WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

> Uwaga!

Jeśli opisujesz problem ze skórką - podaj link do downloadu - nie każdy ma tą skórkę co Ty ;)

Closed TopicStart new topic
> Rozsuwane menu/rozsuwana lista stron.
qqwwq
post 18.12.2007 - 23:17
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 3 442

Witam,

Nie wiem czy piszę w dobrym dziele, jak niestety nie trafiłem to proszę mnie naprowadzić, albo proszę aby mnie któryś z moderatorów samodzielnie poprawił.

Robie FAQ do pewnej gry, postanowiłem do tego celu wykorzystać Wordpress'a, gdyż edycja obecnego FAQ które jest napisane w html'u jest istną męczarnią ( nie wspominając o tym że edytować mogę to tylko ja, gdyż nikomu innemu nie mogę powierzyć danych do FTP, za dużo cennych rzeczy tam stoi ). Wszystko było by ładnie pięknie, gdyby nie dosyć obszerna ilość informacji, a co za tym idzie ilość stron które na tym cms'ie czy na tym blogu istnieją, czy też będą istnieć. Powiedzmy że podzielimy strony na kategorie i jakiegoś rodzaju podkategorie, np główna kategoria to "Budynki" > podkategorie to "Militarne", "Gospodarcze", "Infrastruktura" > a w nich po kilka stron. Dalej kolejna główna kategoria to np. "Jednostki" , w nich podkategorie np. "Rzymianie" itd - i tam strony z jednostkami tej nacji. Zrobić to jako zwykłe strony potrafię, problem pojawia sie, gdyż to wszystko razem wyświetlane jest strasznie długie, suwakiem trzeba całe kilometry nabijać aby z góry na dół dojechać, i odwrotnie.

Tutaj pojawia sie moje pytanie, czy jest jakaś możliwość, aby te kategorie i podkategorie były tak jakby zwijane? Czyli że na początku wyświetlają sie tylko główne kategorie, jak kliknę jakiegoś plusika czy nawet sam napis "Budynki", to pokazują sie pod spodem podkategorie - "Militarne", "Gospodarcze", "Infrastruktura" , jak kliknę na którąś z podkategorii, to wyświetlają mi sie strony tej podkategorii ... co za tym idzie wyświetlać sie będzie tylko to co potencjalny user będzie potrzebował, jeśli była by możliwość, to fajnie by było aby można rozwinąć w tym samym czasie jakieś dwa czy nawet trzy osobne 'drzewka', jeśli nie było by takiej możliwości to oczywiście także przeżyje, także przeżyje jeśli każde kliknięcie będzie tak jakby od nowa otwierało nową stronę, a nie na tej samej na jakiejś cudownej zasadzie po prostu rozwijało i zwijało poszczególne kategorie.

Z góry dziękuję za pomoc czy też naprowadzenie mnie na rozwiązanie, pozdrawiam qqwwq.
Go to the top of the page

+Quote Post
kejsi
post 19.12.2007 - 15:22
Post #2

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 3 286

Wydaje mi się że plugin WP-dTree rozwiąże Twoje problemy

+Quote Post
qqwwq
post 19.12.2007 - 17:18
Post #3

aktywność:
*

CYTAT(kejsi @ 19.12.2007 - 15:22) *
Wydaje mi się że plugin WP-dTree rozwiąże Twoje problemy

Chyba o coś takiego dokładnie mi chodziło, jednakże mam drobny problem podczas próby włączenia tej wtyczki:

Wedle instrukcji, skopiowałem folder z wtyczką do /wp-content/plugins/ , próbowałem go usunąć, jeszcze raz ściągnąć wtyczkę, rozpakować i jeszcze raz upnąć na serwer, ale cały czas to samo. Inne, starsze wersje niestety nie są dostępne, ale mimo wszystko ta powinna działać.

CYTAT
# Requires WordPress Version: 2.2 or higher
# Compatible up to: 2.3.1

Moja wersja wordpress to 2.2.3, chyba, taką mam napisaną na samym dole w wp-admin.

Ten post edytował qqwwq 19.12.2007 - 17:21

+Quote Post
kejsi
post 19.12.2007 - 23:43
Post #4

aktywność:
**

CYTAT(qqwwq @ 19.12.2007 - 17:18) *
Chyba o coś takiego dokładnie mi chodziło, jednakże mam drobny problem podczas próby włączenia tej wtyczki

(...)

Inne, starsze wersje niestety nie są dostępne, ale mimo wszystko ta powinna działać.

Poszukaj tutaj jakichś starszych wersji. A poza tym spróbuj wyłączyć inne wtyczki, może WP-dTree gryzie się z którąś?

+Quote Post
qqwwq
post 20.12.2007 - 13:30
Post #5

aktywność:
*

No właśnie wczoraj przekopywałem google, i znalazłem na tej stronce starsze wersje, oraz od razu ściągnąłem WP 2.3 PL ... jako że miałem do wyboru albo sie bawić ze starą bardziej okrojoną wersją WP-dTree, albo zrobić updeata silnika który jak to ludzie piszą 'nie powinien zaszkodzić', wybrałem drugą opcje, i teraz już WP-dTree działa jak należy ... jednakże, udało mi sie zmienić kolor czcionki linków, kolor czcionki po najechaniu na linka ( wtedy pechowi zniknęło mi zaznaczenie aktywnej strony, standardowo ta która user przeglądał była podświetlona na inny kolor, teraz to przepadło ... ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Wgranie od nowa plików dTree nic nie daje, nawet wgranie pliku css ), ale nie mogę ustawić aby czcionka nie była pochyła, jest opcja wyłączenia/włączenia 'podkreślenia' , ale nigdzie nie ma opcji wyłączenia/włączenia kursywy czy bolda, nawet jak przeglądałem źródło plików to nigdzie nic takiego nie mogłem znaleźć ... moge dać źródło jakiś plików jeśli to cokolwiek pomoże, tylko jakich?

+Quote Post
kejsi
post 20.12.2007 - 22:44
Post #6

aktywność:
**

CYTAT(qqwwq @ 20.12.2007 - 13:30) *
Wgranie od nowa plików dTree nic nie daje, nawet wgranie pliku css ), ale nie mogę ustawić aby czcionka nie była pochyła, jest opcja wyłączenia/włączenia 'podkreślenia' , ale nigdzie nie ma opcji wyłączenia/włączenia kursywy czy bolda, nawet jak przeglądałem źródło plików to nigdzie nic takiego nie mogłem znaleźć ... moge dać źródło jakiś plików jeśli to cokolwiek pomoże, tylko jakich?

Może na początek spróbuj wyczyścić cache przeglądarki... a za wygląd bieżącego linku (czyli tego, który wskazuje na otwartą stronę) odpowiada klasa nodeSel w elemencie o id #dtreec.

Zatem jeśli chcesz sformatować wygląd bieżącego linku, to dodaj na końcu pliku style.php w katalogu wtyczki wp-dtree coś w stylu:

KOD
#dtreec a.nodeSel {
color: jakiś kolor;
text-decoration: co chcesz underline albo none;
font-style: italic;
font-weight: bold;
}

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale może się dogrzebiesz. Powodzenia.

+Quote Post
qqwwq
post 21.12.2007 - 01:15
Post #7

aktywność:
*

Nie trzeba było nic dodawać, gdyż taki wpis już był wink.gif
CYTAT
/*If you want some cool highlighting on the active node, you can change it here. Default is a simple underline.*/
#dtreec a.nodeSel, #dtreea a.nodeSel, #dtreep a.nodeSel {
text-decoration: underline;
}

Wystarczyło dodać tylko "color: #009100;" i już jest inny kolorek ... tylko jest pewien mankament, nie jest to zależne od aktywnej strony ( identyfikacja po id ) tylko od tego na jaką stronę sie kliknie ostatnią w rozsuwanym menu dTree ( jak wchodzę poprzez bezpośrednie linki w tekście na inne strony, to cały czas ta ostatnia kliknięta sie podświetla :? )

I druga sprawa, być może też będziesz wiedział ... ma tej stronie widać że całe to menu dTree jest wyświetlane zwykłą prostą czcionką, a u mnie natomiast jest ona pochylona, w jaki sposób mogę sobie sam zdefiniować czy linki mają być potraktowane kursywą i boldem?

Serdeczne dzięki za pomoc smile.gif

+Quote Post
kejsi
post 21.12.2007 - 07:53
Post #8

aktywność:
**

CYTAT(qqwwq @ 21.12.2007 - 01:15) *
Nie trzeba było nic dodawać, gdyż taki wpis już był wink.gif

Tak, ale konkretnie ta klasa w tym elemencie formatuje bieżący link, więc jeśli chcesz od niego coś więcej niż tylko "fabryczne"
KOD
text-decoration: underline;
to właśnie tę klasę dodatkowo ostyluj na końcu

CYTAT(qqwwq @ 21.12.2007 - 01:15) *
I druga sprawa, być może też będziesz wiedział ... ma tej stronie widać że całe to menu dTree jest wyświetlane zwykłą prostą czcionką, a u mnie natomiast jest ona pochylona, w jaki sposób mogę sobie sam zdefiniować czy linki mają być potraktowane kursywą i boldem?

Właśnie w pliku style.php są zapisane te klasy formatujące wygląd linków, gdzieś tam musi być problem.
Inna sprawa, to to że (dokładnie się nie przyglądałem), wygląd tych linków może być dziedziczony po innym elemencie w Twojej stronie, a w pliku style.php nie ma odwołania tego wyglądu. Nie masz gdzieś w css-ie zdefiniowanej klasy formatującej linki na kursywę? Ewentualnie próbuj modyfikować ten plik, najlepiej za pomocą Firefoxa i wtyczki Web Developer, tam "na żywo" widzisz zmiany wprowadzone w plikach css.

+Quote Post
qqwwq
post 21.12.2007 - 15:35
Post #9

aktywność:
*

CYTAT(kejsi @ 21.12.2007 - 07:53) *
Właśnie w pliku style.php są zapisane te klasy formatujące wygląd linków, gdzieś tam musi być problem.
Inna sprawa, to to że (dokładnie się nie przyglądałem), wygląd tych linków może być dziedziczony po innym elemencie w Twojej stronie, a w pliku style.php nie ma odwołania tego wyglądu. Nie masz gdzieś w css-ie zdefiniowanej klasy formatującej linki na kursywę? Ewentualnie próbuj modyfikować ten plik, najlepiej za pomocą Firefoxa i wtyczki Web Developer, tam "na żywo" widzisz zmiany wprowadzone w plikach css.

I właśnie to mnie martwiło że od góry do dołu po raz enty przekopuje ten plik, a tam nic takiego nie ma ... wedle Twoich porad spróbowałem zmienić motyw graficzny, i ku mojej radości na dwóch innych standardowych czcionka była bez kursywy i bez bolda, dlatego też zacząłem przekopywać plik css swojego stylu, i metodą prób i błędów znalazłem coś takiego:

CYTAT
#menu ul li {
font: italic bold 110% Georgia, Times, serif;
letter-spacing: 0;
margin: 20px 0 0 0;
padding: 0 0 5px 0;
background: transparent;
}

Po wywaleniu "Italic" już czcionka jest ładna prościutka wink.gif ...

I jeszcze korzystając z okazji, to także napewno będziesz wiedział closedeyes.gif ... jak próbuje edytować swój motyw graficzny, to wszystko sie niestety psuje. Chciał bym sobie zmienić logo, dać je większe, ale wtedy także potrzebuje dać dodatkowego 'entera' aby reszta strony nie podchodziła za wysoko czy też za nisko ( zależy jak patrzeć ) ... i tutaj pojawia sie mój problem, jak w plikach stylu, czy taż nawet w samym wordpress'ie przy pisaniu nowej strony zrobić tzw. twardy enter? Próbowałem <br> <br /> , różnego rodzaju kombinacje z <p></p> <p><br></p> ... w końcu w akcie rozpaczy zacząłem entery pozyskiwać poprzez - <font color="white">.</font> ( na białym tle ) , tyle że jak ktoś zaznaczy cały tekst to będzie to widać, może ktoś zna jakiś inny sposób?

I drugie pytanie, znalazłem kilka stron z pluginami do WP, niestety na wszystkich opisy co one robią są po angielsku, a to troszeczke zniechęca i utrudnia sprawę ... czy jest jakaś strona z listą wtyczek i opisami w pl?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za całą Twoją pomoc i pozdrawiam.

+Quote Post
Kasia79
post 21.12.2007 - 18:16
Post #10

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

CYTAT
Pamiętaj 1 temat = 1 problem!
Problem rozwiązany, więc zamykam.
Prosze utworzyc nowy wątek dla pytania dot. innego tematu.

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.

+Quote Post

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19 11 08 - 15:42
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów