Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
19.2.2006 - 00:23
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 1 467 Nr: 1 |
Matt jest jednym z tych ludzi bez których wordpress by nie isnial.
Zgodził się na mały wywiad specjalnie dla nas - poniżej zapis rozmowy. Fanatyk: Can you give us a brief bio? Matt: I was born and raised in Houston, TX. I started playing saxophone at an early age, and got into computers later. About a year and a half ago I moved from Houston to San Francisco and began to work for CNET. After a year at CNET I left to start my own company and focus on WordPress full time. Fanatyk: What is your educational background? Matt: I went to an arts high school where my focus was jazz saxophone, and then I did two years at University of Houston majoring in Political Science and Philosophy. Fanatyk: What do you consider as your accomplishments up to this point? Matt: I would say my biggest accomplishment has been surrounding myself with amazing and unique people, and then working with them on projects that range from WordPress to smaller things like Ping-O-Matic. Fanatyk: What do you do for fun and relaxation? Matt: I read a lot, take photographs, and play the piano. Fanatyk: What are your favorite books? Movies? TV shows? Music? Games? Foods? Matt: I don't play many games or watch TV. I do have two shows on DVD that I watch, Firefly and Walker Texas Ranger, both are good in their own way. My favorite food is BBQ without a doubt. For music I enjoy almost anything with great rhythm, which tends to be jazz but can include hip-hop too. Choosing a favorite book would be too hard. Fanatyk: What is your fulltime job? Matt: I'm the founder of Automattic, the company behind WordPress.com and Akismet so I work all day on that. Fanatyk: What is your ultimate professional goal, your dream job? Matt: I'm doing it. Fanatyk: Describe your typical workday schedule. Matt: Well life in a startup is such that there aren't very many "typical" days. I travel a lot to meet people and speak at conferences. When I'm home I spend a lot of time keeping on top of feedback and experimenting with new features. Fanatyk: What advice can you give people just getting into programming? Matt: Find a project that you personally need, and start coding for it. After 3 months release what you have so far publicly and keep going from there. Fanatyk: How do you feel when you publicly release your software? Matt: It's pretty thrilling to watch the downloads spike and the initial feedback come in. It can be tough to keep up with the rush but it's pretty much always a lot of fun. It's also nice because I can start making big changes to the codebase again, a lot of ideas build up right before a release. Fanatyk: What is your opinion on the open source vs. proprietary software debate in general? Matt: I think that history will prove that in a good majority of situations and projects, open source is the best way to go. It's not universally a good decision, but anyone who dimisses open source outright is missing the boat. Fanatyk: What could you like to implement into wordpress in future? Matt: I think there is a lot of fun stuff left to do around media handling and personal access features. There is also the practical matter of constantly improving the interface, making it easier to understand and faster to use. Fanatyk: Whitch wordpress plugin do you like mostly? Matt: I like Blogtimes, Blogs of the Day, WP-Cache, and a few things that are specific to WordPress.com, like the stats system. Fanatyk: THX. -------------------- |
|
|
|
19.2.2006 - 13:54
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 128 Nr: 3 |
CYTAT Walker Texas Ranger no proszę, to tak jak ja Ciekawe pytanie o wtyczki, zaskoczyła mnie odpowiedź, spodziewałem się raczej Akismet'a. -------------------- |
|
|
|
19.2.2006 - 17:04
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 4 Nr: 294 |
moze ktos na polski przetlumaczyć? bo w ang nie jestem najlepszy...
|
|
|
|
20.2.2006 - 09:46
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 42 Nr: 125 |
CYTAT(uki_uki1 @ 19.2.2006 [16:04) Włala. Fanatyk: Streść proszę swój życiorys... Matt: Urodziłem się w Huston w Teksasie. Najpierw uczyłem się gry na saksofonie, a później zetknąłem się z komputerami. Około półtora roku temu przeniosłem się z Huston do San Francisco i rozpocząłem pracę w CNET. Rok później opóściłem CNET i założyłęm własną firmę skupiając się na WordPress. Fanatyk: Jakie masz wykształcenie? Matt: Najpierw uczęszczałem do szkoły muzycznej, gdzie moim głównym instrumentem był saksofon. Potem zaliczyłem dwa lata na Uniwersytecie Huston - studiowałem tam nauki polityczne i filozofię. Fanatyk: Co było twoim największym osiągnięciem w tamtym czasie? Matt: Takim osiągnięciem było spotkanie i wspólna praca z wyjątkowymi ludźmi. Razem zajmowaliśmy się rozmaitymi projektami od WordPress do małych aplikacji jak Ping-O-Matic. Fanatyk: Co robisz w wolnym czasie, żeby odpocząć i się zabawić? Matt: Sporo czytam, fotografuję i gram na pianinie. Fanatyk: Jakie są twoje ulubione książki, filmy, programy telewizyjne, gry i dania? Matt: Nie jestem graczem, ani nie oglądam telewizji. Zamiast tego chętnie oglądam na DVD występy Firefly oraz Walker Texas Ranger - obydwa są na swój sposób udane. Z pewnością moim ulubionym daniem jest pieczeń. Natomiast z muzyki lubię wszystko, co charakteryzuje się wyraźnym rytmem: począwszy od jazzu, a na hip-hopie skończywszy. Co do książek - tu wybór jest już zbyt trudny. Fanatyk: A gdzie pracujesz na pełnym etacie? Matt: Jestem założycielem firmy Automattic, której flagowym produktem jest WordPress.com i Akismet. Fanatyk: Jaki jest twój zawodowy cel, największe marzenie? Matt: Właśnie przy nim pracuję... Fanatyk: Jak wygląda twój dzień powszedni? Matt: Niewiele mam dni, które można nazwać 'typowymi'. Sporo podróżuję, spotykam się z ludźmi i występuję na konferencjach. Kiedy jestem w domu, poświęcam się wsparciu dla użytkowników oraz eksperymentom z nowymi funkcjonalnościami [domyślnie: WordPress]. Fanatyk: Co możesz poradzić tym, którzy zaczynają swoją przygodę z programowaniem? Matt: Moja rada: odszukajcie projekt, który najbardziej wam odpowiada i zacznijcie przy nim swoją pracę. A po trzech miesiącach opublikujcie pierwsze efekty swojej pracy i tak dalej. Fanatyk: Jak się czujesz publikując nową wersję swojego programu? Matt: Ekscytuje mnie oglądanie licznika pobrań i czytanie pierwszych opinii użytkowników. Rzecz jasna nie zawsze można za tym wszystkim nadążyć, ale daje mi to sporo satysfakcji. Ponadto, potem można zacząć kolejne zmiany i przemyślenia o nowych funkcjonalnościach. Fanatyk: Jak oceniasz spór open source kontra projekty z zamkniętymi kodem źródłowym? Matt: Myślę, że historia dowiedzie, iż wybór open source w większości sytuacji okaże się lepszym wyjściem. Choć nie można tego generalizować. Jednak ci, którzy potępiają open source z zasady - są w poważnym błędzie. Fanatyk: Co chciałbyć zaimplementować w następnych wersjach WordPress? Matt: Wydaje mi się, że sporo można jeszcze zrobić odnośnie zarządzania mediami oraz dostosowania WordPress do indywidualnych potrzeb użytkownika. Tak samo wiele trzeba zrobić na poziomie interfejsu, żeby był łatwiejszy i szybszy w działaniu. Fanatyk: Jaka jest twoja ulubiona wtyczka WordPress? Matt: Lubię Blogtimes, Blogs of the Day, WP-Cache plus parę drobnostek wykorzystywanych na WordPress.com - np. system statystyk. Fanatyk: THX. -------------------- GH/P/SS d- s:+ a40 C++ L+ W+++ N++ K- w O-- M-- PS--- PE+ Y+ PGP++ t--- 5-- X++++ R- b++ DI- D-- G e+++ h---- r+++ z+++
|
|
|
|
21.2.2006 - 01:41
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 15 Nr: 13 |
zaskoczyłeś mnie!
kawał dobrej roboty |
|
|
|
21.2.2006 - 08:15
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 1 467 Nr: 1 |
Szykujemy jeszcze co najmniej ze 2 takie niespodzianki... i nie, nie będą to wywiady
-------------------- |
|
|
|
15.3.2006 - 07:49
|
|
|
-------------------- |
|
|
|
23.3.2006 - 14:16
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 8 Nr: 352 |
Któż by śmiał wątpić,
-------------------- |
|
|