WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Zmiana nazwy wp-admin wp-content wp-includes
post 10.3.2008 - 11:23
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 3 091

Witam.

Szukalem jakiegos kompletnego rozwiazania jednak do wersji 2.3.3 oraz 2.5 (ktora jest juz wersja stabilna dostepna przez svn) nie udalo mi sie znalesc.
Jedynie do wersji 1.x.x cos bylo.

W zwiazku z czym mam pytanie czy ma ktos opracowana metode czy tez nikt sie jeszcze nie bawil w ukrywanie tych katalogow przed wszelkimi botami, ktore probuja wykorzystac znane dziury. Ukrywanie przez rewrite nie spelnia zalozen.
Go to the top of the page

+Quote Post
Kasia79
post 10.3.2008 - 11:58
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

Plik robots.txt daje radę..

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.

+Quote Post
post 10.3.2008 - 14:09
Post #3

aktywność:
*

Tu sie nie moge zgodzic.

Plik robots.txt ma jedna zalete i jedna wage.

Zaleza mozna zdefiniowac co chcemy ukryc przed wyszukiwaniem.
Wada: Kazdy moze zobaczyc co chcemy ukryc, wylaczyc z wyszukiwania.
np. to forum:

User-agent: *
Disallow: /index.php?act=Search
[...]
Disallow: /index.php?&act=
Disallow: /jscripts/
Disallow: /style_images/

User-agent: Fasterfox
Disallow: /

User-agent: Yeti
Disallow: /

Wracajac jednak do tematu. Ukrywanie katalogow, ktore podalem w temacie sluzy zabezpieczeniu przed wszelkimi robotami, ktore sprawdzaja sobie siec w poszukiwaniu oprogramowania w tym wypadku witryn, ktore korzystaja z okreslonych aplikacji webowych np. takiego wordpressa. Jezeli juz takiego znajda sprawdzaja pliku, ktore kiedys zawieraly dziury i wowczas mozesz miec wlam na strone.

Mam nadzieje, ze rozumiesz teraz o co mi chodzi np. jezeli mamy wodpressa z dziurawym /wp-admin/admin.php wowczas taki bocik jezdzi po sieci szukajac:
http://example.com/wp-admin/admin.php jak znajdzie pozniej kolejny probuje zrobic na nim jakis exploid i mamy problem. Jezeli bysmy mieli zamiast wp-admin np. pw-nimda. Robot tego juz nie znajdzie.

Ten post edytował Kasia79 11.3.2008 - 12:25
Powód edycji: nie cytujemy całych wpisów!

+Quote Post
PiTcA
post 10.3.2008 - 15:38
Post #4

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 2 756

CYTAT(avatarapl @ 10.3.2008 - 14:09) *
Jezeli bysmy mieli zamiast wp-admin np. pw-nimda. Robot tego juz nie znajdzie.

Pod warunkiem, że nie znajdzie linku d takowego, bo może są jakieś sprytne roboty omijające to zabezpieczenie.
W każdym razie, wydaje mi się, że zamienienie '/wp-admin/' na '/abjsdasd/' powinno wystarczyć, chociaż może spowodować trochę problemów. Istnieją programy do hurtowego wyszukiwania w plikach i zamiany tekstu. Trzebaby spróbować wink.gif

--------------------

+Quote Post
post 10.3.2008 - 15:42
Post #5

aktywność:
*

Witam.

Nikt jeszcze nie przedstawil rozwiazania, wiec na szybko zrobilem i przetestowalem jedno rozwiazanie.

Mysle, ze mozna pewnie zrobic to z jakiegos zaawansowanego edytora tekstu jednak polecam basha.

Kilka uwag:
- Przed rozpoczeciem zmian, robily pelen backup katalogu z wordpressem.
- Ustawiamy odpowiednia sciezke dostepu do katalogu
- Ustawiamy nowa nazwe dla katalogu wp-admin pamietajac ze znaki \/ pozostaja bez zmian.

Przetestowalem dzialania na wordpress 2.5 zaciagane z svn dziala sprawnie.

Potrzebne rzeczy: linux, dostep do basha, odpowiednio ustawione prawa i wczesniejszy backup jakby cos nie poszlo.

#######################################

#!/bin/bash

# definujemy sciezke do naszego katalogu z Wordpressem
SCIE="/www/wordpress";

# definiujemy czego nie tykamy:
NOGREP=".jpg|.jpeg|.png|.bmp|.gif";

for plik in `grep -R -l "wp-admin\/" $SCIE | egrep -v "$NOGREP"`
do

echo "Znalazlem: $plik"
echo " ";
echo " ";
echo "Obrabiam: $plik"
cat $plik > /tmp/content.txt;
cat /tmp/content.txt | sed 's|wp-admin\/|noadmin\/|g' > $plik

done

# Usuwamy plik roboczy
rm -f ./tmp/content

# Zamieniamy nazwe katalogu
mv $SCIE/wp-admin $SCIE/noadmin

#######################################

+Quote Post
Kasia79
post 11.3.2008 - 12:46
Post #6

aktywność:

A ja mam takie pytanko. Po co to wszystko?
Każdy upgrade to zabawa od nowa. Każda wtyczka, skórka, która korzysta z katalogu wp-admin/wp-includes/wp-content, musi zostać przerobiona, by działała.. Poza tym nazwy dwóch ostatnich i tak można zazwyczaj sprawdzić zaglądając do źródła strony...
A sytuacja wyglada tak.. Mamy taki sobie WordPress. Zainstalowany na kilkunastu setkach tysięcy stron. Włamanie na kilka stron powoduje *alarm* w środowisku użytkowników (oczywiście pod warunkiem, że właściciel strony się zorientuje), przegląd sytuacji i (jeśli potrzebne) wypuszczenie *łatki*.
Chyba lubisz dodawać sobie roboty wink.gif .

Kasia

--------------------

+Quote Post
post 11.3.2008 - 15:09
Post #7

aktywność:
*

CYTAT(Kasia79 @ 11.3.2008 - 12:46) *
A ja mam takie pytanko. Po co to wszystko?
Każdy upgrade to zabawa od nowa. Każda wtyczka, skórka, która korzysta z katalogu wp-admin/wp-includes/wp-content, musi zostać przerobiona, by działała.. Poza tym nazwy dwóch ostatnich i tak można zazwyczaj sprawdzić zaglądając do źródła strony...

Kasiu wszystko to po to, aby zapewnic podstawowe minumum bezpieczenstwa.
Kazdy update zawsze jest dodatkowa zabawa poniewaz trzeba zainstalowac sprawdzic poprawnosc i gdy mamy pewnosc ze wszystko jest ok, wowczas dopiero przenosimy to na strony produkcyjne.
Przerobienie kazdego pluginu o ile zostal prawidlowo napisany, nie stanowi wiekszego problemu, co nawyzej odpalenie uprzednio przygotowanego skryptu.

Co do zrodelek masz racje, ale i na to jest zawsze metoda smile.gif

CYTAT
A sytuacja wyglada tak.. Mamy taki sobie WordPress. Zainstalowany na kilkunastu setkach tysięcy stron. Włamanie na kilka stron powoduje *alarm* w środowisku użytkowników (oczywiście pod warunkiem, że właściciel strony się zorientuje), przegląd sytuacji i (jeśli potrzebne) wypuszczenie *łatki*.
Chyba lubisz dodawać sobie roboty wink.gif .

Kasia

Masz racje, wlamia sie tu, wlamia sie tam i wychodzi poprawka, ale jak trafi na ciebie to juz nie bedzie tak wesolo.

Ja uwazam, ze zawsze nalezy zachowac przynajmniej minimum jezeli chodzi o bezpieczenstwo.

+Quote Post
Kasia79
post 11.3.2008 - 23:05
Post #8

aktywność:

Dziękuje pięknie za wyjaśnienia. Znowu się czegoś nauczyłam biggrin.gif .
Ale i tak uważam, że zmiana nazw tych folderów daleko wykracza poza "podstawowe minumum bezpieczenstwa".

Kasia

PS. Czy znasz jakąś stronę na silniku WP, która faktycznie ma zmienione nazwy tych katalogów? Bo ja jeszcze nigdy takowej nie spotkałam (a przynajmniej pośród tych, którym zaglądałam w kod źródłowy wink.gif ).

--------------------

+Quote Post
post 12.3.2008 - 15:37
Post #9

aktywność:
*

CYTAT(Kasia79 @ 11.3.2008 - 23:05) *
Dziękuje pięknie za wyjaśnienia. Znowu się czegoś nauczyłam :D .
Ale i tak uważam, że zmiana nazw tych folderów daleko wykracza poza "podstawowe minumum bezpieczenstwa".

Kasia

A dziekuje :) Moze i wykracza, ale jak juz cos robic to dobrze, a nie pobierznie.

CYTAT
PS. Czy znasz jakąś stronę na silniku WP, która faktycznie ma zmienione nazwy tych katalogów? Bo ja jeszcze nigdy takowej nie spotkałam (a przynajmniej pośród tych, którym zaglądałam w kod źródłowy ;) ).

Mam kilka typow, ale nie jestem stanie tego potwierdzic, co by nie promowac podam tylko ze chodzi o dwa plotkatskie serwisy, na ktore niedawno trafilem poszukujac jakis informacji i rzucilo mi sie w oczy jakby byl to wordpress i miminum pluginow i powycinanym czym sie da (wszelkimi identyfikatorami).

P.S wczoraj troche sprawdzalem i da sie calkowicie usunac katalogi wp-content i przez to da sie jeszcze bardziej ukryc na czym stoi site, ale jest to juz pracochlonne.

Jak bede mial troche wiecej czasu postaram sie zrobic taki demo site, ktory bedzie na wordpress 2.5 jednak bedzie calkowicie mial zamaskowane oznaczenia i sciezki.

+Quote Post
west28
post 12.3.2008 - 17:55
Post #10

aktywność:

Nr: 309

ale po co nie lepiej zamaskować ścieżki w htaccess ?? dodatkowo oczywiście zabezpieczając ten plik przed odczytem ??

--------------------

+Quote Post
post 12.3.2008 - 18:00
Post #11

aktywność:
*

CYTAT(west28 @ 12.3.2008 - 17:55) *
ale po co nie lepiej zamaskować ścieżki w htaccess ?? dodatkowo oczywiście zabezpieczając ten plik przed odczytem ??

chodzi ci o rewrite?

+Quote Post
west28
post 19.3.2008 - 07:23
Post #12

aktywność:

Nr: 309

Dokładnie tak i nie trzeba się wtedy martwić o notatnik z funkcją wyszukiwania oraz o aktualizacje - najprostsze metody są najlepsze smile.gif

--------------------

+Quote Post
adrix
post 11.11.2008 - 03:12
Post #13

aktywność:
*

Nr: 3 226

West, udostępniłbyś jakiegoś gotowca?.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8 01 09 - 00:43
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów