Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
06.7.2008 - 19:31
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 36 Nr: 3 955 |
nie wiem czy to dobre miejsce na taki temat, ale chyba najodpowiedniejsze. szukam pomocy, kgoś kto zna php (ja niestety nie) i wiedziałby jak poprawić mój kod. chodzi gł o funkcję sprawdzania poprawności adresu email. póki co funkcja sprawdza adres, ale nie wysyła wiadomości na skrzynkę.
szukałam w necie, ale z zerową wiedzą o php nie rozumiem opisów kodów, nie wiem co robię źle. z góry dzięki za wszelką pomoc! to mój kod: KOD <?php $adres="adres@wp.pl"; $temat="Wiadomość"; $tresc="Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n Wiadomość: \n ".$_POST["tresc"]."\n "; if (!$_POST["twojemail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojemail"])) { print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit; } if(function_exists('mail')) { if(empty($_POST['imienazwisko'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['twojemail'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['grupa'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['tresc'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else { mail($adres, $temat, $tresc); echo'Formularz został przyjęty. Dziękuje! <a href="http://www.wp.pl"><strong>Strona Główna</strong></a>'; } } else { echo "Niestety funkcja mail() jest wyłączona na tym serwerze. Nie mogę wysłać danych z formularza."; } ?> już wiem, powinno byc coś takiego: KOD <?php
if (!$_POST["twojemail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojemail"])) { print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit; } ?> Ten post edytował Natalia 07.7.2008 - 14:21 |
|
|
|
07.7.2008 - 18:51
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 876 Nr: 309 |
ja zamiast print użyłbym echo
-------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28 08 08 - 15:30 |