( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
23.1.2011 - 22:07
|
|
|
aktywność: Grupa: +Bloger Postów: 24 Nr: 3 118 |
Witam.
Wgrałem wg instrukcji plugin WP Super Cache. Aktywowałem, wszedłem w ustawienia -wcisnąłem Caching ON, nasepnie Update options czy coś w tym rodzaju i nic się nie dzieje. Zaznaczenie znowu wskakuje na cACHING OFF. W ustawieniach advanced wybieram jeszcze opcje naprzemian np.: Use mod_rewrite to serve cache files. (Recommended) Use PHP to serve cache files. Legacy page caching. i nic... Jaki moze być powód niedziałania pluginu. Wersja MU: 1.2.5. |
|
|
|
24.1.2011 - 09:36
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 178 Nr: 425 |
Odpowiedziałeś sam sobie. Wersja WPMU. Bez aktualizacji na najnowszej wersji zapomnij o działaniu tej wtyczki.
-------------------- |
|
|
|
24.1.2011 - 09:42
|
|
|
Ok, rozumiem. Niestety aby zaktualizować do najnowszej wersji trzeba się troszkę namęczyć - trzeba wykonać poszczególne etapy:
z wer. 1.2 na 1.3 - z 1.3 na 1.5 - 1.5na 2.6 - 2.6 na 2.7 itd.Z tego co wyczytałem tak trzeba to wykonać, nie da się przeskoczyć od razu na najnowszą. (?) A czy jest znana wtyczka podobnie działająca ale obsługująca starsze wersje WPMU? |
|
|
|
24.1.2011 - 09:49
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Naczelny Postów: 1 178 Nr: 425 |
Na Twoim miejscu jednak bym aktualizował skrypt. Przy tej wersji narażasz siebie i innych użytkowników na kompromitację serwisu. Zaplanuj więc migrację. Z tego co pamiętam 'kroki' pośrednie są zbyteczne (o ile dodasz stosowne elementy z najnowszej wersji w pliku wp-config.php). Możesz aktualizować od razu do najnowszej wersji, niemniej zrób najpierw testy żebyś nie znalazł się w sytuacji, w której serwis przestanie działać a Ty niewiele będziesz w stanie zrobić. Testy wykonaj lokalnie lub uruchom sobie jakieś środowisko dodatkowe (z osobną bazą).
-------------------- |
|
|
|
24.1.2011 - 21:50
|
|
|
Na Twoim miejscu jednak bym aktualizował skrypt. Przy tej wersji narażasz siebie i innych użytkowników na kompromitację serwisu. Zaplanuj więc migrację. Z tego co pamiętam 'kroki' pośrednie są zbyteczne (o ile dodasz stosowne elementy z najnowszej wersji w pliku wp-config.php). Możesz aktualizować od razu do najnowszej wersji, Jeżeli chodzi o upgrade to znalazłem tę stronę. Z tego co tam zauważyłem to trzeba robić aktualizację 'z wersji na wersję'. Oczywiście wolałbym tak jak napisałeś od razu wskoczyć na w miarę ostatnia aktualizację. Czy byłbyś wstanie podać jakiś link z opisem jak to zrobić? niemniej zrób najpierw testy żebyś nie znalazł się w sytuacji, w której serwis przestanie działać a Ty niewiele będziesz w stanie zrobić. Testy wykonaj lokalnie lub uruchom sobie jakieś środowisko dodatkowe (z osobną bazą). Właśnie tego się boję, że cos nie wyjdzie i... |
|
|
|
25.1.2011 - 00:37
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
Więc czemu nie zrobisz kopii plików i bazy, oraz nie zastosujesz się do opisu który znalazłeś? W końcu i tak to będziesz musiał zrobić, jak w codex'ie WP piszą że lepiej po kolei, to rób to po kolei - to jest pewnie z godzinka roboty.
|
|
|
|
25.1.2011 - 11:35
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 376 Nr: 5 123 |
nie da się przeskoczyć od razu na najnowszą. (?) oczywiscie ze sie da, jesli lubisz ryzyko i nie przeszkadza ci ze serwis po prostu wyleci w kosmos pytasz troche o rzeczy filozoficzne. sam znalazles linka jak sie to powinno zrobic i zastanawiasz sie czy mozesz pojsc na skroty. mozesz, ale badz swiadom ze 'jak sie czlowiek spieszy...' ja jak dostaje zlecenie aktualizacji starego wordpressa: - robie kopie wszystkiego - robie aktualizacje o jakiej marzysz (od razu na hurra) i jak dziala to ok. jak nie dziala: - przywracam wszystko z kopii - robie wersja po wersji w 8 na 10 przypadkow da sie od razu ze starego na nowy. ale pamietaj o tych 2 na 10 -------------------- pozdrawiam, Konrad Karpieszuk
## WTYCZKA WORDPRESS - SKLEP INTERNETOWY ## p.s. zleceń odnośnie Wordpressa szukajcie na http://wpzlecenia.pl |
|
|
|
25.1.2011 - 11:48
|
|
|
|
|
|
|
25.1.2011 - 12:51
|
|
Kroki pośrednie można pominąć - przy znajomości skryptu bez większych problemów (takie mam zdanie). Zrobienie backupu wydaje mi się oczywiste (przed każdą aktualizacją należy sprawdzić czy jest oraz z jakiej daty). Podobnie oczywiste wydaje mi się najpierw przetestowanie dużej migracji zanim się do niej przystąpi.
-------------------- |
|
|
|
25.1.2011 - 13:17
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 376 Nr: 5 123 |
Kroki pośrednie można pominąć - przy znajomości skryptu bez większych problemów (takie mam zdanie). koresponduje z autorem watku na prv i uswiadomil mi ze pominac sie nie da, a nawet podejrzewam ze aktualizacja bedzie niemozliwa nawet z zachowaniem krokow posrednich. wpmu 1.2.5 jest sprzed okolo 5 lat. wtedy wordpress nawet nie obslugiwal tagow sam z siebie. a teraz wpmu nawet nie istnieje mysle ze mamy tutaj ladny obrazek do czego mozna sie doprowadzic olewajac aktualizacje wordpressa do nowszych wersji -------------------- pozdrawiam, Konrad Karpieszuk
## WTYCZKA WORDPRESS - SKLEP INTERNETOWY ## p.s. zleceń odnośnie Wordpressa szukajcie na http://wpzlecenia.pl |
|
|
|
25.1.2011 - 13:41
|
|
|
No cóż. Może być sytuacja, że silnik będzie zaktualizowany ale wiadomości będą bez tagów.
Jaka byłaby róznica akurat w tym przypadku jeżeli robiłbym aktualizacje wcześniej? Plugin i tak nie działa od pewnej nowszej wersji WP. |
|
|
|
25.1.2011 - 22:27
|
|
Kroki pośrednie można pominąć - przy znajomości skryptu bez większych problemów (takie mam zdanie). koresponduje z autorem watku na prv i uswiadomil mi ze pominac sie nie da, a nawet podejrzewam ze aktualizacja bedzie niemozliwa nawet z zachowaniem krokow posrednich. wpmu 1.2.5 jest sprzed okolo 5 lat. wtedy wordpress nawet nie obslugiwal tagow sam z siebie. a teraz wpmu nawet nie istnieje mysle ze mamy tutaj ladny obrazek do czego mozna sie doprowadzic olewajac aktualizacje wordpressa do nowszych wersji Jutro usiądę i sprawdzę (mam nadzieję, że będę miał czas) jak zachowa się WPMU 1.2.5 przy aktualizacji do WP 3.0.4 w sumie bez takiego testu omawiamy czystą teorię. -------------------- |
|
|
|
26.1.2011 - 00:26
|
|
No cóż. Może być sytuacja, że silnik będzie zaktualizowany ale wiadomości będą bez tagów. Jaka byłaby róznica akurat w tym przypadku jeżeli robiłbym aktualizacje wcześniej? Plugin i tak nie działa od pewnej nowszej wersji WP. Właśnie doczytałem - znaczna część użytkowników ma problemy z tą wtyczką w WP 3.1 (ale to rc więc problemy wydają się sprawą dość oczywistą) - w WP 3.0.4 raportów o problemach jest niewiele (dotyczą raczej błędów wynikających wprost z konfiguracji określonych usług hostingowych a nie błędów w działaniu samej wtyczki). -------------------- |
|
|
|
26.1.2011 - 15:19
|
|
Jutro usiądę i sprawdzę (mam nadzieję, że będę miał czas) jak zachowa się WPMU 1.2.5 przy aktualizacji do WP 3.0.4 w sumie bez takiego testu omawiamy czystą teorię. Zgodnie z obietnicą: 1. Zainstalowałem na dwóch różnych serwerach wirtualnych dwie instancje skonfigurowane na obsługę blogów w podkatalogach: - WPMU 1.2.5 - WP Multisite 3.0.4 (dwie różne bazy danych) 2. Zalogowałem się na obu instancjach i stworzyłem po dwa dodatkowe blogi - z takimi samymi userami i hasłami (zostawiłem zalogowane sesje via WWW). 3. Wgrałem pliki z WP 3.0.4 nadpisując pliki WPMU 1.2.5; poprawiłem konfigurację w pliku wp-config.php; wywołałem /wp-admin/upgrade.php -- TUTAJ PIERWSZY BŁĄD -- Komunikat o błędach bazy do aktualizacji i wywołanie naprawy. Nie przechodziła z błędem połączenia do bazy. -- PRZYCZYNA I ROZWIĄZANIE -- WPMU 1.2.5 stworzył tabele dla bloga id 1 o składni wp_1_tabela WP 3.0.4 tworzy tabele dla bloga id 1 o składni wp_tabela Wystarczyło wykonać TABLE RENAME dla kolejnych tabel. Puściłem upgrade.php - poprawiło strukturę bazy i przeszedłem na stronę główną bloga id 1. -- TUTAJ DRUGI BŁĄD -- Błąd połączenia do bazy danych zamiast strony. -- ROZWIĄZANIE -- Co ciekawe - pomogło usunięcie sekcji "Authentication Unique Keys and Salts" w pliku wp-config.php - strona bloga id 1 wywołała się bez problemu (przyczyny nie szukałem). 4. Wywołanie wp-login.php -- TUTAJ BŁĄD TRZECI -- Przy próbie logowania do PA komunikat o braku uprawnień dla użytkownika. -- ROZWIĄZANIE -- Wykonałem dump tabel --wp_usermeta, wp-user, wp_options, wp_blogs -- z wersji aktualizowanej oraz oryginalnej WP 3.0.4 -- diff pokazał różnice -- dodałem stosowne rekordy do tabel w wersji aktualizowanej. Logowanie działa -- PA także. 5. Zalogowałem się i wykonałem aktualizację blogów w sieci (superadmin). 6. Przywróciłem sekcję "Authentication Unique Keys and Salts" w wp-config.php -- wywołałem stronę -- działa. (pracowałem na serwerze lokalnym -- UBUNTU 10.10 + LAMP paczkowany konfiguracja z paczek -- zajęło mi to +/- godzinę) Podsumuję administratorskim: SOA #1 Ps. Rozumiem, że w przypadku wersji działającej, z wtyczkami, zadanie może okazać się czasochłonne. Nadal sugeruję postawienie lokalnie kopii WPMU 1.2.5 i wykonanie lokalnej testowej procedury migracji. -------------------- |
|
|
|
30.1.2011 - 22:14
|
|
|
Witam.
Jestem już po aktualizacji WP. Obecna wersja to 3.04. Plugin teraz już działa. Aktywowałem go dzisiaj tylko że zaczęły się dziwne sytuacje. Aktywna opcja druga w kolejności: PHP. Nie wczytuję się komentarze. Dodałem sam komentarz jako anonim - opinia zaczęłą się wyświetlać pod zupełnie innymi wpisami. Zmieniłem opcję w advanced na Legacy page caching. Chyba nawet przez chwilę pojawiły się komentarze ale zaraz po tym nadal jest widoczna tylko opinia dodana przeze mnie pod postem #1 ale widać ją np. pod postem innym #2. Poirytowany wykasowałem cache i wyłaczyłem Caching na stronie głównej wtyczki. Mimo odświeżeń strony nadal są wariacje jeśli chodzi o komentarze pod wpisami. Co mam dalej z tym robic? Jakie opcje wcisnąć aby komentarze pojawiały się pod wątkami, czy darowac sobie i zdezaktywować tę wtyczkę? ![]() Edit: Wtyczka zdezaktywowana na podstronie z pluginami. Na razie nie usuwałem wpisu z wp-config. Nadal wariacje z komentarzami. Pod postem x wyświetla się komentarz z postu y. Itd... Testowane pod inną przeglądarką ale na tym samym komputerze. Może samo wróci do normy za kilka godzin? Pomózcie Ten post edytował marcinb 30.1.2011 - 22:24 |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 23 05 12 - 15:56 |