Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
27.8.2006 - 08:20
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 287 Nr: 425 |
Od początku działalności 'blogowej' poszukiwałem w miarę dobrze działających i niezbyt 'ciężkich' skryptów obsługujących czat. W końcu znalazłem, zatem i wam polecę:
BlaB Lite 3.5 http://hot-things.net/?q=blite Przykład w działaniu (z integracją w WP): http://ati.smutek.pl/porozmawiajmy/ Spolszczenie: http://vanilla.sm.pl/pliki/polski.utf8.txt Polonizacja polega na wgraniu pliku spolszczenia po usunięciu z niego koncówki .txt oraz na dopisaniu tego pliku do konfiguracji języków w pliku /lang/languages.inc (w skryptach BlaB!). Ograniczeniem wersji light jest to, iż obsługuje do 10 jednoczesnych połączeń co, moim zdaniem, w przypadku prywatego bloga nie stanowi problemu. Zaletą brak flash'a i/lub javy (skryt działa w oparciu o PHP wspartego AJAX'em i mySQL'em); obsługa UTF8 'by default'; bardzo prosta konfiguracja; duża swoboda w zmianie wyglądu (za wygląd odpowiada CSS); trzymanie w bazie wpisów z czatu przez okres od 5 do 120 minut (w zależności od konfiguracji), co powoduje, że bez względu na natężenie ruchu na czacie baza nie 'puchnie' w nieskończoność (ważne przy płatnych hostingach). Sumując: polecam, gdyby ktoś poszukiwał takiego rozwiązania. Ps. Właśnie otrzymałem informację od twórców, iż w dniu dzisiejszym dołączą do wersji light spolszczenie, które 'popełniłem' Ten post edytował andhy 27.8.2006 - 08:23 -------------------- |
|
|
|
31.8.2006 - 07:37
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 5 Nr: 1 071 |
Nie wiem, czyja to wina, ale w archiwum wiadomości wyświetla się puste okienko.
Co do ograniczeń: zależy na potrzeby JAKIEGO bloga to 10 połączeń. Aaa... i jeszcze jedno. Chat przetłumaczony, ale grafika na górze już nie? Brzydko to wygląda (nie wiem jak jest z licencją, ale jeśli można, to spróbuj to edytować Ten post edytował CiMan 31.8.2006 - 07:40 -------------------- |
|
|
|
31.8.2006 - 11:32
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 287 Nr: 425 |
1. Wiadomości są przechowywane w bazie maksimum do 120 minut, co w przypadku systemu jakim jest czat jest jak najbardziej uzasadnione.
2. Ograniczenie wersji do 10 połączeń w przypadku prywatnego systemu blogowego także uważam za zasadne - jeśli prowadzisz działalność o wiele bardziej rozwiniętą wydajesz 30 euro i ograniczenia się kończą. Podsumowując te dwa punkty: Czat na blogu (moim zdaniem) trochę mija się z celem. Uruchomiłem go jednakowoż, gdyż od czasu do czasu mam potrzebę porozmawiać z kimś znajomym w sytuacji w której jedna ze stron nie ma w danej chwili dostępu do swojego komputera (oraz IM). Czat w takiej sytuacji jest rozwiązaniem optymalnym. 3. Grafikę można zastąpić chociażby tekstem - autor nie prostestuje przeciwko zmianom w wyglądzie skryptu, który udostępnia o ile nie ukrywasz informacji o nim jako twórcy. -------------------- |
|
|
|
31.8.2006 - 14:05
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 5 Nr: 1 071 |
CYTAT(andhy @ 31.8.2006 - 11:32) 3. Grafikę można zastąpić chociażby tekstem - autor nie prostestuje przeciwko zmianom w wyglądzie skryptu, który udostępnia o ile nie ukrywasz informacji o nim jako twórcy. Z tego co zauważyłem to grafikę da się zmienić... będzie ładnie wyglądać -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3 12 08 - 03:58 |