WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Problem z Widgetami - znikające menu, Przy włączeniu widgetu znika mi sitebar, pojawia się sam widget
predict4u
post 12.7.2008 - 17:15
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 351

Witam

Mam problem ze znikającym sitebarem. Kiedy włączę jakikolwiek widget znika mi całe menu (strony, archiwa, kategorie i linki).

Mam zainstalowany motyw Blue Box. Trochę go modyfikowałem. między innymi dodałem banery bezpośrednio w kodzie motywu. Kiedy włączam widget banery zostają, widget się pojawia, ale znikją wszystkie linki z menu.

blog znajduje się pod adresem:
www.domaszewicz.pl

z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page

+Quote Post
grzesiekw
post 12.7.2008 - 19:50
Post #2

aktywność:
*

Nr: 3 716

Hejka,

na wstepie - poczytaj troche o widgetach (http://automattic.com/code/widgets/themes/).

Musisz zmodyfikowac plik szablonu (domyslam sie ze sidebar.php). Musi byc tam cos takiego:

CODE
<?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar() ) : ?>

[tutaj powinien byc standardowy kod tego szablonu czyli to co ci znika jak mowisz]

<?php endif; ?>

Generalnie blok kodu powyzej definiuje tzw. pasek widzetow (na blogu mozesz miec duzo tych paskow np 3).
Jesli nie przeciagniesz na ten pasek zadnego widzeta pokazuje sie ta czesc szablonu, ktora oznaczylem nawiasami kwadratowymi.
Jesli przeciagniesz - pokazuje sie widzet i ten blok kodu z nawiasow kwadratowych znika.

Wiec po prostu - przenies ten kod z nawiasow kwadratowych przed ta instrukcje warunkowa:

CODE
[tutaj powinien byc standardowy kod tego szablonu czyli to co ci znika jak mowisz]

<?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar() ) : ?>

<?php endif; ?>

Mam nadzieje, ze dobrze wytlumaczylem:)

Pozdrawiam,
Grzesiek

Ten post edytował grzesiekw 12.7.2008 - 19:52

+Quote Post
predict4u
post 12.7.2008 - 20:50
Post #3

aktywność:
*

Nr: 4 351

Wielkie dzięki. Już zrozumiałem na czym to polega.

Zrobiłem tak jak opisałeś i działa. Teraz zauważyłem również, że wszystkie elementy dostępne w standardowym menu, są również dostępne w postaci widgetów. Jednak czy wyświetlanie ich wszystkich jako widgetów nie będzie bardziej obciążające dla serwera? Czy lepiej zastosować tą metodę, którą podałeś powyżej, czy może użyć odpowiednich widgetów?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

+Quote Post
grzesiekw
post 12.7.2008 - 21:04
Post #4

aktywność:
*

Nr: 3 716

CYTAT(predict4u @ 12.7.2008 - 21:50) *
Wielkie dzięki. Już zrozumiałem na czym to polega.

Zrobiłem tak jak opisałeś i działa. Teraz zauważyłem również, że wszystkie elementy dostępne w standardowym menu, są również dostępne w postaci widgetów. Jednak czy wyświetlanie ich wszystkich jako widgetów nie będzie bardziej obciążające dla serwera? Czy lepiej zastosować tą metodę, którą podałeś powyżej, czy może użyć odpowiednich widgetów?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

jezeli chodzi o obciazenie serwera - mysle, ze bedziesz mogl zaczac sie o to martwic jak bedziesz mial naprawde duzo odslon a nie spodziewam sie tego po prywatnym blogu smile.gif

czy warto uzywac widgetow? no na to pytanie musisz sam sobie odpowiedziec. jesli planujesz, ze twoj sidebar bedzie raczej statyczny to nie warto. chyba, ze planujesz zrobic go bardziej dynamicznym i np wrzucac co jakis czas np modul ankiety i inne sprawy - wtedy widgety naprawde ulatwiaja sprawe bo nie musisz grzebac w szablonie.

pozdrawiam,
Grzesiek

Ten post edytował grzesiekw 12.7.2008 - 21:04

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6 09 08 - 19:35
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów