WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> XHTML validation, zabawne wyniki
Kasia79
post 23.7.2007 - 18:07
Post #1

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

Pytanko mam natury techniczej.

Otóż testowałam nowy theme dla WP, ktory niestety nie wyswietlał sie poprawnie ani w Operze ani w Safari. O IE nie bede nawet wspominac wink.gif . Tylko FF dał radę.

Poradzono mi, bym wrzuciła stronkę WP, na której testowałam theme, do validatora. No i wyskoczyly błędy. Duuuzo błedów biggrin.gif . Tylko, że .... dziwnych.

Np.
1. end tag for "p" omitted, but OMITTAG NO was specified.
</div> [to był najcześciej pojawiajacy się błąd]
2. there is no attribute "TARGET".
...original one. You can get it<a TARGET="_blank" HREF="http://zeo.unic.net.... )

wiem, że w drugim przypadku chodzi o fakt, iż TARGET jest napisane duża literą, a xhtml preferuje małe.

Pytanie brzmi: czy powinnam sie tym przejmowac? Przejrzec całą stronę i pozamieniac ALT na alt, HREF na href i tak dalej? Pozamieniac wszystkie div na p ? blink.gif

Tym bardziej, że moja strona "chodzi" dobrze we wszystkich przegladarkach i to nawet jak zmienię theme (oprocz tego jednego, nowego, który miałam przetestowac ).

Bedę wdzięczna za jakieś wskazówki/uwagi.

Z góry dziekuję,

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.
Go to the top of the page

+Quote Post
wallace
post 24.7.2007 - 06:02
Post #2

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 713

Zacznę od "np" msn-wink.gif
1. No to wskazuje, że nie zamkłaś któregoś "p". I taki jeden błąd powoduje w walidatorze wskazanie kilkunastu błędów - sypie się DOM. Nie sądzę aby trzeba było zmieniać divy na paragrafy. Tylko to jest takie wróżenie z mojej strony, bo nie widze źródła strony wink.gif
2. Nie jestem pewien czy akurat chodzi o pisanie dużą literą, w XHTML Strict nie ma atrybutu target po prostu (gdybyś pytała dlaczego wink.gif ) Jeżeli używasz innego DOCTYPE, to może jednak chodzi o wielkość liter wink.gif

Czy się przejmować? Osobiście uważam, że błędy świadczą o mnie wink.gif W rzeczywistości do tego, aby walidator nie pokazywał błędów, nie trzeba wiele. Po za tym bezbłędnie zakończony test wcale nie świadczy o stuprocentowej poprawności kodu strony, ale to zawsze coś.
No i nie możesz mieć pewności, że strona dobrze się wyświetla we wszystkich przeglądarkach wink.gif

Ale wybór należy do Ciebie wink.gif

ps. odnośnie zamiany atrybutów pisanych dużą literą na małe, to raczej nie ma problemu, praktycznie każdy ma funkcję "replace all", niektóre nawet potrafią na wielu plikach na raz (tylko trzeba uważać, aby nie zmienić tego co się nie chce wink.gif.

--------------------
Mi estas malbona knabO.o'
Ja o WordPress - Sblamuj spam na blogu!

+Quote Post
Kasia79
post 24.7.2007 - 09:16
Post #3

aktywność:

Hi wallace,

Dzieki za szybką odpowiedz. Pozwolę sobie pomęczyć jeszcze ten temat, bo mnie to intryguje wink.gif.

Błedy typu:
CYTAT
end tag for "p" omitted, but OMITTAG NO was specified.
</div>

juz wysledzilam -> wszytkiem pojawily sie w miejscu, gdzie po ENTER dodałam <div class="costam"> dla konkretnego fragmentu tekstu. Wygladą na to, że edytor 'zrozumiał' ENTER przed divem jako <p>, ale ENTER zastosowany po </div> juz nie zadziałał jako </p> biggrin.gif .
A źródło strony (tzn. strone) mozesz sprawdzic tutaj.

Info o atrybucie target przyjeto do wiadomosci i stosowania wink.gif. Jednak to był przykład pierwszy z brzegu; walidator czepia mi sie tez o ALT, HREF, SRC.... (o alt, href, src juz nie; nawet target pisane małą literą zostawia w spokoju).

Z tym tekstem o "wszystkich" przegladarkach trochę sie zagalopowałam -> ale strona działa bez zarzutu w Operze, Fire Fox, Safari, Netscape a nawet (!) IE, więc nie jest źle jezyk3.gif .

Jesli bedziesz miał wolną chwilkę i ochotę, to rzuc prosze fachowym okiem na źdródło strony i podziel się wnioskami odnośnie błędów, które wskazuje mi walidator.

Z góry dziekuję za pomoc,

Kasia

--------------------

+Quote Post
wallace
post 25.7.2007 - 08:18
Post #4

aktywność:

Wyświetla się dobrze bo przeglądarki starają się ignorować błędy jezyk2.gif

Uwagi, hmm, ale przecież praktycznie wszystko masz w walidatorze wink.gif
1. Te divy i p, to po prostu masz kilkanaście niezamkniętych paragrafów. (po za tym paragraf nie może zawierać elementów blokowych: ul,ol czy div)
2. W kilku miejscach nie dajesz znacznika otwierającego i zamykającego (ol lub ul) listy (li).
3. W wielu miejscach wartości argumentów nie są otoczone cudzysłowami (np: <a href=adres> zamiast <a href="adres">)
4. Treść strony (między znacznikami i w wartościach argumentów) nie może zawierać: <, >. np. < div style=clear:both; >< /div > powinno być zamienione na encje: <div style="clear: both;"></div> (choć hmm, wydawało mi się, że wordpress zamienia to automatycznie, dziwne)
5. Wszystkie & (szczególnie te w linkach) nie będące encjami powinny być zamienione na &

Poprawiając to (i nieszczęsne atrybuty pisane wielką literą) pozbędziesz się błędów. I nie będzie to poprawianie w 146 jak pisze walidator, strzelam około 25 pozycji na 10-15minut wink.gif

Spróbuj smile.gif Jak coś, pytaj.

ps. Warto się zapoznać: http://kurs.browsehappy.pl/

--------------------

+Quote Post
Kasia79
post 25.7.2007 - 22:34
Post #5

aktywność:

Czesc wallace,

No więc właściwie to chciałabym tylko wink.gif podziekować za pomoc.

Błędy poprawione, choc zajeło mi to trochę więcej niz 25 minut; problemy sprawiał < div style=clear:both; >< /div > -> trochę czasu mi upłynelo, nim zorientowałam sie, że tak naprawde to nie chodzi o brak " " tylko o brak </p> przed div'em.

W kazdym badz razie strona zdała egzamin pomyslnie; z rozpedu przetestowałam nawet druga i tamtą tez uporzadkowałam na tyle, na ile bylo to mozliwe (jeden z pluginow ma 'wpisany' w strukturę błąd; brakuje mu jednego </tr> i o to czepia sie walidator).

Dzieki za link do happybrowser -> parę spraw w koncu mi sie wyjasnilo jezyk3.gif

Pozdrawiam,

Kasia

--------------------

+Quote Post
wallace
post 25.7.2007 - 23:19
Post #6

aktywność:

Sprawdzając wcześniej, właśnie widziałem, że ten jeden div w paragraie powoduje ostatni błąd do poprawy msn-wink.gif

W każdym razie, pięknie, gratuluję :-)

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 30 08 08 - 17:35
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów