WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

> UWAGA!

Wszystkie tematy są moderowane. Przed ukazaniem się muszą być zaakceptowane przez Redakcję. Prosimy nie wysyłać wielokrotnie tego samego wpisu.

Reply to this topicStart new topic
> Znaczniki warunkowe, Conditional Tags
blinkkin
post 05.4.2006 - 14:06
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 449

ZNACZNIKI WARUNKOWE

Wstęp

Znaczniki warunkowe mogą zostać użyte w plikach szablonu graficznego w celu zmiany tego jaka zawartość ma być wyświetlana oraz w jaki sposób zawartość będzie pokazywana na konkretnych stronach w zależności od tego jakie warunki zostały spełnione. Przykładowo chcesz, aby wyświetlał się skrawek tekstu nad wszystkimi wpisami, ale tylko na stronie głównej. Dzięki znacznikowi warunkowemu is_home() zadanie staje się proste.

Pamiętaj o bliskiej zależności tych znaczników z hierarchią szablonów Wordpressa.

Warunki na...

Wszystkie znaczniki warunkowe sprawdzają czy konkretny warunek jest spełniony i zwracają wartość PRAWDA lub FAŁSZ. Warunki zawarte w różnych znacznikach, które zwracają wartość PRAWDA są spisane poniżej. Warunki, które akceptują parametry zostały opisane.

Strona główna

is_home()
Kiedy główna strona jest wyświetlana.

Pojedyńczy wpis

is_single()
Kiedy jakikolwiek pojedynczy wpis jest wyświetlany na stronie.
is_single('17')
Kiedy wpis nr 17 jest wyświetlany jako pojedynczy wpis.
is_single('Stek wołowy')
Kiedy wpis o tytule "Stek wołowy" jest wyświetlany pojedynczo.
is_single('stek-wolowy')
Kiedy wpis z etykietą 'stek-wolowy' jest wyświetlany pojedynczo.

Strony

Ta sekcja odnosi się do Stron Wordpressa, a nie do wyrazu rozumianego jako witryna.

is_page()
Kiedy jakakolwiek strona jest wyświetlana.
is_page('42')
Kiedy strona nr 42 jest wyświetlana.
is_page('O mnie')
Kiedy strona o tytule "O mnie" jest wyświetlana.
is_page('o-mnie')
Kiedy strona z etykietą "o-mnie" jest wyświetlana.

Niestety, nie ma jeszcze funkcji is_subpage(). Jednak istnieje obejście.

if(get_the_title($post->post_parent) != the_title(' ' , ' ',false)) { echo "To jest podstrona"; }
Ocenia czy żądana strona jest podstroną sprawdzając źródło (strony nie będące podstronami są zarazem własnym źródłem). W przypadku spełnienia warunku zostanie wysłana treść "to jest podstrona" do przeglądarki.

Kategorie

is_category()
Kiedy zawartość dowolnej kategorii jest wyświetlana.
is_category('6')
Kiedy zawartość kategorii nr 6 jest wyświetlana.
is_category('Serki')
Kiedy zawartość kategorii o nazwie "Serki" jest wyświetlana.
is_category('serki')
Kiedy zawartość kategorii z etykietą "serki" jest wyświetlana.

Autor

is_author()
Kiedy wpisy dodane przez dowolnego autora są wyświetlane.
is_autor('1337')
Kiedy wpisany dodane przez autora nr 1337 są wyświetlane.
is_author('Elitarny Hacker')
Kiedy wpisy dodane przez autora o pseudonimie "Elitarny hacker" są wyświetlane.
is_author('elitarny-hacker')
Kiedy wpisy dodane przez autora z etykietą pseudonimu są wyświetlane.

Data

is_date()
Kiedy archiwum bazujące na dowolnej dacie jest wyświetlane (przykładowo: miesięczne, roczne, dzienne lub bazujące na czasie).
is_year()
Kiedy archiwum roczne jest wyświetlane.
is_month()
Kiedy archiwum miesięczne jest wyświetlane.
is_day()
Kiedy archiwum dzienne jest wyświetlane.
is_time()
Kiedy archiwum godzinne, "minutowe" lub "sekundowe" jest Wyświetlane.

Archiwum

is_archive()
Kiedy archiwum jakiegokolwiek typu jest wyświetlane. Archiwa kategorii, autorów bądź bazujące na dacie są wszystkimi typami.

404 Nie znaleziono

is_404()
Kiedy wyświetla się błąd "HTTP 404: Nie znaleziono".

Podział na strony

is_paged()
Kiedy wyświetlana treść jest podzielona na strony. Odnosi się to do archiwum lub strony głównej podzielonej na kilka stron (nowsze/starsze). Nie odnosi się to natomiast to wpisu lub strony podzielonej na części przy użyciu znacznika <!--nextpage-->.

Syndykacja

is_feed()
Kiedy żądana strona odnosi się do Syndykacji. Znacznik ten nie jest zazwyczaj używany przez użytkowników. Korzysta z niego wewnętrznie Wordpress i jest dostępny dla twórców pluginów.

Adres zwrotny

is_trackback()
Kiedy żądana strony jest podpięta przez Wordpress w silniku adresów zwrotnych. Znacznik ten nie jest zazwyczaj używany przez użytkowników. Korzysta z niego wewnętrznie Wordpress i jest dostępny dla twórców pluginów.

btw. Jest to tłumaczenie artykułu z dokumentacji Wordpressa, który można znaleźć pod adresem: http://codex.wordpress.org/Conditional_Tags. Brakuje jedynie przykładów.

Nie jestem wielkim znawcą języka angielskiego, dlatego mogłem się pomylić. Proszę o udzielanie informacje na temat znalezionych błędów, dzięki temu podniesie się poziom tego tłumaczenia.

Nie dokończyłem jeszcze formatowania tekstu, zrobię to później edytując posta.

Ten post edytował blinkkin 06.4.2006 - 08:44

--------------------
Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21 11 08 - 11:18
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów