( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
12.11.2010 - 10:13
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 26 Nr: 8 940 |
Witam:) Od wczoraj bawię się WordPressem. Wpadłem na taki pomysł żeby zrobić stronkę którą mogą edytować różni użytkownicy. Chodzi mi o to żeby Pan User1 po zalogowaniu mógł sobie edytować swój dział na stronie Pan User2 edytuje inna część stony itd. Chciałbym do tego wykorzystać możliwość pisania postów w WP np. User1 pisze post i dla internauty wygląda ona jak strona internetowa a jednoczesnie moze tylko on i admin logowac sie i ja edytowac tylko jak usunąć na dole mozliwosc pisania postow dla innych uzytkownkow i na gorze usnac(ukryc) informacje kto jest autorem kiedy bylo modyfikowane itp.
Problem mam dosyć błachy, ale jeżeli ktoś wie jak to zrobić to prosił bym o pomc albo jakięs nakierowanie co trzba z tym zrobic i czy wogole to jest dobry pomysł |
|
|
|
12.11.2010 - 14:56
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
1. Edytując szablony wtyczki ( w zależności gdzie chcesz to usunąć, wtedy edytujesz odpowiedni plik ), znajdź funkcję the_author(); , i ją usuń.
2. 'na dole możliwość pisania postów' ... czy Ci czasem nie chodzi o komentarze? |
|
|
|
12.11.2010 - 18:25
|
|
|
chodzi mi o to na tej stronie http://vestnes.vooa.pl zrobic cos takiego zeby osoba 1 edytowala tylko i wylacznie Outfiting osba 2 furniture osoba 3 Product itd. i zeby te osoby nie mialy dostepu do edycji innych stron tylko swoich a internauci widzieli te strony jakoa zwykla www a nie blog. Ma ktos jakis pomysl jak to zrobic??
|
|
|
|
12.11.2010 - 19:14
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
Uprawnienia bodajże autora będą odpowiednie. Natomiast co do wyświetlania strony jak strony, a nie jak blog - kwestia zabawy i edytowania plików szablonu.
|
|
|
|
13.11.2010 - 19:47
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 119 Nr: 8 919 |
Co do zarządzania uprawnieniami userów i określania do której części mają dostęp, co mogą a czego nie możesz wykorzystać wtyczki User Role Editor oraz User Permissions. Jeżeli chodzi o tę ostatnią instalowałem ją ale na starszej wersji WP, obecnie nie wiem czy dobrze współpracuje z wersją 3.0.1 musiałbyś sprawdzić.
Pozdrawiam -------------------- Porady związane z pozycjonowaniem stron internetowych, w szczególności omówienie zagadnień związanych z Wordpress SEO, a także optymalizacja stron WWW od kuchni oraz setki innych wartościowych porad. Zapraszam!
|
|
|
|
13.11.2010 - 22:53
|
|
|
jakoś sobie z tym radze mam tylko jeszcze jedno pytanie. Jak edytujecie szablon? Chce usunąć pewne elementy z szablonu ale usuwanie ich poklei z każdej strony jest bardzo czasochłonne jak np. za pomocą Dreamweavera chociażby. Chce zeby jedna moja ingerencja w szablon miała skutek w całym szablonie
|
|
|
|
14.11.2010 - 02:23
|
|
Przecież tak właśnie jest? To już nie są czasy kiedy strony działają tylko na html'u, dzięki php masz właśnie to co chcesz, tylko w WP dodatkowo do różnych części strony, są różne pliki szablonów, więc możliwe że zmiany będziesz musiał wykonać w kilku plikach.
|
|
|
|
14.11.2010 - 11:12
|
|
|
to jak chce sie pozbyc z szablonu np. formularza kontaktowego to we wszystkich podstronach edytuje usuwam element ręcznie później
|
|
|
|
14.11.2010 - 15:40
|
|
Jak chcesz się pozbyć formularza komentarzy ( w WP nie ma domyślnie formularza kontaktowego ), to przy edycji stron odznaczasz możliwość komentowania na wybranych stronach, bądź jeżeli chcesz się go pozbyć na wszystkich stronach, to edytujesz plik page.php, i usuwasz np. coments_template(); ...
|
|
|
|
![]() ![]() |
| : 24 05 12 - 13:42 |