Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
10.12.2007 - 00:19
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 5 Nr: 3 299 |
Witam.
Chciałem zminić adres bloga w opcjach panelu administracyjnego, ale przez przypadek zmieniłem adres url i adres położenia bloga. Czy jest jakiś sposób aby przywrócić dawne ustawienia? Teraz nie chce mi sie w ogóle uruchomić blog. |
|
|
|
10.12.2007 - 00:58
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 868 Nr: 2 641 |
Wejść do panelu admina i wpisac z powrotem pierwotny adres url i adres położenia bloga?
Nie bardzo rozumiem w czym problem... Kasia -------------------- Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.
|
|
|
|
10.12.2007 - 08:36
|
|
|
problem tkwi w tym, że nie mogę się dostać do panelu administratora
nie wczytuje się blog i panel administratora. Czy jest możliwość zmiany tych adresów w inny sposób niż przez panel administratora? ----- nie wczytuje się dlatego, że nie zminiłem położenia bloga, bo nie za bardzo pamiętam jaki adres wpisałem :/ Ten post edytował terron 10.12.2007 - 08:43 |
|
|
|
10.12.2007 - 11:10
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 42 Nr: 3 286 |
Czy jest możliwość zmiany tych adresów w inny sposób niż przez panel administratora? ----- nie wczytuje się dlatego, że nie zminiłem położenia bloga, bo nie za bardzo pamiętam jaki adres wpisałem :/ Zaloguj się do swojej bazy danych, odszukaj w tabeli wp_options pola "siteurl" i "home" i tam w wartościach tych pól wpisz odpowiednie adresy. |
|
|
|
18.12.2007 - 09:25
|
|
|
Dzięki, pomoglo.
|
|
|
|
18.12.2007 - 10:02
|
|
|
Zmiana adresu strony polega na:
Przypisaniu adresu do domeny z pola: Adres WordPress (URL) i wpisanie tej domeny w pole: Adres bloga (URL) wtedy nasz blog powinien znajdować się pod przypisaną domeną i powinien funkcjonowac poprawnie, tak? A jeśli tak nie jest? Jakie błędy możemy napotkać po drodze? Mi się niestety to nie udało: przypisałem adresy i niestety nie działa. k.mac! Czym moze to byc spowodowane? - moj blog nie lezy w katalogu glownym, w glownym lezy inna strona. - czy jakies zmiany w pliku .htaccess trzeba zrobic? - gdy wpisuje Adres Wordpresaa w przegladarke wyswietla sie domena/katalog i cisza. Potykam się, nie mam juz sily na szukanie rozwiazania Plz help. |
|
|
|
18.12.2007 - 21:01
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 868 Nr: 2 641 |
Jesli masz WP zainstalowane w podkatalogu (nie katalogu głównym), to Adres WordPress (URl) i Adres Bloga (URl) będzie www.twoja-strona.pl/podkatalog.
Jest też możliwość by mieć WP zainstalowane w podkatalogu (Adres WordPressa www.twoja-strona.pl/podkatalog) a adres bloga będzie www.twoja-strona.pl. W tym przypadku musisz skopiować pliki .htaccess i index.php i wrzucić je do katalogu głównego (www.twoja-strona.pl). Następnie w index.php zamień require('./wp-blog-header.php'); na require('./podkatalog/wp-blog-header.php'); . Do panelu admina logujesz się via www.twoja-strona.pl/podkatalog/wp-admin/. Mam nadzieję, że będzie działało Kasia -------------------- Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.
|
|
|
|
19.12.2007 - 09:34
|
|
|
Czyli dlatego nie może załadować strony, gdy przypisze domene www.moja-strona.pl (przypisana pod adres www.strona.pl/wordpress) bo index nie lezy w glownym katalogu?
Bardziej szczegółowo: wordpress leży w podkatalogu (wordpress), domena jest przypisana pod ten katalog. A mimo to nie chce załadować strony (przeglądarka nie może załadować strony, IE pokazuj w pasku stanu coś takiego: www.moja-domena.pl/wordpress ... i po chwili dopisuje katalog do adresu tak: www.moja-domena.pl/wordpress/wordpress/wordpress/wordpress/wordpress/. Problem z przeniesieniem indexu jest taki, że w głównym katalogu leży już inna strona : ( Dorzucę jeszcze: mam główną domene www.moja-domena.pl i drugą domene www.moj-blog.pl w Adres WordPress (URL) wpisana jest www.moja-domena.pl/wordpress a do Adres WordPress (URl) wpisuje www.moj-blog.pl gdzie w panelu administracyjnym domeny u uslugodawcy domen przypisuje jej adres www.moja-domena.pl/wordpress. Czy to jest poprawna konfiguracja? Chyba nie skoro nie może wyświetlić strony. Zainstalowałem z panelu OVH wordpressa i wszystko śmiga poprawnie. Tam jest wersja 2.0.4 Nie mam pojęcia czym może być to spowodowane. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21 11 08 - 13:55 |