( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
25.8.2011 - 16:55
|
|
|
Grupa: Bloger Postów: 1 Nr: 10 424 |
Hej, jestem tu "nowy", ale tylko jeśli chodzi o datę rejestracji. Wielokrotnie w przeszłości Wasze wypowiedzi pozwalały mi rozwiązywać moje problemy z moimi stronami i blogami opartymi na wordpressie, a tych było już z pięć różnych. Wszystkie na podstawowym poziomie, bez fajerwerków, to, czego potrzebowałem to miałem, a głównie chodziło o treść. W tej chwili tworzę naprawdę prostą stronę informacyjną dla pewnej ciekawej idei turystycznej i mam problem ze skryptami map z targeo.pl O ile z google.maps nie ma sprawy, jest mnóstwo wtyczek, tak mi, (a konkretnie osobie, dla której robię stronę) zależy na tym, by na tę konkretną stronę były wstawione mapy od targeo. Wygenerowałem mapy, dostałem kody do wstawienia i stanąłem w miejscu.
Siedzę już cały dzień nad tym, przekopałem się przez najróżniejsze supporty, kodeksy, fora, artykuły i wciąż nie rozumiem. Postanowiłem napisać tutaj, a jako że takiego tematu nie znalazłem nigdzie, to może komuś się przyda i później ew. rozwiązanie. Więc tak. Strona, którą buduje to www.szlakjurt.pl , wordpress najnowszy. Na poszczególnych podstronach gospodarstw agroturystycznych (np. http://www.szlakjurt.pl/jurty/podlasie/kuznica/ ) chcę, by była mapka od targeo, pokazująca lokalizację. Kody i instrukcje, jakie dostałem od targeo są takie: 1. kod z pierwszego pola wstaw w miejscu, w którym ma się pojawić mapka: CODE <a href="http://mapa.targeo.pl/Ku%25C5%25BAnicka%2520Jurta,20,23.64926,53.51296" class="targeo-map-lite" rel='{"size":{"x":498,"y":348},"desc":"Gospodarstwo Agroturystyczne na Szlaku Jurt Pogranicza","icon":{"url":"i\/bubble\/mappoint-red.png","w":32,"h":32,"x":16,"y":32},"c":{"x":23.650705,"y":53.51294}}' style="border: 1px solid #aaaaaa">Kuźnicka Jurta</a> 2. kod z drugiego pola wstaw w dalszej części kodu strony, najlepiej bezpośrednio przed znacznikiem </body>: CODE <script src="http://mapa.targeo.pl/Targeo.html?vn=1_9&v=lite&k=KreatoryNDcyNTA3MmI4NzUwYzY1MDgxMjIwNTQ2MjcwNDJjMGRkNg=="></script> 3. w przypadku umieszczania na jednej stronie wielu elementów tego samego typu, wystarczy w kodzie strony umieścić tylko jedno wywołanie skryptu (<script>...</script>) 4. w przypadku umieszczania na jednej stronie elementów różnych typów, wywołania skryptów (<script>...</script>) należy umieścić za wszystkimi elementami <a>, najlepiej bezpośrednio przed znacznikiem </body> Jak do tej pory próbowałem tak, że kod z pierwszego pola wstawiałem w edytorze html na stronę, w miejscu, gdzie bym chciał to widzieć. Następnie drugi próbowałem umieszczać w pliku header.php, gdzie zgodnie z jakimiś instrukcjami z jakiejś strony, powinienem wstawić kod między meta a body. Nie wiem czy to kwestia mojego motywu (zenLite 4.3) czy czegoś innego, ale ten header jakoś wygląda tak, że trudno w nim się połapać. W każdym razie dodawałem i tak i tak i nie działało. W efekcie pojawiał siętylko jakby link tekstowy do mapy w ramce... Potem dotarłem do poleceń wp_register_script i wp_enqueue_script, więc wrzuciłem ten drugi kod do pliku .js i umieściłem na ftpie, tak by go zarejestrować czy coś takiego. Ale wywołania też nie działały, może dlatego, że to, o czym czytałem w tych wszystkich poradnikach, na przykłądach itd nie wyglądało podobnie do tego, co mam ja. Nie wyglądało dla mnie, rzecz jasna :] Pewnie robiłem coś na ślepo, ale po prostu tego kodowania nie rozumiem, poprawki w CSS to jedno a to drugie.. W tej chwili to już sam nie wiem, czy w ogóle wstawienie takiej mapki targeo na page'a czy do postu jest możliwe, czy to kod javascript czy php i w ogóle jak się nazywam :] Dodam tylko, że tych mapek będę musiał wstawić kilka, na każdej stronie inna, jeśli to ma jakieś znaczenie, a z tego co rozumiem z instrukcji targeo, ma. Gdyby znalazł się ktoś, kto byłby na tyle pomocny, że wytłumaczył by mi w miarę łopatologicznie jak należy rozwiązać tę sprawę to byłbym wdzięczny, a polski internet również wzbogacił się o coś ciekawego i nowego :] heh... z góry dzięki za odpowiedź. pozdrawiam. |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 24 05 12 - 13:10 |