Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
Wszystkie tematy są moderowane. Przed ukazaniem się muszą być zaakceptowane przez Redakcję. Prosimy nie wysyłać wielokrotnie tego samego wpisu.
![]() ![]() |
10.4.2006 - 20:51
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 47 Nr: 449 |
Jest to topic filozoficzno-refleksyjny. Nie chcesz nie czytaj.
Na początku definicja CMSa z wikipedi dla niezoriętowanych: CYTAT CMS, Content Management System (ang. dosłownie "system zarządzania treścią") jest to jedna lub zestaw aplikacji internetowych pozwalających na łatwą aktualizację i rozbudowę serwisu WWW przez personel nietechniczny. Modyfikacja i dodawanie nowych materiałów do serwisu odbywa się za pomocą prostych w obsłudze interfejsów użytkownika, zazwyczaj w postaci stron WWW zawierających rozbudowane formularze. Prolog Nie jestem zwolennikiem prowadzenia blogów - powodów wyjaśniać nie będę. Czemu o tym wspominam. Otórz WordPress jest opisywany jako skrypt php do tworzenia blogów. Jednak jest na tyle dobry, że świetnie nadaje się do innych rozwiazań w tym jako portalowy CMS. Miałem okazje wzdrażać CMSy na kilku różnych stronach. Stąd wzieło się moje zainteresowanie skryptami php do tworzenia portali. Testowałem zarówno rozwiązania darmowe (w tym wiele open source) jak i komercyjne. Jednak tak na prawdę każdy miał jakieś wady i zalety. Jakiś czas temu postanowiłem stworzyć własną strone domową. Szukałem prostego i elastycznego skryptu, w ten sposób pierwszy raz spotkałem sie z WordPressem. Początkowo traktowałem WP jako zabawkę na własny użytek, dopóki nie musiałem pomagać przy budowie następnej strony. Adresaci byli zachwyceni z efektów w tym ja, poniważ wszystko przebiegło gładko, co nieczęsto zdarzało sie w przypadku innych skryptów. Od tego momentu zacząłem traktować WordPressa poważnie. 1. Wygląd Większość CMSów posiada poważne ograniczenia co do wyglądu. Nalezy tu wymienić sposób wyświetlania artykułów, tworzenia menu i inne problemy. Przykładowo phpNuke nawet przy usilnych staraniach będzie wyglądac jak inne strony, które korzystają z tego skryptu. W Mambo chcąc dodać głupie podkreślenie między artykułami (linia HR) trzeba grzebać w kodzie. Można ty wymienić jeszcze np. phpwcms, które daje możliwośc dodania maksymalnie 5 bloków (góra, dół, lewo, środek, prawo). Natomiast w przypadku WordPressa można zrobić wszystko - ogromna liczba znaczników wbudowanych w jądro. Nie ważne ile chcesz stworzyć bloków 1 czy 20 zawsze się uda. Menu może wyglądać tak jak tego oczekujesz, tyczy się to także wyglądu wpisów, komentarzy etc etc. Drugą sprawą jest wygląd panelu administracyjnego. W większości jest on charakteryzowany wygodą, ale zapomina się o ważnej rzeczy. Mianowicie o szybkości i intuicyjności interfejsu. I tym razem WP zwycięża m.in. z powodu braku tabel (tylko div definiowany za pomocą CSSa) i użycia AJAXu. 2. Szybkość działania i bezpieczeństwo Jedna z ważniejszych kwesti. Ileż to razy musiałem aktualizować Mambo, żeby uchronić stronę przed shackowaniem. Nie zawsze się to udawało zrobić automatem i trzeba było ręcznie podmieniać pliki. Natomiast jedna z moim stron nadal stoi na WP w wersji 1.5. Nie boję się o bezpieczeństwo, ponieważ przeglądając kod źródłowy WP łatwo zauważyć jego czystość. Dobrze pamiętam jak administrator wymusił zamianę hostingu z Unixowego na Windowsa 2003. Czemu? Przy zestawieniu dziwnej konfiguracji serwera, Mambo querowało bazę do tego stopnia, że maszyna stawała dęba. Należałoby tu wymienić także trudności w przenoszeniem skryptu na nowy host. Wspomnę także phpNuke, które w przypadków dużych portali potrafi się mulić i generować spore transfery. A WP? Udało mi się je odpalić praktycznie na każdej możliwej konfiguracji. W przeciwieństwie do innych skryptów przy pełnym raportowaniu błędów wyrzuca tylko errory niskiego bezpieczeństwa przy tworzeniu bazy danych podczas instalacji. 3. Społeczność Może WP nie jest bogate zaraz po zainstalowaniu, jednak można pobrać ogromną liczbe dodatków, szat graficznych. Należy też napomnieć świetnie napisaną dokumentację. Niektóre CMSy nie posiadają jej zupełnie, kończy się na marnym readme i poleceniu szukania pomocy na listach dyskusyjnych/forach. Inną sprawą jest pewność i kierunek rozwoju. Jako użytkownik WP nie spodziewam się podobnego rozłamu jak w przypadku Mambo - powstanie Joomli. Zresztą wydaję się, że twórcy WordPressa na długo przed innymi zauważają błędy i problemy. Epilog Rozpisałem się trochę i wyszła pieśń pochwalna zamiast obiektywnej rozprawki. Jednak nie ma się czemu dziwić, ponieważ kocham WordPressa i polece go zarówno potężnym portalom jak i skromnym stronom domowym. W Polsce prawdomówiąć support WP dobiero się rozwija, jednak patrzę z optymizmem na przyszłość. Ten post edytował blinkkin 10.4.2006 - 20:54 -------------------- Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.
|
|
|
|
10.4.2006 - 21:44
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 17 Nr: 87 |
...moje 0.03 PLN
WP jako CMS to kwestia bardzo interesująca, z chęcią poczytałbym, w jakiś tutorialach jak to zrobić, itp Jeden z najlepszych przykładow na WP jako CMS to według mnie: http://www.automatorworld.com/ - jednak pewnie znacie ich baaardzo dużo -------------------- "There Are No Secrets, Only Information You Don't Yet Have"
Adam Curry podcast MyApple - tego słucha moja dziewczyna Hochlander - tego słucha mój kot... |
|
|
|
10.4.2006 - 22:10
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 47 Nr: 449 |
CYTAT(przemion @ 10.4.2006 - 22:44) WP jako CMS to kwestia bardzo interesująca, z chęcią poczytałbym, w jakiś tutorialach jak to zrobić, itp Kilka rzeczy potrzebnych do stworzenia portalu na WP (nie wszystkie prawdopodobnie): 1. Sortowanie wpisów wedłyg: daty/alfabetu/popularności/autora. 2. Theme z wieloma blokami z wykorzystaniem sporej ilości znaczników. 3. Statyczne spisy na stronie głównej. 4. Zagnieżdzone komentarze - tak jak na forum. 5. Kategorie stron - można tworzyć strony jako kategorie i dodawać podstrony. 5. Integracja z forum. 6. Różny wygląd wpisów w zależności od kategorii - znowu znaczniki. 7. Ładnie posorotwane pliki. 8. Ocenianie wpisów/plików. 9. Dodanie avatarów - można skorzystać z gravatarów. 10. Użytkownik powinien mieć możliwość wybierania jakie kategorie chce przeglądać - automatycznie przy kolejnym wejściu. 11. Pewne poprawki wyglądu (udogodnienia) w panelu administracyjnym. Większość rzeczy da się zrobić przy odpowiedniej modyfikacji szaty graficznej. Jeśli znajdę czas postaram się stworzyć opis użycia WP jako CMSa na podstawie przykładu. -------------------- Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.
|
|
|
|
15.6.2006 - 19:26
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 11 Nr: 151 |
Moim zdaniem dla bardziej zaawansowanych użytkowników WP jest lepszy od innych cms z wypaśnymi bajerami które często psują wygląd i reszte. To co mis ię podba w WP to to że ja decyduje o wtyczkach itp., zaczynam od wersji pierwotnej która sam modyfikuje a nie bawie sie w usuwanie opcji któe sa nie potrzebne. Pracowałęm na wielu cms i jednak najbardzije jestem zadowolony ze strony któa zrobiłem w WP.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8 01 09 - 02:02 |