( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
26.9.2009 - 20:38
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 85 Nr: 4 994 |
Chcę postawić sobie kilka blogów finansowych.
Jak mogę na bazie jednego postawić moje 4 kolejne - aby oszczędzić czasu na ich mozolnej konfiguracji? Podobno jest to jakoś możliwe... Oczywiście wiem, że wp-config i htaccess ma być uniklany Podobno nazywa się to "paczka" ... -------------------- Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
- Budujesz, remontujesz, urządzasz dom? Zobacz katalog budowlany Jak zbudować dom? - ... Doradca finansowy pomoże wybrać właściwy produkt - bezpłatnie (bez żadnych ***) |
|
|
|
26.9.2009 - 23:19
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
Może chodzi Ci o http://mu.wordpress.org/ ?
|
|
|
|
27.9.2009 - 08:14
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 177 Nr: 425 |
Nie będziemy ograniczali kolegi. Wyślijmy go pod adres:
http://codex.wordpress.org/Installing_Multiple_Blogs - niech poczyta i zdecyduje z czym mu będzie (naj)lepiej -------------------- |
|
|
|
27.9.2009 - 08:32
|
|
|
Dziękuję.
Od czego najlepiej zacząć, co jest "prostsze" w obsłudze? Do tej pory postawiłem kilka WP korzystając z http://www.fabrykaspamu.pl/poradnik-jak-po...a-na-wordpress/ - angielski znam, jednak jak jest jakaś fajna polska strona poświęcona temu to byłoby fajnie ją poznać ... Rozumiem, że stawiam sobie WP, konfiguruję go, a następnie - mam na myśli http://mu.wordpress.org/download/ - podmieniam tylko w wp-config dane bazy, i całość kopiuję na serwer - i mam juz drugi blog - o takich samych ustawieniach jak ten pierwszy? -------------------- Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
- Budujesz, remontujesz, urządzasz dom? Zobacz katalog budowlany Jak zbudować dom? - ... Doradca finansowy pomoże wybrać właściwy produkt - bezpłatnie (bez żadnych ***) |
|
|
|
27.9.2009 - 09:10
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 177 Nr: 425 |
WMPU konfigurujesz wgrywając pliki na serwer hostingowy, ustawiając DNS (jeśli decydujesz się na schemat blog.domena.pl) , wywołując standardowy link do instalacji; w trakcie instalacji WPMU decydujesz jakiego typu odnośniki mają być tworzone przy zakładaniu nowych blogów; blogi tworzysz z wnętrza instancji WMPU (wyłącznie klikając po panelu administratora - żadnego grzebania po plikach, żadnych zmian w konfigach etc.).
-------------------- |
|
|
|
27.9.2009 - 09:31
|
|
|
Dziękuję!
Czyli - mam "system", wgrywam go na serwer i po prostu tworzę blogi? A jak zmienię np. układ widżetów, to zmienia się to od razu na wszystkich blogach podpiętych do systemu? I jeszcze jedno pytanie - ponieważ system jest na jednym serwerze. Chcę, obok tych finansowych, postawic kilka blogów budowlanych. Z inną templatką, układem widżetów. czy jest to możliwe? Czy też jest to rozwiązanie tylko dla identycznych wordpresów - te same templatki, widżety itp. Aha - instalacja jest tak prosta jak przy zwykłym WP - czy też na coś trzeba szczególnie uważać? -------------------- Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
|
|
|
27.9.2009 - 10:19
|
|
1. Tak. W uproszczeniu masz jeden 'system' w którym powstają nowe blogi.
2. Każdy blog wewnątrz systemu jest całkowicie autonomiczny co oznacza, że w każdym możesz mieć korzystać z dowolnego schematu graficznego, dowolnych widgetów, dowolnych wtyczek a każdy blog może mieć innego admina, użytkowników, konfigurację właściwą etc. 3. Różnice w instalacji: - w WP najczęściej najpierw poprawiasz plik wp-config.php umieszczając w nim dane połączeniowe do bazy a dopiero potem włączasz instalator - w WPMU tego nie robisz - instalator sam musi stworzyć plik konfiguracyjny (to zasadnicza różnica - istotna, gdyż każdy początkujący w WPMU mający doświadczenia z WP popełnia ten błąd i ma problemy z instalacją); - schematy graficzne wymagają aktywacji w 'systemie' zanim będzie ich można użyć w autonomicznych blogach; - wtyczki ze standardowego WP umieszczasz w standardowym miejscu dla wtyczek - wtyczki dedykowane do WPMU mają inny katalog (znajdziesz w drzewie); - musisz dać prawa zapisu dla serwera WWW do katalogu wp-content/blogs.dir. Na początek to wystarczy -------------------- |
|
|
|
27.9.2009 - 10:25
|
|
|
2. Każdy blog wewnątrz systemu jest całkowicie autonomiczny co oznacza, że w każdym możesz mieć korzystać z dowolnego schematu graficznego, dowolnych widgetów, dowolnych wtyczek a każdy blog może mieć innego admina, użytkowników, konfigurację właściwą etc. Ale można zrobić tak, aby ustawić jakoś "gotowca" - i potem na jego podstawie tworzyć nowe blogi? A dopiero, jak się chce je personalizować, to wtedy np. zmieniać templatki? OK, coś dzisiaj potestuję, dziękuję na razie -------------------- Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
|
|
|
27.9.2009 - 10:28
|
|
Tak. Możesz 'wyklikać' sobie domyślną konfigurację dla nowo tworzonego bloga w systemie. Wtedy każdy będzie posiadał ustawienia jakie chcesz mieć ad hoc.
Stosowny dział dla WPMU istnieje na tym forum. Niniejszym przenoszę tam Twój wpis. -------------------- |
|
|
|
28.9.2009 - 22:43
|
|
|
Dziekuję
-------------------- Zadbane, starannie moderowane katalogi stron - dodaj swój wpis - na razie bezpłatnie!
|
|
|
![]() ![]() |
| : 8 02 12 - 21:49 |