WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> cachowanie strony
Rafal
post 28.4.2006 - 21:53
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 548

Witam.
Mam plugin Staticize 2.5 do cachowania strony. Chciałbym go uruchomić nie jako zwykły plugin, tylko na stałe wstawić do kodu strony. Tzn. żeby był uruchomiony niezależnie od ustawień użytkownika i innych opcji.

Pogrzebałem trochę w kodzie, ale nie ogarniam tego. Nie wiem który plik mam modyfikować. Szablony odpadaja, bo cały szablon ma być cachowany.

Żeby było ciekawiej, przerabiam skrypt WordPress MU. Niestety z pluginami do zykłego WP są pewne problemy, ale ogólna struktura jest podobna. Czuję, że trochę czasu będę musiał spędzić, żeby dobrze poznać WP MU. A póki nie zrobię dobrze działającego cachowania (pewnie dodam jeszcze gzipowanie plików z cache), nie idę dalej.
Go to the top of the page

+Quote Post
west28
post 29.4.2006 - 05:52
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 309

word press ma cachowanie standartowo ustawione bez jakichkolwiek pluginów. gzip zresztą też. Po co ci wtyczki do tej samej roboty??

--------------------

+Quote Post
Rafal
post 29.4.2006 - 07:59
Post #3

aktywność:
*

Widziałem, że jakieś jest, ale mi jest potrzebne cachowanie całej strony, żeby za każdym razem nie wysyłało około 20 zapytań do mysql-a i nie generowało strony od nowa.

Tutaj jest wykres pokazujący jak dużo to daje.

Z gzip-em chodziło mi o kompresje plików z cache, żeby zajmowały mniej miejsca na dysku, ale z tym poradzę sobie. W WordPress MU nie ma opcji WordPress should compress articles (gzip) if browsers ask for them, ale to samo robię za pomocą .htaccess.

Ten post edytował Rafal 29.4.2006 - 08:02

+Quote Post
west28
post 29.4.2006 - 12:58
Post #4

aktywność:

zauważ jeden minus tej wtyczki. musisz ustawić chmod 777 dla wp-content.
dla mnie jest to niedopuszczalne...

zobacz na screena smile.gifDodany plik  gzip.JPG ( 49.27k ) Liczba pobrań: 122

zobacz lightpress - jest opis na forum
pozdrawiam

Ten post edytował west28 29.4.2006 - 13:07

--------------------

+Quote Post
Rafal
post 03.5.2006 - 16:59
Post #5

aktywność:
*

Może komuś kiedyś przyda się odpowiedź na moje pytanie: my-hacks.php

CYTAT
musisz ustawić chmod 777 dla wp-content

Można zmienić
KOD
define(CACHE_PATH, trailingslashit( ABSPATH . 'wp-content/staticize-cache' ) );

Dla normalnych blogów takie cachowanie jest niepotrzebne.
Przy jednym pobraniu strony w ciągukilku sekund nie widać różnicy lub szybkość wzrasta nieznacznie.

Jednak w moim przypadku cachowanie jest niezbędne. Już powoli kończę stronę. smile.gif

+Quote Post
west28
post 04.5.2006 - 21:38
Post #6

aktywność:

jeśli twój blog jest taki "zachłanny" na połączenia do bazy lub przewidujesz ogromne obciążenia strony to czy nie lepiej zrobić statycznego html-a lub flasha??
albo 2 rozwiązanie połączyć html z php pisząc własny kod dodający wpisy??
albo 3 rozwiązanie połączyć word press jako nośnik treści [redukując do minimum odwołania do bazy] i html/flash jako zewnętrzne obramowanie za pomocą tabel?? - wynik ostateczny może być naprawdę ładny widziałem coś takiego zrobione za pomocą ez.publish
pozdrawiam

p.s. odnośnie zmiany chmod na 777 dla obojętnie jakiego katalogu, a w szcególności przechowującego wtyczkę odpowiedzialną za generowanie strony sądzę, że nie jest to zbyt mądre rozwiązanie. Jakiś dowcipniś mógłby za pomocą dwóch kliknięć narobić niezłego bigosu.

Ten post edytował west28 04.5.2006 - 21:42

--------------------

+Quote Post
nightingale
post 23.12.2006 - 18:22
Post #7

aktywność:
*

Nr: 1 958

Czy może mnie ktoś poratować i powiedzieć na jakie kodowanie zmienić coś i gdzie, plugin czy cale WP, by mi kodowanie nie padało jak strona leci z cacha?
Byłbym wdzięczny za pomoc.

PEACE smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 3 12 08 - 03:37
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów