Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
Tu znajduje się lista kompatybilnych z WP 2.3 wtyczek. Zgłoszenie problemu z wtyczką nie działającą z WP 2.3 jest nagradzane ostrzeżeniem i moderacją!
Zgłaszając problem z wtyczką koniecznie podaj adres strony wtyczki (ew. do downloadu wtyczki).
![]() ![]() |
20.11.2007 - 11:54
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 1 Nr: 3 319 |
Wiszące spójniki
W języku polskim błędem typograficznym jest zostawianie jednoliterowego słówa na końcu wersu. Ów problem zauważalny jest na 90% serwisów internetowych. W artykułach, w komentarzach, w opisach, we wszystkich tekstach pojawiają się “wiszące spójniki”. Rozwiązanie Jako web developer często spotykam się z problemem przeniesienia wiszących spójników do nowej linii. W języku HTML istnieje twarda spacja ( ), która przykleja swoją lewą część do prawej. Tym sposobem można zadbać o stylistyczną poprawność wprowadzanej treści. Niestety okazuje się, że jedyną metodą w pełni dającą efekt jest ręczna edycja. Dajmy dla przykładu, 34 strony wąskim tekstem pisane, należy przeanalizować wzrokowo i w odpowiednich miejscach ręcznie dodać twardą spację. Zajęcie wysoce usypiające i czasochłonne. Stąd też powstał pomysł, aby wykorzystać po części zdolność maszyn liczących jaką jest bezproblemowe wykonywanie czynności sennogennych. Ściągnąłem proste wyrażenie regularne, ściągnąłem przykładowy plugin do Wordpress i skleiłem w całość. I tak powstał: Wiszące Spójniki Wordpress Plugin Jego działanie można sprawdzić na moim blogu arturkepa.com - nie ma wiszących spójników Mam nadzieję, że wtyczka będzie Wam przydatna Pozdrawiam Artur Kępa |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8 01 09 - 01:09 |