WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Wordpress podatny na sql injection?
koras
post 24.9.2007 - 18:44
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 284

Luka bezpieczeństwa, której nie wykryli do tej pory developerzy? Da się złamać Wordpress'a? Którędy? W WP 2.2.3, najnowszym do tej pory wydaniu jest na tyle niezabezpieczony plik wp-login.php, że właściwie cała baza stoi przed nami otworem. Cóż smutna prawda. Właśnie dowiedziałem się tego dzięki kumplowi, który pomimo zablokowanej możliwości zakładania kont takie sobie założył i powiedział, że hasełka mógł nawet podpatrzeć.

(18:42:15) Koras: było rzekomo zamknięte
(18:42:18) ***: no
(18:42:23) Koras: i?
(18:42:26) ***: zalozylem
(18:42:32) Koras: po prostu?
(18:42:34) ***: xDDD

Podobno żeby się zabezpieczyć wystarczy funkcja
KOD
addslashes()
- http://pl2.php.net/addslashes , tylko jak? Jest ktoś uzdolniony informatycznie, kto może zabezpieczyć wp-login.php? smile.gif Ja średnio potrafię. Albo powiem inaczej, zrobiłem to, ale nie wiem czy działa, bo nie umiem Sql Injection wykonać haha.gif

Ten post edytował koras 24.9.2007 - 20:00

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
west28
post 24.9.2007 - 19:13
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 309

Generalnie w jednej z wcześniejszych wersji była taka możliwość. Ostatnio wprowadzono filtry do znaczków potencjalnie niebezpiecznych dla bazy. Hasła są kodowane w MD5 i jakoś mi się nie chce wierzyć, że można je było wyciągnąć przez zapytanie z formularza logowania. Może więcej szczegółów ??

--------------------

+Quote Post
koras
post 24.9.2007 - 19:28
Post #3

aktywność:
**

Co do haseł to mi nie pokazywał..., Ale kurcze, po prostu sobie konto założył, tak hop siup, a opcja zakładania kont jest zablokowana. Nie wiem jak to koleś zrobił. Postaram się czegoś więcej dowiedzieć, bo kurcze nieco przerażająca jest perspektywa, że sobie każdy może zakładać konta, pomijając formularz ich zakładania haha.gif Hmmm, i taka mała sugestia, że koleś ma ojca informatyka, więc pewnie więcej sztuczek by zrobił niż tylko założenie "nielegalnie" konta.

--------------------

+Quote Post
west28
post 24.9.2007 - 20:00
Post #4

aktywność:

Nr: 309

Polecam zatem lekturę http://trac.wordpress.org/ - język angielski. No i czekamy na więcej informacji.
p.s. Na szybko patrząc wyłączenie możliwości rejestracji przerywa pętlę i wrzuca formularz logowania. Nawet jeśli podamy link. http://twoja domena/wp-login.php?action=register Nawiasem mówiąc u Ciebie ta opcja jest na blogu włączona. Chyba, że tu nie chodzi o Twoja stronę

--------------------

+Quote Post
koras
post 25.9.2007 - 22:56
Post #5

aktywność:
**

Niee, chodzi o stronkę http://informatyczna91.staszic.eu.org , którą postawiłem na wordpressie. A co do większej ilości informacji to raczej się niczego nie dowiem. On to dla zabawy zrobił i nie będzie mi nic tłumaczył. Przeczytam to co podlinkowałeśwink.gif

--------------------

+Quote Post
b4it
post 26.9.2007 - 14:00
Post #6

aktywność:

Nr: 60

Ojej... Już przestańcie bo to zabawne się robi... Niech to udowodni, a jeśli nie to sprawy nie ma.
Sądzisz, że na calutkim świecie jest tysiące (miliony?) ludzi którzy nie zauważyli by tego tylko jeden twój znajomy złamał zawodowych programistów? dry.gif Bez sensu... Zaktualizuj do 2.2.3 lub 2.3 i nie bój żaby. wink.gif

--------------------
b4it's log | iPhone Blog

4Avatars v0.2
Nie jestem darmowym, prywatnym pomocnikiem!

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8 01 09 - 00:54
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów