WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Reklamy, JavaScript, Ozh' Who Sees Ads i Post Layout - jeden wielki problem
ravicious
post 20.5.2008 - 20:16
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 3 197

Ostatnio zachciało mi się reklam na blogu, więc zarejestrowałem się na Adkontekst. Zainstalowałem dwie wtyczki: Ozh' Who Sees Ads, która odpowiada z wyświetlanie reklam (wpisuję coś w stylu <!--wsa:adkontekst--> lub <?php wp_ozh_wsa("adkontekst");?> i wyskakują reklamy) oraz Post Layout, która daje mi możliwość umieszczenia jakiegoś tekstu przed postem, po tagu more i za postem. Kod reklamy Adkontekst jest napisany w JavaScript.

Robię tak: tworzę sobie context we wtycze Who Sees Ads, wklejam do niego JavaScript z Adkontekst i zapisuję pod nazwą adkontekst. Wklejam kod <!--wsa:adkontekst--> we wtyczce Post Layout tak, żeby wyświetlał się po tagu more. Niestety, to nie działa. Po prostu nic się nie wyświetla (to nie wina żadnego oprogramowania do blokowania reklam). Gdy wkleję kod <?php wp_ozh_wsa("adkontekst");?> we wtyczce lub JavaScript bezpośrednio do wpisu, wtedy wyświetla się nic nie znaczący tekst (kod JavaScript bez niektórych tagów typu <script>). Kod <?php wp_ozh_wsa("adkontekst");?> działa w sidebarze.

Można z tego wywnioskować, że nie jest to wina wtyczek, gdyż nawet JavaScript wklejony bezpośrednio do wpisu źle się wyświetla. Stawiam na problemy z JavaScript.

Pomyślałem, że w każdym poście mógłbym włączyć runPHP, ale to zła opcja...

Pytania:
1. Czy da się to wszystko jakoś obejść, zastosować inne wtyczki/metody? Chodzi mi o to, żeby reklamy wyświetlały się po tagu more.
2. Czy jest jakaś wtyczka, która powoduje uruchomienie JavaScript w poście?
Go to the top of the page

+Quote Post
Riff
post 20.5.2008 - 20:24
Post #2

aktywność:

Nr: 3 158

To chyba logiczne, że javascript się nie wyświetli we wpisie. Trzeba wyedytować pliki stylu - index.php i single.php.

--------------------
Jestem studentem, jeśli pomogłem, Ty pomóż mi:

+Quote Post
west28
post 21.5.2008 - 09:13
Post #3

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 309

KOD
<?php wp_ozh_wsa("adkontekst");?>

to wklejasz po the_content w plikach jak wyżej

--------------------

+Quote Post
ravicious
post 21.5.2008 - 13:51
Post #4

aktywność:
**

No tak, tylko u mnie jest tylko plik index.php, więc reklamy wyświetlają się pod każdym wpisem na głównej. Muszę więc użyć <?php if (is_single()) { ?> tylko nie wiem dokładnie, jak.

Kod obok the_content wygląda tak:

KOD
<div class="entrybody">
<?php the_content('Czytaj więcej &raquo;');?>
        </div> <!-- [entrybody] -->

<?php if (is_single()) { ?>
        <div class="entrymeta2">

To, co wpiszę poniżej is_single wyświetli się nad stopką wpisu (podobne wpisy itp.)

Chcę, żeby było mniej więcej coś takiego:
KOD
<?php the_content('Czytaj więcej &raquo;');?>
<!-- Jeśli jest to pojedyncza strona, to: -->
<?php wp_ozh_wsa("adkontekst");?>
<!-- Koniec is_single-->

+Quote Post
Riff
post 21.5.2008 - 15:24
Post #5

aktywność:

A nie prościej zrobić plik single.php?

--------------------

+Quote Post
ravicious
post 21.5.2008 - 15:33
Post #6

aktywność:
**

Nie wiem, nie znam się na tworzeniu layoutów dla Wordpress.

+Quote Post
Riff
post 21.5.2008 - 17:42
Post #7

aktywność:

To chyba najprościej będzie otworzyć folder ze stylem "default" i zobaczyć jak tam wygląda single.php. Ludzie, uczcie się pewnych rzeczy i korzystajcie z Codexu, bo takich spraw przecież nikt wam tłumaczyć nie będzie.

--------------------

+Quote Post
ravicious
post 21.5.2008 - 17:52
Post #8

aktywność:
**

Ale słuchaj, po co mam tworzyć plik single.php? Nie szybciej będzie użyć is_single?

+Quote Post
Riff
post 21.5.2008 - 19:54
Post #9

aktywność:

Możemy tutaj poprowadzić zaciętą dyskusję, dlaczego lepiej w tematach graficznych używać szablonu stworzonego przez twórców, ale skoro wolisz is_single, to ja tam nie wnikam - można i tak.

--------------------

+Quote Post
SilMarillion
post 27.5.2008 - 18:16
Post #10

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 170

Witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na forum.

Przeczytałem wiele artykułów i dokumentację WP odnośnie umieszczania JS w postach i w ramach skrajnego zdesperowania chciałbym zapytać czy istnieje osoba, która jest w stanie wytłumaczyć laikowi jak sprawnie to przeprowadzić? Wiem, że istnieje wtyczka, jednak jest ona nieaktualna, a żadna aktualizacja się nie pojawia. W dokumentacji pojawia się mowa o JS, jednak dotyczy to okazjonalnego używania, a ja będę musiał wrzucić do kilkuset postów oddzielną reklamę Tradedoublera wraz z opisem przedmiotu, więc szukam patentu na sprawne umieszczanie JS w postach.

Będę ogromnie wdzięczny każdemu kto może mi coś w tej sprawie poradzić, a wszystkim pragnącym poinformować mnie, że powinienem czytać dokumentację, uczyć się php i od podstaw poznać budowę WP z góry dziękuję, ale to nie rozwiąże mojego problemu wink.gif Pozdrawiam

+Quote Post
Riff
post 27.5.2008 - 20:54
Post #11

aktywność:

Do zwykłego posta/strony nie wrzucisz javascripta. Choć czekaj... w sumie jest taka wtyczka "adrotator" (czy coś w ten deseń) - można by to jakoś zmyślnie wykorzystać.

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4 12 08 - 03:33
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów