WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> polskie znaki w postach - nie FAQ, jestem zdesperowany, próbowałem juz chyba wszystkiego z utf8
wsw70
post 24.1.2007 - 14:46
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 569

Witam,

Po zmianie mysql na wersje 5 zniknely mi na blogu polskie znaki. W zaleznosci od konfiguracji rozne krzaczki bylo ale ostatnio widze juz tylko ?? tam gdzie jest posli znak. URL bloga: http://blog.swiatek.name

Probowalem juz chyba wszystkiego co znalazlem na forum polskim, wordpress, w googlach, w dokumentacji mysql. Glowny problem jest taki, ze o ile przez jakis czas mialem rozne krzaczki w zaleznosci od wyprobowanych stron kodowania, to osttanio sa tylko ??.
Nie zmianialem zawartosci postow. Nie eksportowalem bazy i nie importowalem jej. Jedyne co zmienialem to:
- sposob kodowania znakow na serwerze (my.cnf)
- sposob kodowania tabeli wp_posts (poprzez zmaine Collation)
- wp-db.php wstawiajac mysql_query("SET NAMES <rozne rzeczy>");
Probowalem roznych konfiguracji utf8 oraz latin1.

Zadna z powyzszych operacji nie powinna zmainic zawartosci postow (czyli rekordow post_content) -- pocieszcie mnie prosze smile.gif
To byloby katastrofalne. Tytuly (tez trzymane w bazie) dalej maja krzaczki.

Ostatecznie zrzucialem wp_posts do pliku (mysqldump), usunalem w nim odnosniki do latin1, zmienilem domyslne ustawienia serwera na utf8, wyrzucilem wp_posts z powrotem -- bez zmian, dalej 2 znaki zapytania tam gdzie ma byc polski znaczek.

Bylbym ogromnie wdzieczny za jakies wskazowki - na prawde juz nie moge niczego wymyslec.

Dzieki z gory,
Wojtek
Go to the top of the page

+Quote Post
minimal2
post 24.1.2007 - 15:10
Post #2

aktywność:
*

Nr: 1 117

Niestety wyszstkie krzaczki musisz zlikwidowac ręcznie modyfikując posty. Chyba, że o czymś nie wiem.

--------------------
Minimal2's blog zapraszam!

+Quote Post
wsw70
post 24.1.2007 - 17:00
Post #3

aktywność:
*

Nr: 569

CYTAT(minimal2 @ 24.1.2007 - 15:10) *
Niestety wyszstkie krzaczki musisz zlikwidowac ręcznie modyfikując posty. Chyba, że o czymś nie wiem.

To byloby fatalnie. Ale dlaczego zawartos postow sie zmienila skoro zadne operacje na bazie nie byly wykonywane, poza zmiana kodowania (bez ingerencji w sama tresc, czyli rekordow post_content)?

+Quote Post
flamenco108
post 22.6.2007 - 12:10
Post #4

aktywność:
*

Nr: 2 200

CYTAT(minimal2 @ 24.1.2007 - 15:10) *
Niestety wyszstkie krzaczki musisz zlikwidowac r?cznie modyfikuj?c posty. Chyba, ?e o czym? nie wiem.

Nieprawda.
Rozwi?zanie problemu mo?liwe jest przez:
http://www.wordpress.org.pl/lofiversion/index.php/t803.html

Z tym, ?e ja np. musia?em u?y? sformu?owania "latin1" i dopiero zadzia?a?o...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22 11 08 - 01:16
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów