Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
Wszystkie tematy są moderowane. Przed ukazaniem się muszą być zaakceptowane przez Redakcję. Prosimy nie wysyłać wielokrotnie tego samego wpisu.
![]() ![]() |
05.4.2006 - 14:06
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 47 Nr: 449 |
ZNACZNIKI WARUNKOWE
Wstęp Znaczniki warunkowe mogą zostać użyte w plikach szablonu graficznego w celu zmiany tego jaka zawartość ma być wyświetlana oraz w jaki sposób zawartość będzie pokazywana na konkretnych stronach w zależności od tego jakie warunki zostały spełnione. Przykładowo chcesz, aby wyświetlał się skrawek tekstu nad wszystkimi wpisami, ale tylko na stronie głównej. Dzięki znacznikowi warunkowemu is_home() zadanie staje się proste. Pamiętaj o bliskiej zależności tych znaczników z hierarchią szablonów Wordpressa. Warunki na... Wszystkie znaczniki warunkowe sprawdzają czy konkretny warunek jest spełniony i zwracają wartość PRAWDA lub FAŁSZ. Warunki zawarte w różnych znacznikach, które zwracają wartość PRAWDA są spisane poniżej. Warunki, które akceptują parametry zostały opisane. Strona główna is_home() Kiedy główna strona jest wyświetlana. Pojedyńczy wpis is_single() Kiedy jakikolwiek pojedynczy wpis jest wyświetlany na stronie. is_single('17') Kiedy wpis nr 17 jest wyświetlany jako pojedynczy wpis. is_single('Stek wołowy') Kiedy wpis o tytule "Stek wołowy" jest wyświetlany pojedynczo. is_single('stek-wolowy') Kiedy wpis z etykietą 'stek-wolowy' jest wyświetlany pojedynczo. Strony Ta sekcja odnosi się do Stron Wordpressa, a nie do wyrazu rozumianego jako witryna. is_page() Kiedy jakakolwiek strona jest wyświetlana. is_page('42') Kiedy strona nr 42 jest wyświetlana. is_page('O mnie') Kiedy strona o tytule "O mnie" jest wyświetlana. is_page('o-mnie') Kiedy strona z etykietą "o-mnie" jest wyświetlana. Niestety, nie ma jeszcze funkcji is_subpage(). Jednak istnieje obejście. if(get_the_title($post->post_parent) != the_title(' ' , ' ',false)) { echo "To jest podstrona"; } Ocenia czy żądana strona jest podstroną sprawdzając źródło (strony nie będące podstronami są zarazem własnym źródłem). W przypadku spełnienia warunku zostanie wysłana treść "to jest podstrona" do przeglądarki. Kategorie is_category() Kiedy zawartość dowolnej kategorii jest wyświetlana. is_category('6') Kiedy zawartość kategorii nr 6 jest wyświetlana. is_category('Serki') Kiedy zawartość kategorii o nazwie "Serki" jest wyświetlana. is_category('serki') Kiedy zawartość kategorii z etykietą "serki" jest wyświetlana. Autor is_author() Kiedy wpisy dodane przez dowolnego autora są wyświetlane. is_autor('1337') Kiedy wpisany dodane przez autora nr 1337 są wyświetlane. is_author('Elitarny Hacker') Kiedy wpisy dodane przez autora o pseudonimie "Elitarny hacker" są wyświetlane. is_author('elitarny-hacker') Kiedy wpisy dodane przez autora z etykietą pseudonimu są wyświetlane. Data is_date() Kiedy archiwum bazujące na dowolnej dacie jest wyświetlane (przykładowo: miesięczne, roczne, dzienne lub bazujące na czasie). is_year() Kiedy archiwum roczne jest wyświetlane. is_month() Kiedy archiwum miesięczne jest wyświetlane. is_day() Kiedy archiwum dzienne jest wyświetlane. is_time() Kiedy archiwum godzinne, "minutowe" lub "sekundowe" jest Wyświetlane. Archiwum is_archive() Kiedy archiwum jakiegokolwiek typu jest wyświetlane. Archiwa kategorii, autorów bądź bazujące na dacie są wszystkimi typami. 404 Nie znaleziono is_404() Kiedy wyświetla się błąd "HTTP 404: Nie znaleziono". Podział na strony is_paged() Kiedy wyświetlana treść jest podzielona na strony. Odnosi się to do archiwum lub strony głównej podzielonej na kilka stron (nowsze/starsze). Nie odnosi się to natomiast to wpisu lub strony podzielonej na części przy użyciu znacznika <!--nextpage-->. Syndykacja is_feed() Kiedy żądana strona odnosi się do Syndykacji. Znacznik ten nie jest zazwyczaj używany przez użytkowników. Korzysta z niego wewnętrznie Wordpress i jest dostępny dla twórców pluginów. Adres zwrotny is_trackback() Kiedy żądana strony jest podpięta przez Wordpress w silniku adresów zwrotnych. Znacznik ten nie jest zazwyczaj używany przez użytkowników. Korzysta z niego wewnętrznie Wordpress i jest dostępny dla twórców pluginów. btw. Jest to tłumaczenie artykułu z dokumentacji Wordpressa, który można znaleźć pod adresem: http://codex.wordpress.org/Conditional_Tags. Brakuje jedynie przykładów. Nie jestem wielkim znawcą języka angielskiego, dlatego mogłem się pomylić. Proszę o udzielanie informacje na temat znalezionych błędów, dzięki temu podniesie się poziom tego tłumaczenia. Nie dokończyłem jeszcze formatowania tekstu, zrobię to później edytując posta. Ten post edytował blinkkin 06.4.2006 - 08:44 -------------------- Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4 12 08 - 00:23 |