IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Własna instalka
sezuza
post 26.9.2009 - 20:38
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 4 994

Chcę postawić sobie kilka blogów finansowych.
Jak mogę na bazie jednego postawić moje 4 kolejne - aby oszczędzić czasu na ich mozolnej konfiguracji? Podobno jest to jakoś możliwe... Oczywiście wiem, że wp-config i htaccess ma być uniklany smile.gif - no i baza mysql też smile.gif
Podobno nazywa się to "paczka" ...

--------------------
Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
- Budujesz, remontujesz, urządzasz dom? Zobacz katalog budowlany Jak zbudować dom?
- ...
Doradca finansowy pomoże wybrać właściwy produkt - bezpłatnie (bez żadnych ***)
Go to the top of the page

+Quote Post
amistad18
post 26.9.2009 - 23:19
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

Może chodzi Ci o http://mu.wordpress.org/ ?

+Quote Post
andhy
post 27.9.2009 - 08:14
Post #3

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

Nie będziemy ograniczali kolegi. Wyślijmy go pod adres:

http://codex.wordpress.org/Installing_Multiple_Blogs

- niech poczyta i zdecyduje z czym mu będzie (naj)lepiej wink.gif

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
sezuza
post 27.9.2009 - 08:32
Post #4

aktywność:
**

Dziękuję.
Od czego najlepiej zacząć, co jest "prostsze" w obsłudze? smile.gif
Do tej pory postawiłem kilka WP korzystając z http://www.fabrykaspamu.pl/poradnik-jak-po...a-na-wordpress/ - angielski znam, jednak jak jest jakaś fajna polska strona poświęcona temu to byłoby fajnie ją poznać ...
Rozumiem, że stawiam sobie WP, konfiguruję go, a następnie - mam na myśli http://mu.wordpress.org/download/ - podmieniam tylko w wp-config dane bazy, i całość kopiuję na serwer - i mam juz drugi blog - o takich samych ustawieniach jak ten pierwszy?

--------------------
Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
- Budujesz, remontujesz, urządzasz dom? Zobacz katalog budowlany Jak zbudować dom?
- ...

+Quote Post
andhy
post 27.9.2009 - 09:10
Post #5

aktywność:

WMPU konfigurujesz wgrywając pliki na serwer hostingowy, ustawiając DNS (jeśli decydujesz się na schemat blog.domena.pl) , wywołując standardowy link do instalacji; w trakcie instalacji WPMU decydujesz jakiego typu odnośniki mają być tworzone przy zakładaniu nowych blogów; blogi tworzysz z wnętrza instancji WMPU (wyłącznie klikając po panelu administratora - żadnego grzebania po plikach, żadnych zmian w konfigach etc.).

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post
sezuza
post 27.9.2009 - 09:31
Post #6

aktywność:
**

Dziękuję!

Czyli - mam "system", wgrywam go na serwer i po prostu tworzę blogi?
A jak zmienię np. układ widżetów, to zmienia się to od razu na wszystkich blogach podpiętych do systemu?

I jeszcze jedno pytanie - ponieważ system jest na jednym serwerze. Chcę, obok tych finansowych, postawic kilka blogów budowlanych. Z inną templatką, układem widżetów. czy jest to możliwe? Czy też jest to rozwiązanie tylko dla identycznych wordpresów - te same templatki, widżety itp.

Aha - instalacja jest tak prosta jak przy zwykłym WP - czy też na coś trzeba szczególnie uważać?

--------------------
- ...

+Quote Post
andhy
post 27.9.2009 - 10:19
Post #7

aktywność:

1. Tak. W uproszczeniu masz jeden 'system' w którym powstają nowe blogi.

2. Każdy blog wewnątrz systemu jest całkowicie autonomiczny co oznacza, że w każdym możesz mieć korzystać z dowolnego schematu graficznego, dowolnych widgetów, dowolnych wtyczek a każdy blog może mieć innego admina, użytkowników, konfigurację właściwą etc.

3. Różnice w instalacji:

- w WP najczęściej najpierw poprawiasz plik wp-config.php umieszczając w nim dane połączeniowe do bazy a dopiero potem włączasz instalator - w WPMU tego nie robisz - instalator sam musi stworzyć plik konfiguracyjny (to zasadnicza różnica - istotna, gdyż każdy początkujący w WPMU mający doświadczenia z WP popełnia ten błąd i ma problemy z instalacją);

- schematy graficzne wymagają aktywacji w 'systemie' zanim będzie ich można użyć w autonomicznych blogach;

- wtyczki ze standardowego WP umieszczasz w standardowym miejscu dla wtyczek - wtyczki dedykowane do WPMU mają inny katalog (znajdziesz w drzewie);

- musisz dać prawa zapisu dla serwera WWW do katalogu wp-content/blogs.dir.

Na początek to wystarczy smile.gif

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post
sezuza
post 27.9.2009 - 10:25
Post #8

aktywność:
**

CYTAT(andhy @ 27.9.2009 - 11:19) *
2. Każdy blog wewnątrz systemu jest całkowicie autonomiczny co oznacza, że w każdym możesz mieć korzystać z dowolnego schematu graficznego, dowolnych widgetów, dowolnych wtyczek a każdy blog może mieć innego admina, użytkowników, konfigurację właściwą etc.

Ale można zrobić tak, aby ustawić jakoś "gotowca" - i potem na jego podstawie tworzyć nowe blogi? A dopiero, jak się chce je personalizować, to wtedy np. zmieniać templatki?

OK, coś dzisiaj potestuję, dziękuję na razie smile.gif Czy jest jakiś już wątek na tym forum poświęcony WPMU? Aby najpierw czytać, a dopiero potem zadawać pytania? Zaznaczam, że z instalacją zwykłego WP nie mam problemów smile.gif

--------------------
- ...

+Quote Post
andhy
post 27.9.2009 - 10:28
Post #9

aktywność:

Tak. Możesz 'wyklikać' sobie domyślną konfigurację dla nowo tworzonego bloga w systemie. Wtedy każdy będzie posiadał ustawienia jakie chcesz mieć ad hoc.

Stosowny dział dla WPMU istnieje na tym forum. Niniejszym przenoszę tam Twój wpis.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post
sezuza
post 28.9.2009 - 22:43
Post #10

aktywność:
**

Dziekuję

--------------------
- ...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 8 02 12 - 21:49
WebFan | Wszystko co chcesz wiedzieć o e-commerce