IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> problem z bezpośrednimi odnośnikami
monikya
post 14.10.2010 - 22:22
Post #1

Grupa: Bloger

Nr: 8 694

Witam,
Mam bloga (Odwiedź moją stronę )postawionego na wordpressie 3.0 i hosting w linuxpl.com. Probuje uprościć odnośniki. Gdy w ustawieniach wybieram odnosniki z /index.php/- tj odnosniki prawie ladne- wszystko chodzi bez zarzutu. Natomiast kiedy chce pozbyc sie "index.php" i wybieram opcje "wlasny format" i wpisuje powiedzmy /%postname%/,
wordpress daje mi komunikat ,ze odnosniki zostaly zmienione. Jednak w rzeczywistosci strona sie rypie i podstrony sie nie wyswietlaja(The requested URL /o-urzadzalnia-pl/ was not found on this server.)Probowalam wrzucić na serwer do katalagu glownego wordpressa .htaccess-a z takim o to kodem:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

Jednak wtedy strona wogle sie rypie, nawet z ustawionymi prawie ladnymi odnosnikami, wyskakuje 500 Internal Server Error.
Przekopalam cale forum, znalazlam jedno podobne pyt lecz bez odpowiedzi. Byc moze znajdzie sie ktos, kto mi doradzi rolleyes.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
amistad18
post 15.10.2010 - 00:35
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

Oj, na pewno były odpowiedzi. Po pierwsze - jeżeli aktualizujesz odnośniki, to albo WP sam sobie generuje/aktualizuje plik .htaccess, albo jak nie ma do niego dostępu - to niżej wywala komunikat że trzeba to zrobić ręcznie. Ja jestem zwolennikiem dania uprawnień do tego dla WP. DLatego utwórz plik .htaccess w głównym katalogu WP, daj mu CHMOD'y, 755, 777 itp ( w zależności od serwera ), i wtedy zaktualizuj jeszcze raz ustawienia odnośników w wp-adminie.

Inną opcją jest nie obsługiwanie plików .htaccess na serwerze, ale na Twoim linuxpl.com już się bawiłem z WP i mod_rewrite, i poza tym, gdyby faktycznie tak było, to zmiany w pliku .htaccess nie wywaliły by Ci strony.

+Quote Post
monikya
post 15.10.2010 - 22:26
Post #3

Dzieki wielkie, sprobuje pokombinowac z chmod-ami. Ale, tak sie zastanawiam, czy takie ustawienia sa bezpieczne!

+Quote Post
amistad18
post 15.10.2010 - 23:37
Post #4

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

A kto Ci broni zmienić na chwile CHMODy na 777, zrobić to co napisałem wyżej, i jak już będzie działać, to z powrotem je zmienić na jakieś mniejsze?

+Quote Post
monikya
post 16.10.2010 - 22:53
Post #5

Problem sie rozwiazal, obylo sie bez ustawiania chmodów. Poprostu wpisalam dokladnie jeszcze raz ten sam kod ale recznie, bez copy and paste i podzialalo. Wiem ,ze czasem to robi roznice. Jak mowia, diabel tkwi w szczegolach. Pozdro i dzieki biggrin.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 9 02 12 - 05:21
WebFan | Wszystko co chcesz wiedzieć o e-commerce