( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
07.3.2010 - 17:26
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 83 Nr: 5 325 |
Dopiero się wdrażam odnośnie wersji WPMU choć jeszcze nie potrafię logicznie zrozumieć zasad działania, możliwości instalacji, stąd mam kilka pytań.
Mam sobie domenę na której stoi już WP. Nie chciałbym naruszać zwykłego WP by zastąpić go wersją WPMU, czy jest możliwe i jak to przeprowadzić (hosting na iq.pl) by obok zwykłej instalacji WP postawić na tej samej domenie/subdomenie WPMU z blogami. Jak to przeprowadzić gdyż na razie nie potrafię pojąć logicznie jak to ugryźć i jak to może funkcjonować, w jaki sposób to zainstalować by obok zwykłego WP mieć blogi. Wstępnie chciałem przeprowadzić taki eksperyment na localhost mając już stworzone wirtualne domeny (vhost) i mając tam kopie WP z serwera. Teraz chciałbym postawić obok WPMU z blogami. Mam jeszcze pytanie gdyż za jakiś czas ma wyjść wersja WP3.0 która ponoć ma być wersją zintegrowaną z WPMU czy to prawda? Czy mam rozumieć, że da nam to możliwość na wersji WP utworzyć blogi w subdomenach? Czy też jednak to jest fikcja i tak czy tak będę musiał postawić WPMU? Ten post edytował picasso2000 07.3.2010 - 17:28 |
|
|
|
07.3.2010 - 20:05
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 177 Nr: 425 |
Dopiero się wdrażam odnośnie wersji WPMU choć jeszcze nie potrafię logicznie zrozumieć zasad działania, możliwości instalacji, stąd mam kilka pytań. Mam sobie domenę na której stoi już WP. Nie chciałbym naruszać zwykłego WP by zastąpić go wersją WPMU, czy jest możliwe i jak to przeprowadzić (hosting na iq.pl) by obok zwykłej instalacji WP postawić na tej samej domenie/subdomenie WPMU z blogami. Jak to przeprowadzić gdyż na razie nie potrafię pojąć logicznie jak to ugryźć i jak to może funkcjonować, w jaki sposób to zainstalować by obok zwykłego WP mieć blogi. Wstępnie chciałem przeprowadzić taki eksperyment na localhost mając już stworzone wirtualne domeny (vhost) i mając tam kopie WP z serwera. Teraz chciałbym postawić obok WPMU z blogami. Mam jeszcze pytanie gdyż za jakiś czas ma wyjść wersja WP3.0 która ponoć ma być wersją zintegrowaną z WPMU czy to prawda? Czy mam rozumieć, że da nam to możliwość na wersji WP utworzyć blogi w subdomenach? Czy też jednak to jest fikcja i tak czy tak będę musiał postawić WPMU? 1. Tak, jest możliwe. 2. Przeczytać dokumentację instalacji WPMU, zrozumieć, zastosować się, podjąć próbę instalacji, jeśli się nie powiedzie powtórzyć kroki od początku. 3. Od WP 3.0 mamy mieć jednego WP - przynajmniej tyle wynika z zapowiedzi. -------------------- |
|
|
|
12.3.2010 - 23:06
|
|
|
Dokumentacja nie purusza pewnych kruczków i wariantów ale trochę poszperałem, popraw mnie jeśli walnę jakiegoś byka w rozumowaniu.
Czyli mamy dwie lub nawet trzy możliwości. Instalacja w domenie www.domena.pl - ten wariant odpada gdyż pod domeną jest już zwykły WP. Instalacja w podkatalogu www.domena.pl/blogi/ lecz chyba w tym wariancie nie możemy stosować nazw blogów w oparciu o subdomeny na zasadzie www.blog1.domena.pl, www.blog2.domena.pl itd. I wariant trzeci czyli utworzenie subdomeny www.domena.blogi.pl w osobnym katalogu głównym co teoretycznie powinno dać nam możliwość stosowania mechanizmu subdomen czyli www.blog1.domena.blogi.pl itd. choć w tym wariancie adres robi się sporawy. Czy dobrze rozumiem? Który z tych wariantów jest najsensowniejszy i najbardziej praktyczny/funkcjonalny? Ten post edytował picasso2000 12.3.2010 - 23:07 |
|
|
|
13.3.2010 - 07:54
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 177 Nr: 425 |
Wszystko zależy od skali i późniejszych planów. Ostatnio przekonuję się do standardu blogów w podkatalogach w domenie (adres.pl/blog/nazwa) - planuję zmienić jeden z moich systemów w tym kierunku - dodając do tego wtyczkę WordPress MU Domain Mapping - dzięki czemu zyskam coś pośredniego pomiędzy podanymi przez Ciebie wariantami czyli możliwość zapinania pełnych nazw domenowych na blogach zamkniętych w podkatalogu.
-------------------- |
|
|
|
16.3.2010 - 19:00
|
|
|
Instalując WPMU w folderze blogi www.adres/blogi/ przy instalacji gdzie podajemy dane dostępowe do bazy itd. itp. jako "Server Address" mam podać nie samą domenę lecz domenę plus folder w którym będzie WPMU?
Czyli w Server Address wpisać domena.pl/blogi/ czy tak? Podobno tez należy zabezpieczyć plik konfiguracyjny z katalogu głównego zwykłego WP gdyż WPMU może go chcieć nadpisać, nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ten post edytował picasso2000 16.3.2010 - 19:00 |
|
|
|
16.3.2010 - 19:25
|
|
Pełen adres oznacza, że pełen adres - łącznie z katalogiem.
Backup danych zrób tak czy inaczej, ale WPMU nie nadpisze Ci danych 'katalog wyżej' o ile nie walniesz się ze ścieżką -------------------- |
|
|
|
05.6.2010 - 00:00
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 155 Nr: 6 862 |
... 3. Od WP 3.0 mamy mieć jednego WP - przynajmniej tyle wynika z zapowiedzi. Wszędzie o tym piszą, a ja od jakiegoś czasu mam zamiar stworzyć taką platformę blogową dla swoich użytkowników (już nawet miałam wstępnie skonfigurowanego WMU). Jako, że kilka dni temu na światło dzienne wypłynął WP 3.0 RC bez zastanowienia zainstalowałam go, dograłam spolszczenie (które o dziwo bardzo dobrze działa) i... Nie znalazłam w opcjach nigdzie owej funkcji do tworzenia dodatkowych blogów, o której to tak wszędzie trąbią Mógłby mi ktoś wskazać miejsce w którym ten owy bajer się znajduje? Czy w cale nie jestem ślepa i w już oficjalnej wersji, która może jednak zawierać błędy (RC) tej funkcji nie ma? Ten post edytował paaula16 05.6.2010 - 00:01 -------------------- |
|
|
|
05.6.2010 - 07:00
|
|
-------------------- |
|
|
|
05.6.2010 - 15:41
|
|
Jeśli dobrze rozumuję, to wystarczy dodać do wp-config taki wpis:
KOD define('WP_ALLOW_MULTISITE', true); Niestety po dodaniu powyższego nic się nie zmienia. Próbowałam też dodać ten wpis i zrobić ponowną instalację - dalej bez skutku. Dodatkowe menu nie pojawia się. -------------------- |
|
|
|
05.6.2010 - 19:21
|
|
-------------------- |
|
|
|
06.6.2010 - 23:59
|
|
Albo nie potrafię czytać z zrozumieniem, albo coś jest nie tak.
WP jest na własnej subdomenie. Dodałam wpis do wp-config: KOD define ('WP_ALLOW_MULTISITE ", true); Stworzyłam katalog: KOD / wp-content /blogs.dir/ WP ma możliwość tworzenia i edycji .htaccess Wyczyściłam bazę MySQL i odpaliłam instalację na nowo, a w menu dalej nie ma podmenu SuperAdmin, z bajerami do multi usera... Co robię nie tak? -------------------- |
|
|
|
08.6.2010 - 14:44
|
|
Nie mam pojęcia. U mnie testowa instancja działa.
-------------------- |
|
|
|
25.7.2010 - 10:18
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 34 Nr: 1 573 |
|
|
|
|