WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> czat, czat dla bloga
andhy
post 27.8.2006 - 08:20
Post #1

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 425

Od początku działalności 'blogowej' poszukiwałem w miarę dobrze działających i niezbyt 'ciężkich' skryptów obsługujących czat. W końcu znalazłem, zatem i wam polecę:

BlaB Lite 3.5
http://hot-things.net/?q=blite

Przykład w działaniu (z integracją w WP):

http://ati.smutek.pl/porozmawiajmy/

Spolszczenie:

http://vanilla.sm.pl/pliki/polski.utf8.txt

Polonizacja polega na wgraniu pliku spolszczenia po usunięciu z niego koncówki .txt oraz na dopisaniu tego pliku do konfiguracji języków w pliku /lang/languages.inc (w skryptach BlaB!).

Ograniczeniem wersji light jest to, iż obsługuje do 10 jednoczesnych połączeń co, moim zdaniem, w przypadku prywatego bloga nie stanowi problemu. Zaletą brak flash'a i/lub javy (skryt działa w oparciu o PHP wspartego AJAX'em i mySQL'em); obsługa UTF8 'by default'; bardzo prosta konfiguracja; duża swoboda w zmianie wyglądu (za wygląd odpowiada CSS); trzymanie w bazie wpisów z czatu przez okres od 5 do 120 minut (w zależności od konfiguracji), co powoduje, że bez względu na natężenie ruchu na czacie baza nie 'puchnie' w nieskończoność (ważne przy płatnych hostingach).

Sumując: polecam, gdyby ktoś poszukiwał takiego rozwiązania.

Ps. Właśnie otrzymałem informację od twórców, iż w dniu dzisiejszym dołączą do wersji light spolszczenie, które 'popełniłem' smile.gif

Ten post edytował andhy 27.8.2006 - 08:23

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

mój blog: another brick in the wall
nowa, fantastyczna gra: Lady Ariste
Go to the top of the page

+Quote Post
CiMan
post 31.8.2006 - 07:37
Post #2

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 1 071

Nie wiem, czyja to wina, ale w archiwum wiadomości wyświetla się puste okienko.
Co do ograniczeń: zależy na potrzeby JAKIEGO bloga to 10 połączeń.

Aaa... i jeszcze jedno. Chat przetłumaczony, ale grafika na górze już nie? Brzydko to wygląda (nie wiem jak jest z licencją, ale jeśli można, to spróbuj to edytować wink.gif ).

Ten post edytował CiMan 31.8.2006 - 07:40

--------------------
user posted image

+Quote Post
andhy
post 31.8.2006 - 11:32
Post #3

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 425

1. Wiadomości są przechowywane w bazie maksimum do 120 minut, co w przypadku systemu jakim jest czat jest jak najbardziej uzasadnione.

2. Ograniczenie wersji do 10 połączeń w przypadku prywatnego systemu blogowego także uważam za zasadne - jeśli prowadzisz działalność o wiele bardziej rozwiniętą wydajesz 30 euro i ograniczenia się kończą.

Podsumowując te dwa punkty:

Czat na blogu (moim zdaniem) trochę mija się z celem. Uruchomiłem go jednakowoż, gdyż od czasu do czasu mam potrzebę porozmawiać z kimś znajomym w sytuacji w której jedna ze stron nie ma w danej chwili dostępu do swojego komputera (oraz IM). Czat w takiej sytuacji jest rozwiązaniem optymalnym.

3. Grafikę można zastąpić chociażby tekstem - autor nie prostestuje przeciwko zmianom w wyglądzie skryptu, który udostępnia o ile nie ukrywasz informacji o nim jako twórcy.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

mój blog: another brick in the wall
nowa, fantastyczna gra: Lady Ariste

+Quote Post
CiMan
post 31.8.2006 - 14:05
Post #4

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 1 071

CYTAT(andhy @ 31.8.2006 - 11:32)
3. Grafikę można zastąpić chociażby tekstem - autor nie prostestuje przeciwko zmianom w wyglądzie skryptu, który udostępnia o ile nie ukrywasz informacji o nim jako twórcy.

Z tego co zauważyłem to grafikę da się zmienić... będzie ładnie wyglądać smile.gif

--------------------
user posted image

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3 12 08 - 03:34
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów