WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> własna podstrona dla danego użytkownika?
pefka
post 16.7.2008 - 02:32
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 360

Problem jest taki:
Na blogu jest kilku użytkowników - autorów postów. Każdy pisze posty i one pokazują się na stronie głównej "home" to oczywiste. Chciałbym żeby na utworzonych podstronach można było zobaczyć posty tylko jednego z autorów. Mówiąc inaczej żeby każdy z autorów miał swoją podstronę ze swoimi postami.

Zastanawiałem się nad przypisaniem danej kategorii do danej strony, albo użytkownika do danej strony, albo taga, ale nie wiem jak to zrobić..

kto pomoże?smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
WPNinja
post 16.7.2008 - 11:32
Post #2

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 3 567

Ja pomogę smile.gif

Bez obaw, nic nie trzeba wielkiego robić - WordPress to genialne narzędzie i ma już taką funkcjonalność wbudowaną na stałe. Każdy redaktor ma więc swoją stronę - schemat odnośnika do niej wygląda następująco: */author/nazwa_redaktora (o ile używamy przyjaznych linków rzecz jasna smile.gif).

IMO odnośniki do autorów możesz wstawić na stronę na dwa sposoby:

jako zwykłe podpisy pod postami:
KOD
<a href="<?php the_author_url(); ?>"><?php the_author_url(); ?></a>

lub jako listę (np. w sidebarze lub na oddzielnej, specjalnej podstronie):
KOD
<?php wp_list_authors(); ?>

--------------------
WPNinja | WordPress to moje Kung-Fu - strona poświęcona WordPressowi

+Quote Post
pefka
post 18.7.2008 - 22:04
Post #3

aktywność:
*

Oki, jeszcze wyjaśniając. Czy to umożliwi wyświetlanie postów wszystkich wszystkich autorów na stronie głównej, a na podstronach danego autora wyodrębnienie jego postów?

I w zasadzie najważniejsze pytanie.. gdzie wstawiać kod? Takie rzeczy robi się z poziomu panelu administratora, czy bezpośrednio w którymś z plików?

rolleyes.gif Staram się coś znaleźć na ten temat smile.gif

+Quote Post
WPNinja
post 19.7.2008 - 08:41
Post #4

aktywność:

CYTAT
Oki, jeszcze wyjaśniając. Czy to umożliwi wyświetlanie postów wszystkich wszystkich autorów na stronie głównej, a na podstronach danego autora wyodrębnienie jego postów?

Tak.

CYTAT
I w zasadzie najważniejsze pytanie.. gdzie wstawiać kod? Takie rzeczy robi się z poziomu panelu administratora, czy bezpośrednio w którymś z plików?

To zależy od tego jak sobie ustalisz ścieżkę wejścia na taką stronę. Napisz mi po kliknięciu na co ma otwierać się taka strona to podam konkretne pliki i linie kodu.

--------------------

+Quote Post
pefka
post 19.7.2008 - 20:26
Post #5

aktywność:
*

No właśnie troche zamieszania z nazewnictwem. Podstrona czyli słownie w panelu administracyjnym WP ->Strona. Gdzie jest prosta opcja dodaj stronę. Zarządzaj kolejnością itd. Efektem są zakładki nad paskiem bocznym - zakładka HOME, czyli wszystkie posty i blog. Zakładka1 i Zakładka2 czyli de facto strony które dodałem w panelu admina.

No i chciałem żeby na jednej z takich stron znajdowały posty jednego autora, na drugiej drugiego itd. A na HOME wszsytkich.

+Quote Post
WPNinja
post 20.7.2008 - 09:23
Post #6

aktywność:

W takim razie będziesz musiał edytować plik skróki, który odpowiada za generowania menu (najprawdopodobniej header.php). W odpowiednim miejscu trzeba będzie wstawić:
KOD
<?php wp_list_authors(); ?>

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6 09 08 - 19:36
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów