IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> WordPress 2.3
Kasia79
post 25.9.2007 - 10:22
Post #1

aktywność:

Grupa: V.I.P.

Nr: 2 641

Pierwsze wrażenia z panelu administracyjnego [na razie nowa wersję wrzuciłam tylko na localhost]

1. Tagi:
+bez problemu można zaimportować istniejące z UTW czy SimpleTagging
-przy pisaniu posta nie wyświetla się lista z istniejącymi tagami; trzeba wszystko wpisywać ręcznie
+bez problemu mozna dodac tagi do theme (zarówno index.php, single.php, jak i chmurkę do sidebar.php), nawet jeśli ktoś używa widgets
-ograniczone możliwości sposobu wyświetlenia tagów ( nie można użyc np. kolorów)
2. Rozbudowany edytor WYSIWYG; nie używam go, ale zrobiłam wyjątek, by sprawdzić jakie to funkcje dodano; hm... nic nowego; to co teraz jest widoczne tak naprawdę było tam od początku wersji 2.2 tylko, że jako 'easter egg' biggrin.gif
3. Zawiadomienie o nowych wersjach wtyczek; super funkcja ponieważ nie wszystkie wtyczki mają ją wbudowaną;
zastanawia mnie tylko jedna sprawa - wersja zainstalowanych wtyczek jest porównywana z tą istniejącą w bazie danych wordpress.org; jeśli ludzie z wordpress.org sami ją tworzą, to wszystko OK; jeśli jednak autorzy wtyczek osobiście muszą wprowadzić nową wersję do tej bazy danych, to.. może sie okazać, że nie zawsze będziemy mieli najświeższe informacje wink.gif
4. Nowy status dla postów: pending review ( w trakcie akceptacji ???) - jesli ktoś ma wielu autorów na swoim blogu, którzy codziennie wrzucaja całą masę nowych postów, to udostępnienie im takiej opcji pewnie będzie użyteczne wink.gif

Poniewaz nie jest to security release poczekam z aktualizacją, aż Christine skończy nową wersję UTW, która będzie współpracowała z WP 2.3. Zbyt lubię moje tagi w takiej postaci, jakiej są teraz.

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
b4it
post 25.9.2007 - 10:41
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 60

Długo oczekiwana wersja 2.3 ujrzała w końcu światło dzienne. Najważniejsze zmiany to:
  • Wbudowana obsługa tagów
  • Automat który za nas sprawdzi czy wszystkie nasze wtyczki są w najnowszych wersjach
  • Łatwy dostęp do zaawansowanych opcji edytora WYSIWYG
Pobierz WordPress 2.3

PS. Posty zamieszane bo były połączone dwa tematy.

--------------------
b4it's log | iPhone Blog

4Avatars v0.2
Nie jestem darmowym, prywatnym pomocnikiem!

+Quote Post
pixelgirl
post 30.9.2007 - 10:07
Post #3

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 2 895

A dla wszystkich ktorzy jeszcze sie wachaja, niech wybprobuja Upgrade-Preflight aby sprawdzic czy wszystkie wtyczki i skorki beda dzialac po aktualizacji.

Polamania zycie! wink.gif

pixelgirl.

+Quote Post
west28
post 30.9.2007 - 10:52
Post #4

aktywność:

Nr: 309

Dodam od siebie, że ZALECANE JEST WYKONANIE KOPII BAZY DANYCH.

--------------------

+Quote Post
b4it
post 30.9.2007 - 18:39
Post #5

aktywność:

Ja osobiście z aktualizacją czekam, aż wszystkie moje wtyczki będą kompatybilne z najnowszym WP. Nie podobają mi się te zintegrowane tagi więc wolałbym Simple Tagging, a niestety nie działają jak trzeba.
Nowe funkcje w edytorze się NIE pojawiły! Został jedynie ułatwiony dostęp do tych ukrytych opcji. Oto te ukryte (a w 2.3 już odkryte) opcje:

Sprawdź czy wszystkie twoje wtyczki są kompatybilne z 2.3. Jeśli są to aktualizuj, jeśli nie to nie aktualizuj i czekaj.

--------------------
b4it's log | iPhone Blog

4Avatars v0.2

+Quote Post
wallace
post 01.10.2007 - 00:12
Post #6

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 713

CYTAT(b4it @ 30.9.2007 - 19:39) *
wolałbym Simple Tagging, a niestety nie działają jak trzeba.

A wiadomo w czym jest problem, co nie działą? U siebie nie zauważyłem żadnych problemów.

--------------------
Mi estas malbona knabO.o'
Ja o WordPress - Sblamuj spam na blogu!

+Quote Post
b4it
post 01.10.2007 - 16:10
Post #7

aktywność:

U mnie wywalają błąd z bazą. Nie zagłębiałem się w nim bo nie mam czasu i chęci. smile.gif Poza tym jaki jest sens dwóch skryptów do tagów? wink.gif Już lepiej poczekać aż te wbudowane zdobędą więcej funkcjonalności.

--------------------
b4it's log | iPhone Blog

4Avatars v0.2

+Quote Post
precelik
post 24.10.2007 - 18:25
Post #8

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 2 251

Mi przy upgrade nie stworzyło kilku tabel... przykałdowo jakiejś tabeli terms a później błedy wyskakują

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10 09 10 - 04:07
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów