IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> wp responder - wypisywanie się z subskrypcji
Blogowicz
post 08.10.2010 - 01:02
Post #1

Grupa: Bloger

Nr: 8 781

Hej, czy to forum jeszcze żyje?

mam zainstalowaną wtyczkę wp-responder-email-autoresponder-and-newsletter-plugin (wp 3.0.1).
niestety potrzebuję rozszerzyć jej funkcjonalność o formularz wypisywania się z subskrypcji dostępny na podstronie bloga. W chwili obecnej jedyna opcja to link w mailu, który przychodzi do ludzi.

prawdopodobnie przydatne informacje znajdują się w plikach thecron.php oraz manage.php i może jeszcze jakimś jednak moja wiedza na temat PHP jest śladowa i kompletnie nie wiem jak to pogodzić.

Widziałem tam funkcje sprawdzania maila, może mogłoby się to odbyć na zasadzie wykorzystania tego co już tam jest. Link do wypisu generowany jest przy wysyłaniu mailingu do ludzi.

teoretycznie powinno to wyglądać mniej więcej tak: podaję maila na stronie, pierwszy skrypt sprawdza czy mail jest w bazie:
- jak nie -> to przekierowuje na podstronę z informacją lub pokazuje komunikat błędu dostępny w skrypcie
- jeżeli jest -> to przekierowuje na podstronę, którą generuje do wypisywania się.

a jeżeli się to da jakiś inaczej - prościej - to też mi pasuje..

tutaj widok wpisów w bazie dla wpr_subscribers => http://img337.imageshack.us/img337/8936/wpr.jpg
Go to the top of the page

+Quote Post
andhy
post 08.10.2010 - 08:23
Post #2

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

Ile blogów działa w ramach Twojej instancji WP? Czy włączyłeś ją per blog czy też dla całej sieci?

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
Blogowicz
post 08.10.2010 - 22:07
Post #3

jeden blog, nie ma sieci blogów

+Quote Post
amistad18
post 08.10.2010 - 23:07
Post #4

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

W takim razie zły dział, proszę zwracać uwagę w jakim dziale się zakłada temat.

I od razu - czego od Nas oczekujesz? Rozwinięcia funkcjonalności wtyczki?
Jeśli tak, to przeniosę do działu Rynek, jeżeli nie, to najprawdopodobniej będziesz musiał i tak sam usiąść do kursów php.

+Quote Post
Blogowicz
post 09.10.2010 - 00:46
Post #5

wybacz, rzeczywiście ten temat powinien znaleźć się w "Wtyczki | Plugins".

uważasz, że kursy coś tutaj pomogą? rozwiązanie potrzebne jest teraz a nie za kilka tygodni czy miesięcy, podstawowe informacje mam, w ten sposób znalazłem owe funkcje sprawdzania czy generowania linka, nie wiem jednak na jakiej zasadzie ten link jest generowany, jak system sobie odkodowuje danego maila i generuje dla niego link.

chodzi chociażby o wskazanie tego jak połączyć ze sobą elementy, które już w skrypcie są - np. tak aby po sprawdzeniu maila wykonała się kolejna funkcja. Może to być podpowiedź do tego jak to zrobić w phytonie, php czy jakkolwiek, byle działało dobrze i nie powodowało błędów.

+Quote Post
amistad18
post 09.10.2010 - 01:11
Post #6

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

Więc jak pisałem, albo polecam dział rynek, albo zachęcam do samozaparcia i nauki. Masz już łatwiej, bo wiesz co chcesz osiągnąć:
CYTAT
teoretycznie powinno to wyglądać mniej więcej tak: podaję maila na stronie, pierwszy skrypt sprawdza czy mail jest w bazie:
- jak nie -> to przekierowuje na podstronę z informacją lub pokazuje komunikat błędu dostępny w skrypcie
- jeżeli jest -> to przekierowuje na podstronę, którą generuje do wypisywania się.

Tylko ja bym proponował inaczej. Do formularza dodać checkbox'a, i opisać go jako 'Wypisz się z Newsletter'a', domyślnie jest oznaczony. I teraz dwa warunki, jakaś tam funkcja dostaje POSTem dane z formularza, i pewnie ma na początku sprawdzanie czy mail jest poprawny, czy mail jest już w bazie - i to musisz przerobić, tzn, jeżeli mail jest poprawny, jeżeli owy checkbox jest zaznaczony i taki mail jest już w bazie, to wtedy usuwa z bazy danego użytkownika, jeżeli go nie ma w bazie, to zwraca jakiś tam błąd ... w przypadku niezaznaczonego checkboxa, normalna funkcjonalność wtyczki.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 9 02 12 - 14:20
WebFan | Wszystko co chcesz wiedzieć o e-commerce