WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> wordpress offline
nocny
post 16.4.2007 - 09:18
Post #1

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 633

Witam!
Mam problem natury technicznej. Potrzebuję zainstalować wordpressa offline. Zainstalowałem sobie MySQL, Apache i wszystko pięknie, tylko:
-worpress pokazuje error, ponieważ nie widzi pliku config.php, mimo, że jest, prawdopodobie ścieżka dostępu jaką podałem jest w złej formie.
- jak utworzyć tabelę w MySQL i nadać jej jakieś hasło? (lama ze mnie całkowity w tym temacie)
Jeśli ktoś przeszedł już ten proces i byłby na tyle dobroduszny żeby to jakoś łopatologicznie wyłożyć będę zobowiązany.
Go to the top of the page

+Quote Post
west28
post 16.4.2007 - 14:25
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 309

ścieżka do lokalnego np powinna wyglądać tak:
c:\serwer\blog\wp-config.php
\\localhost\blog\wp-config.php
\\127.0.0.1\blog\wp-config.php
tabele najlepiej utwprzyć w phpMyadmin smile.gif
hasło do tabeli ?? czy do bazy ??
Jeśli do bazy na dzień dobry masz dwa konta: root oraz pma oba bez haseł

--------------------

+Quote Post
nocny
post 16.4.2007 - 15:04
Post #3

aktywność:

Dzięki za pomoc West z localhostem jest ok. Problem jest nadal w bazie, ponieważ fizycznie jej nie ma, a to z tego powodu, że nie wiem jak ją utworzyć. W sieci robię to ręcznie w panelu administracyjnym, a bez sieci pewnie potrzebny jest jakiś soft do zarządzania MySQL, np. MySQL Administrator, czy phpMyadmin?

+Quote Post
nocny
post 23.4.2007 - 08:25
Post #4

aktywność:

Muszę jeszcze prosić o wsparcie ogniowe. Utworzyłem bazę o nazwie baza1. i podczas odpalania instal.php mam taki tekst:
KOD
wp-config.php file. I need this before we can get started. Need more help? We got it. You can create a wp-config.php file through a web interface, but this doesn't work for all server setups. The safest way is to manually create the file.", "WordPress › Error"); } require_once('../wp-config.php'); require_once('./upgrade-functions.php'); if (isset($_GET['step'])) $step = $_GET['step']; else $step = 0; header( 'Content-Type: text/html; charset=utf-8' ); ?> >  text_direction) ) : ?>

ogólnie cała strona instalacyjna jest posypana. Plik config.php :
KOD
<?php
// ** MySQL settings ** //
define('DB_NAME', 'baza1');    // The name of the database
define('DB_USER', 'root');     // Your MySQL username
define('DB_PASSWORD', 'root'); // ...and password
define('DB_HOST', 'http://localhost:8888/');    // 99% chance you won't need to change this value

// You can have multiple installations in one database if you give each a unique prefix
$table_prefix  = 'wp_';   // Only numbers, letters, and underscores please!

// Change this to localize WordPress.  A corresponding MO file for the
// chosen language must be installed to wp-includes/languages.
// For example, install de.mo to wp-includes/languages and set WPLANG to 'de'
// to enable German language support.
define ('WPLANG', '');

/* That's all, stop editing! Happy blogging. */

define('ABSPATH', dirname(__FILE__).'/');
require_once(ABSPATH.'wp-settings.php');
?>

localhost 888 wpisałem ponieważ taki podaje phpMyAdmin. Używam aplikacji Mamp do zarządzania serwerem (http://www.mamp.info/). Testowałem już najróżniejsze wpisy w define('DB_HOST','') i żaden nie działa. Wymiękam.

+Quote Post
west28
post 23.4.2007 - 17:58
Post #5

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 309

do utworzenia bazy użyj http://www.heidisql.com/ uwielbiam ten program smile.gif.
localhost na 888 ?? zobacz normalnie wp-config.php musi być w katalogu głównym.
Nie wiem na czym to postawiłeś ale jeśli nie bangla ściągnij sobie paczkę: xampp. Masz tam dostęnego phpMyadmin i kilka innych ciekawych rzeczy. Wersja lite powinna wystarczyć.

--------------------

+Quote Post
nocny
post 24.4.2007 - 07:51
Post #6

aktywność:

ścieżkę przestawiłem na localhost. Program Mamp zawiera wszystkie potrzebne narzędzia (SQLiteManager, eAccelerator, phpMyAdmin, phpInfo), heidisql niestety nie posiada instalki na mac osx. Pracuje na macu, pod Apachem. Wp-config.php jest w katalogu głównym. Kombinuję już na wszystkie sposoby, ale do znudzenia widzę wciąż ten sam ekran. Domniemam, że jest to głównie sprawka ścieżek w ustawieniach php. W tym temacie niestety jestem zielony.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4 12 08 - 22:29
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów