IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Zmiana Domeny i Przeniesienie
ramelof
post 17.6.2009 - 13:06
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 2 288

Dwie sprawy:

1. Chce zmienić domene z darmowej na płatną. Jak to mogę zrobić, by wszystko się przestawiło, bo w bazie są odwałania do konkretnych lokalizacji.

2. Na Wrzesień (lub jak zaczne wyrabiać limity) będę chciał się przenieść na inny serwer jak mogę do zrobić.

Poprosze o jakieś informacje albo namiary na tutki.
Go to the top of the page

+Quote Post
amistad18
post 17.6.2009 - 16:26
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

1. Po zakupieniu domeny, musisz ją podpiąć pod serwer na którym stoi WP, i skierować ją na katalog w którym jest WP ( względem serwera ), potem w ustawieniach bloga zmieniasz adres na nowy.
2. Kopia ftp, kopia bazy, na nowym serwerze wgrywasz obie kompie, w wp-config. zmieniasz dane do bazy, oraz w samej bazie, albo ręcznie, albo przez phpmyadmina zmieniasz adres bloga na nowy.

+Quote Post
lookash
post 13.8.2009 - 17:45
Post #3

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 2 968

Ja mam podobną sprawę.
mam wykupiony serwer i domenę i tam siedział blog. Na dniach kupiłem nową domenę, ale serwer mam ten sam. Jednakże chciałbym aby blog był w katalogu tej domeny. Pliki już przerzuciłem tak na sztywno zgrywajac ze starego miejsca na kompa i z kompa dalej do nowego katalogu. W bazie ktora zostala ta sama zmienilem adres bloga na nowa domene. W ustawieniach bloga takze. Czy to wszystko co musiałem zrobić? Czy jest coś jeszcze? Niby wszystko działa, ale pytam dla pewnosci.

+Quote Post
amistad18
post 14.8.2009 - 01:09
Post #4

aktywność:

Jeśli nową domenę podpiąłeś już pod ten nowy katalog i działa, to już wszystko. Możesz jeszcze poprzez phpmyadmina w tabeli options wyszukać po nazwie starej domeny, czyli np. onet.pl , wp.pl ...

+Quote Post
lookash
post 14.8.2009 - 10:35
Post #5

aktywność:
*

Nr: 2 968

Wydaje sie wszystko działać smile.gif Dzięki, w phpMyAdmin juz tez zmienilem smile.gif

pozdrawiam

+Quote Post
Grzecho
post 09.2.2010 - 00:36
Post #6

aktywność:
*

Nr: 7 805

CYTAT(amistad18 @ 17.6.2009 - 16:26) *
2. Kopia ftp, kopia bazy, na nowym serwerze wgrywasz obie kompie, w wp-config. zmieniasz dane do bazy, oraz w samej bazie, albo ręcznie, albo przez phpmyadmina zmieniasz adres bloga na nowy.

przenosiłem wp na inny serwer - skopiowałem pliki, bazę, zmieniłem ścieżki i niby wszystko w porządku, ale w panelu admina przy dodawaniu nowych wpisów nie ma ikon formatowania i pisze białą czcionką. Po przejściu na HTML (tu są ikony) i znów wizualny pojawia się tekst w stylu <p >sadasd kdsja </ p>
Instalowałem raz jeszcze w innym katalogu - skopiowałem te same pliki, ale stworzyłem nową bazę i działa.. Wywnioskowałem, że jest gdzieś problem z bazą. Porównywałem wp_options i niektóre wartości kopiowałem, jednak nie pomogło. Gdzie problem? Nie chcę znów ustawiać wszystkiego i kopiować tekstów, można to jakoś inaczej naprawić?
wersja 2.8.6

+Quote Post
amistad18
post 09.2.2010 - 11:44
Post #7

aktywność:

Zaktualizuj WP do najnowszej wersjii, problem powinien zniknąć.

+Quote Post
0robson0
post 09.2.2010 - 22:09
Post #8

aktywność:
*

Nr: 7 750

Witam,

Pozwólcie, że podłączę się do tematu. Zakupiłem sobie nową domenę. Postawiłem ją na serwer. Chciałem przenieść bloga z jednej domeny na drugą (w obrębie tego samego serwera). Fizycznie przekopiowałem pliki i okazało się, że strona główna ładnie stoi, ale gdy wejść głębiej (strony statyczne, wpisy, tagi itd.) pojawia się error 404 Not Found.

Bardzo prosiłbym o w miare zrozumiałe wytłumaczenie jak naprawić zaistniałą sytuację. Zbyt dużego doświadczenia z blogami nie mam ale szybko się uczę.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

+Quote Post
amistad18
post 09.2.2010 - 23:55
Post #9

aktywność:

Jak wygląda adres strony głównej, i jak wyglądają adresy późniejszych stron/wpisów?

W bazie danych albo w ustawieniach poprawiłeś adres bloga na nową domenę?

+Quote Post
0robson0
post 10.2.2010 - 12:17
Post #10

aktywność:
*

Adres strony głównej: http://www.robertwilinski.pl/

Adres przykładowej podstrony: http://www.robertwilinski.pl/kilka-slow-o-mnie/

Stary adres bloga: http://www.robertwilinski.ipns.pl/wordpress/

W głównych ustawieniach bloga zmieniłem na następujące:
Adres WordPress (URL): http://www.robertwilinski.pl
Adres bloga (URL): http://www.robertwilinski.pl

W bazie danych niczego nie zmieniałem bo nie znam się zbytnio na bazach smile.gif

+Quote Post
amistad18
post 10.2.2010 - 17:52
Post #11

aktywność:

W takim razie wejdź jeszcze w ustawienia bezpośrednich odnośników, i jeszcze raz nadpisz domyślne ustawienia - własnym schematem linków. Upewnij się że WP zaktualizuje plik .haccess, albo sam zrób to ręcznie.

+Quote Post
0robson0
post 10.2.2010 - 19:07
Post #12

aktywność:
*

Dzięki wielkie za pomoc. Już wszystko gra. Mam jeszcze jedno pytanie. Można powiedzieć pomocnicze. Żeby nadpisać ustawienia odnośników wołało mi "zapisywalności" pliku .htaccess ustawiłem prawa dostępu na 777. Czy jest to niebezpieczne i zmienić ustawienia na jakieś z ograniczeniami? 744 czy jakieś inne?

+Quote Post
amistad18
post 10.2.2010 - 23:47
Post #13

aktywność:

Najlepiej 755, albo 644 - zobacz którą opcje zaakceptuje Twój serwer.

+Quote Post
0robson0
post 11.2.2010 - 11:25
Post #14

aktywność:
*

Dałem 755 i na razie wszystko działa i wordpress się nie buntuje smile.gif Jeszcze raz dzięki za pomoc.

+Quote Post
matyjasz
post 21.4.2010 - 18:40
Post #15

aktywność:
*

Nr: 8 202

CYTAT(lookash @ 13.8.2009 - 18:45) *
Ja mam podobną sprawę.
mam wykupiony serwer i domenę i tam siedział blog. Na dniach kupiłem nową domenę, ale serwer mam ten sam. Jednakże chciałbym aby blog był w katalogu tej domeny. Pliki już przerzuciłem tak na sztywno zgrywajac ze starego miejsca na kompa i z kompa dalej do nowego katalogu. W bazie ktora zostala ta sama zmienilem adres bloga na nowa domene. W ustawieniach bloga takze. Czy to wszystko co musiałem zrobić? Czy jest coś jeszcze? Niby wszystko działa, ale pytam dla pewnosci.

Postąpiłem dokładnie jak kolega lookash - tzn. przerzuciłem "na sztywno" całą zawartość katalogu starej domeny do katalogu, w którym podpiąłem domenę nową. Wprowadziłem też zmiany w phpMyAdmin.

Pojawił się następujący problem - nie mogę od tej pory dodawać ani nowych kategorii, ani nowych tagów do wpisów.

Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2 09 10 - 15:57
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów