WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

> UWAGA

Tu znajduje się lista kompatybilnych z WP 2.3 wtyczek. Zgłoszenie problemu z wtyczką nie działającą z WP 2.3 jest nagradzane ostrzeżeniem i moderacją!

Zgłaszając problem z wtyczką koniecznie podaj adres strony wtyczki (ew. do downloadu wtyczki).

Reply to this topicStart new topic
> Wiszące spójniki
arturkepa
post 20.11.2007 - 11:54
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 3 319

Wiszące spójniki

W języku polskim błędem typograficznym jest zostawianie jednoliterowego słówa na końcu wersu. Ów problem zauważalny jest na 90% serwisów internetowych. W artykułach, w komentarzach, w opisach, we wszystkich tekstach pojawiają się “wiszące spójniki”.

Rozwiązanie

Jako web developer często spotykam się z problemem przeniesienia wiszących spójników do nowej linii. W języku HTML istnieje twarda spacja ( ), która przykleja swoją lewą część do prawej. Tym sposobem można zadbać o stylistyczną poprawność wprowadzanej treści.

Niestety okazuje się, że jedyną metodą w pełni dającą efekt jest ręczna edycja. Dajmy dla przykładu, 34 strony wąskim tekstem pisane, należy przeanalizować wzrokowo i w odpowiednich miejscach ręcznie dodać twardą spację. Zajęcie wysoce usypiające i czasochłonne. Stąd też powstał pomysł, aby wykorzystać po części zdolność maszyn liczących jaką jest bezproblemowe wykonywanie czynności sennogennych. Ściągnąłem proste wyrażenie regularne, ściągnąłem przykładowy plugin do Wordpress i skleiłem w całość.

I tak powstał:

Wiszące Spójniki Wordpress Plugin

Jego działanie można sprawdzić na moim blogu arturkepa.com - nie ma wiszących spójników smile.gif

Mam nadzieję, że wtyczka będzie Wam przydatna
Pozdrawiam
Artur Kępa
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8 01 09 - 01:09
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów