Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
28.4.2006 - 21:53
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 5 Nr: 548 |
Witam.
Mam plugin Staticize 2.5 do cachowania strony. Chciałbym go uruchomić nie jako zwykły plugin, tylko na stałe wstawić do kodu strony. Tzn. żeby był uruchomiony niezależnie od ustawień użytkownika i innych opcji. Pogrzebałem trochę w kodzie, ale nie ogarniam tego. Nie wiem który plik mam modyfikować. Szablony odpadaja, bo cały szablon ma być cachowany. Żeby było ciekawiej, przerabiam skrypt WordPress MU. Niestety z pluginami do zykłego WP są pewne problemy, ale ogólna struktura jest podobna. Czuję, że trochę czasu będę musiał spędzić, żeby dobrze poznać WP MU. A póki nie zrobię dobrze działającego cachowania (pewnie dodam jeszcze gzipowanie plików z cache), nie idę dalej. |
|
|
|
29.4.2006 - 05:52
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 902 Nr: 309 |
word press ma cachowanie standartowo ustawione bez jakichkolwiek pluginów. gzip zresztą też. Po co ci wtyczki do tej samej roboty??
-------------------- |
|
|
|
29.4.2006 - 07:59
|
|
|
Widziałem, że jakieś jest, ale mi jest potrzebne cachowanie całej strony, żeby za każdym razem nie wysyłało około 20 zapytań do mysql-a i nie generowało strony od nowa.
Tutaj jest wykres pokazujący jak dużo to daje. Z gzip-em chodziło mi o kompresje plików z cache, żeby zajmowały mniej miejsca na dysku, ale z tym poradzę sobie. W WordPress MU nie ma opcji WordPress should compress articles (gzip) if browsers ask for them, ale to samo robię za pomocą .htaccess. Ten post edytował Rafal 29.4.2006 - 08:02 |
|
|
|
29.4.2006 - 12:58
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 902 Nr: 309 |
zauważ jeden minus tej wtyczki. musisz ustawić chmod 777 dla wp-content.
dla mnie jest to niedopuszczalne... zobacz na screena
gzip.JPG ( 49.27k )
Liczba pobrań: 122zobacz lightpress - jest opis na forum pozdrawiam Ten post edytował west28 29.4.2006 - 13:07 -------------------- |
|
|
|
03.5.2006 - 16:59
|
|
|
Może komuś kiedyś przyda się odpowiedź na moje pytanie: my-hacks.php
CYTAT musisz ustawić chmod 777 dla wp-content Można zmienić KOD define(CACHE_PATH, trailingslashit( ABSPATH . 'wp-content/staticize-cache' ) ); Dla normalnych blogów takie cachowanie jest niepotrzebne. Przy jednym pobraniu strony w ciągukilku sekund nie widać różnicy lub szybkość wzrasta nieznacznie. Jednak w moim przypadku cachowanie jest niezbędne. Już powoli kończę stronę. |
|
|
|
04.5.2006 - 21:38
|
|
|
jeśli twój blog jest taki "zachłanny" na połączenia do bazy lub przewidujesz ogromne obciążenia strony to czy nie lepiej zrobić statycznego html-a lub flasha??
albo 2 rozwiązanie połączyć html z php pisząc własny kod dodający wpisy?? albo 3 rozwiązanie połączyć word press jako nośnik treści [redukując do minimum odwołania do bazy] i html/flash jako zewnętrzne obramowanie za pomocą tabel?? - wynik ostateczny może być naprawdę ładny widziałem coś takiego zrobione za pomocą ez.publish pozdrawiam p.s. odnośnie zmiany chmod na 777 dla obojętnie jakiego katalogu, a w szcególności przechowującego wtyczkę odpowiedzialną za generowanie strony sądzę, że nie jest to zbyt mądre rozwiązanie. Jakiś dowcipniś mógłby za pomocą dwóch kliknięć narobić niezłego bigosu. Ten post edytował west28 04.5.2006 - 21:42 -------------------- |
|
|
|
23.12.2006 - 18:22
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 6 Nr: 1 958 |
Czy może mnie ktoś poratować i powiedzieć na jakie kodowanie zmienić coś i gdzie, plugin czy cale WP, by mi kodowanie nie padało jak strona leci z cacha?
Byłbym wdzięczny za pomoc. PEACE |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21 11 08 - 20:51 |