IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> wyłączenie subdomeny spod wpmu
herr3ro
post 16.6.2011 - 04:30
Post #1

Grupa: Bloger

Nr: 10 118

Witam, chciałbym jedną subdomenę wyłączyć spod wordpress'a tak aby była obsługiwana przez inny vhost apache'a.

Teraz jest tak że wszystkie domeny i subdomeny są pod kontrolą WPMU (swoją drogą zastanawiam się jak to możliwe, bo WPMU mam zainstalowany pod powiedzmy vhost domena1.pl + aliasy typu domena2.pl, domena3.pl a działa to tak że absolutnie wszystkie domeny skierowane na serwer (IP) są obsługiwane przez WPMU, czyli domena_x.pl też chociaż wcale bym tego nie chciał) a potrzebuję zrobić tak że np. wiki.domena1.pl była obsługiwana przez inny vhost, który stworzyłem, jest poprawny ale i tak apache wyświetla domena1.pl.

Do WPMU doinstalowałem domain mapping.
Go to the top of the page

+Quote Post
amistad18
post 16.6.2011 - 04:53
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

To raczej kwestia zarządzania domenami, niż WPMU, na niektórych hostingach czy w niektórych firmach w których zarządza się domenami, jest możliwość kierowania konkretnych subdomen na inne IP lub inne DNSy niż wszystkie pozostałe.

+Quote Post
andhy
post 16.6.2011 - 09:59
Post #3

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

Dokładnie tak - to w całości kwestia konfiguracji serwera WWW a nie skryptu.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
herr3ro
post 16.6.2011 - 19:24
Post #4

Grupa: Bloger

Nr: 10 118

hmm... wykorzystuję VPS z jednym IP, domeny są ustawione za pomocą freeDNS.42.pl rekord A wskazuje IP VPS'a, tak jest w przypadku wszystkich moich domen, zanim nie zacząłem korzystać z WPMU, działało to fajnie bo w apache mogłem stworzyć dowolną ilość vhost'ów każdy vhost mógł być przypisany do jednej domeny lub wielu za pomocą aliasów, a po aktywacji WPMU niezależnie od tego do jakiego vhost'a jest przypisana domena to i tak apache zawsze wyświetla tego vhost'a na którym jest WPMU pomimo że dana domena nie jest jego aliasem... Dla testu wyłączyłem vhost'a z WPMU i wszystkie pozostałe domeny działają tak jak są skonfigurowane w apache więc zgaduję że to wina WPMU.

+Quote Post
andhy
post 18.6.2011 - 12:18
Post #5

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

To co napisałeś wprost dowodzi, że przyczyną Twoich problemów jest konfiguracja wirtualki z multisite'owym WP. Najprawdopodobniej jest ładowana w konfiguracji serwera WWW jako pierwsza, a że została skonfigurowana do zbierania wszystkich możliwych domen więc je zbiera i przekierowuje na WP smile.gif

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 24 05 12 - 13:52