( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
14.10.2010 - 22:22
|
|
|
Grupa: Bloger Postów: 7 Nr: 8 694 |
Witam,
Mam bloga (Odwiedź moją stronę )postawionego na wordpressie 3.0 i hosting w linuxpl.com. Probuje uprościć odnośniki. Gdy w ustawieniach wybieram odnosniki z /index.php/- tj odnosniki prawie ladne- wszystko chodzi bez zarzutu. Natomiast kiedy chce pozbyc sie "index.php" i wybieram opcje "wlasny format" i wpisuje powiedzmy /%postname%/, wordpress daje mi komunikat ,ze odnosniki zostaly zmienione. Jednak w rzeczywistosci strona sie rypie i podstrony sie nie wyswietlaja(The requested URL /o-urzadzalnia-pl/ was not found on this server.)Probowalam wrzucić na serwer do katalagu glownego wordpressa .htaccess-a z takim o to kodem: # BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress Jednak wtedy strona wogle sie rypie, nawet z ustawionymi prawie ladnymi odnosnikami, wyskakuje 500 Internal Server Error. Przekopalam cale forum, znalazlam jedno podobne pyt lecz bez odpowiedzi. Byc moze znajdzie sie ktos, kto mi doradzi |
|
|
|
15.10.2010 - 00:35
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
Oj, na pewno były odpowiedzi. Po pierwsze - jeżeli aktualizujesz odnośniki, to albo WP sam sobie generuje/aktualizuje plik .htaccess, albo jak nie ma do niego dostępu - to niżej wywala komunikat że trzeba to zrobić ręcznie. Ja jestem zwolennikiem dania uprawnień do tego dla WP. DLatego utwórz plik .htaccess w głównym katalogu WP, daj mu CHMOD'y, 755, 777 itp ( w zależności od serwera ), i wtedy zaktualizuj jeszcze raz ustawienia odnośników w wp-adminie.
Inną opcją jest nie obsługiwanie plików .htaccess na serwerze, ale na Twoim linuxpl.com już się bawiłem z WP i mod_rewrite, i poza tym, gdyby faktycznie tak było, to zmiany w pliku .htaccess nie wywaliły by Ci strony. |
|
|
|
15.10.2010 - 22:26
|
|
|
Dzieki wielkie, sprobuje pokombinowac z chmod-ami. Ale, tak sie zastanawiam, czy takie ustawienia sa bezpieczne!
|
|
|
|
15.10.2010 - 23:37
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
A kto Ci broni zmienić na chwile CHMODy na 777, zrobić to co napisałem wyżej, i jak już będzie działać, to z powrotem je zmienić na jakieś mniejsze?
|
|
|
|
16.10.2010 - 22:53
|
|
|
Problem sie rozwiazal, obylo sie bez ustawiania chmodów. Poprostu wpisalam dokladnie jeszcze raz ten sam kod ale recznie, bez copy and paste i podzialalo. Wiem ,ze czasem to robi roznice. Jak mowia, diabel tkwi w szczegolach. Pozdro i dzieki
|
|
|
|
![]() ![]() |
| : 9 02 12 - 05:21 |