Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
24.1.2007 - 14:46
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 6 Nr: 569 |
Witam,
Po zmianie mysql na wersje 5 zniknely mi na blogu polskie znaki. W zaleznosci od konfiguracji rozne krzaczki bylo ale ostatnio widze juz tylko ?? tam gdzie jest posli znak. URL bloga: http://blog.swiatek.name Probowalem juz chyba wszystkiego co znalazlem na forum polskim, wordpress, w googlach, w dokumentacji mysql. Glowny problem jest taki, ze o ile przez jakis czas mialem rozne krzaczki w zaleznosci od wyprobowanych stron kodowania, to osttanio sa tylko ??. Nie zmianialem zawartosci postow. Nie eksportowalem bazy i nie importowalem jej. Jedyne co zmienialem to: - sposob kodowania znakow na serwerze (my.cnf) - sposob kodowania tabeli wp_posts (poprzez zmaine Collation) - wp-db.php wstawiajac mysql_query("SET NAMES <rozne rzeczy>"); Probowalem roznych konfiguracji utf8 oraz latin1. Zadna z powyzszych operacji nie powinna zmainic zawartosci postow (czyli rekordow post_content) -- pocieszcie mnie prosze To byloby katastrofalne. Tytuly (tez trzymane w bazie) dalej maja krzaczki. Ostatecznie zrzucialem wp_posts do pliku (mysqldump), usunalem w nim odnosniki do latin1, zmienilem domyslne ustawienia serwera na utf8, wyrzucilem wp_posts z powrotem -- bez zmian, dalej 2 znaki zapytania tam gdzie ma byc polski znaczek. Bylbym ogromnie wdzieczny za jakies wskazowki - na prawde juz nie moge niczego wymyslec. Dzieki z gory, Wojtek |
|
|
|
24.1.2007 - 15:10
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 5 Nr: 1 117 |
Niestety wyszstkie krzaczki musisz zlikwidowac ręcznie modyfikując posty. Chyba, że o czymś nie wiem.
-------------------- |
|
|
|
24.1.2007 - 17:00
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 6 Nr: 569 |
Niestety wyszstkie krzaczki musisz zlikwidowac ręcznie modyfikując posty. Chyba, że o czymś nie wiem. To byloby fatalnie. Ale dlaczego zawartos postow sie zmienila skoro zadne operacje na bazie nie byly wykonywane, poza zmiana kodowania (bez ingerencji w sama tresc, czyli rekordow post_content)? |
|
|
|
22.6.2007 - 12:10
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 1 Nr: 2 200 |
Niestety wyszstkie krzaczki musisz zlikwidowac r?cznie modyfikuj?c posty. Chyba, ?e o czym? nie wiem. Nieprawda. Rozwi?zanie problemu mo?liwe jest przez: http://www.wordpress.org.pl/lofiversion/index.php/t803.html Z tym, ?e ja np. musia?em u?y? sformu?owania "latin1" i dopiero zadzia?a?o... |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5 12 08 - 01:21 |