WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> zmiana wyglądu nagłówka bez znajomości php,css...
nox
post 13.5.2008 - 00:44
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 116

Założyłem bloga wordpress na yoyo.pl, wcześniej miałem normalnie na wordpress.com i tam w panelu administratora miałem mozliwość wstawiania dowolnych nagłówków na bloga i wszystko odbywało sie graficznie....niestety po zainstalowaniu na yoyo zauważyłem że troche sie różni, w panelu "wygląd" itd. jest możliwość edycji tylko w trybie tekstowym (chyba że czegoś nie zauważyłem). Nieznam jeszcze php itd. jak mogę edytować mój szablon w prosty sposób, dokładnie to chciałbym pozbyć sie nagłówka "szablonowego" wraz z tytułem itd. żeby zastąpić go swoim nagłówkiem samodzielnie wykonanym razem z tytułem itd. to narazie najwazniejsze....możecie pomóc?

mój blog wygląda tak narazie - http://www.noxblog.yoyo.pl/ - nagłówek jest pusty bo wywaliłem zdjęcie z folderu themes, chce jeszcze ten tekst cały na nagłówku wywalić, i wstawic swój nagłówek

Ten post edytował nox 13.5.2008 - 00:47
Go to the top of the page

+Quote Post
Riff
post 13.5.2008 - 09:45
Post #2

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 3 158

Uff, bez znajomości html i css to się tutaj nie obejdzie, ale spróbujemy coś poradzić. Aby zamienić obrazek w nagłówku, to najlepiej przygotuj nową własną wersję i wrzuć ją do odpowiedniego folderu w wp-content/themes/nazwa-tematu-graficznego/ - pod tą samą nazwą co poprzedni plik - i powinno działać wink.gif.

Trzeba jeszcze usunać ten tekst na obrazku - wchodzisz do folderu stylu graficznego i otwierasz plik style.css - w nim szukasz tego:

KOD
.header_logo span {
    font-size: 2.2em;
    color: #FFFFFF;
    margin: 0px;
    float: left;
    width: 700px;
    padding-top: 45px;
    padding-right: 0px;
    padding-bottom: 0px;
    padding-left: 25px;
    }

.header_logo p {
    float: left;
    width: 800px;
    padding-left: 25px;
    font-size: 1.3em;
    margin: 0px;
    color: #FFFFFF;
    font-weight: bold;
    }

I teraz zarówno do .header_logo span jak i do .header_logo p dopisujesz jeszcze jedną linijkę (po ostatniej wartości, a przed nawiasem klamrowym):

KOD
display:none;

Tym samym całość nadal się znajduje w kodzie, ale nie jest już wyświetlana smile.gif.

Z innej beczki - znajomość php nie jest potrzebna do edytowania tematów Wordpressa, ale znajomość zawartości tej strony będzie dla Ciebie bardzo przydatna - nie trzeba wkuwać na pamięć, ale warto wiedzieć, z czym to się je smile.gif.

Ten post edytował Riff 13.5.2008 - 09:47

--------------------

+Quote Post
nox
post 13.5.2008 - 15:39
Post #3

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 116

ok dzięki pomogło, już moge robić swoje nagłówki, ale jeszcze jest cos co chciałbym zrobić, zmienic kolor głównego paska tego co jest na nim "home" i "o mnie" na czarny, jak moge to zrobić?

+Quote Post
Kasia79
post 16.5.2008 - 10:33
Post #4

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

Zacznij od zalozenia nowego watku.

Dzieki.

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24 07 08 - 04:32
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów