Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
27.2.2007 - 19:32
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 2 Nr: 2 245 |
Witam, mam bloga opartego na WP, jednak nie chcę mieć problemów przy jej kopiowaniu. Chcę się jakby zabezpieczyć...
Jakie jest najbardziej optymalne ? kodowanie w MYSQL ? i mechanizm porównywania ? Ja mam : UTF-8 Unicode (utf8) | Wersja klienta MySQL: 5.0.24 Sytem porównań niby w głównym menu pisze: System porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci ( W bazie danych i tabelach mam ustawione na swedish.. Juz sie polapac nie moge) Tylko że zamiast latin1_swedish_ci, próbowałem ustawić na utf8_polish_ci jednak nic nie wychodziło... Jak bedziecie mogli to pomozcie.. Dodam jeszcze ze mam konto na 60free.ovh.org |
|
|
|
04.3.2007 - 20:29
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 287 Nr: 425 |
Jeśli używasz WP 2.1.x wszelkie zabawy z kodowaniem znaków możesz sobie odpuścić z uwagi na to, iż posiada on mechanizmy natywne (eksport do XML'a) pozwalające na wykonywanie kopii danych z pominięciem zabaw z mySQL'em a potem na bezpieczny i szybki import.
-------------------- |
|
|
|
10.3.2007 - 23:08
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 48 Nr: 284 |
Ale ten eksport do xml'a nie jest zbyt dobry jeśli chce się kilkaset wpisów sobie skopiować, bo czasem błędy wywala...
Ja radzę bazy nie ruszać tylko normalnie eksportować i importować jej zawartość z kodowaniem latin1. Będzie cacy. Też mam na ovh.org i też kiedyś miałem problem z kodowaniem. A raczej problem z importem, bo eksport zawsze jest ok. -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21 11 08 - 22:17 |