WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Strony wyświetlające się poza menu
Razer
post 23.1.2008 - 20:57
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 3 597

Potrzebuję zrobić tak, aby w menu umieścić strony statyczne - bez podanej daty publikacji, komentarzy, ocen i autora. A oddzielnie strony na których mogą wyświetlać się te wszystkie rzeczy, z tym, że te strony mają w wordpressie publikować się tak jakby w "niczym". A dopiero ja w sidebarze, albo na stronie będę podawać do nich link.

Oto przykład:
http://www.ps3site.pl/o-nas <=== Strona statyczna
http://www.ps3site.pl/lair-recenzja <=== Artykuł, nie publikowany w menu, można do niego dojść przez link w sidebarze.

Po sprawdzeniu WordPressa wydaje mi się, że nie ma takiej opcji "normalnie". Znalazłem dwie wtyczki, ale nie jestem pewien czy zadziałają. Proszę o pomoc i opinię.

Wtyczki:
http://wordpress.org/extend/plugins/awsom-news-announcement/ <- Wydaje mi się, że może tak zadziałać
http://wordpress.org/extend/plugins/sobeks-post-in-category/

BTW: Do administracji, nie byłem pewien gdzie to umieścić, być może mój problem to kwestia edycji paru linijek kodu albo wordpress już posiada tą funkcję tylko nie umiej jej znaleźć.

Ten post edytował Razer 23.1.2008 - 20:59
Go to the top of the page

+Quote Post
Kasia79
post 24.1.2008 - 11:07
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 2 641

To kwestia odpowiednich argumentów (chodzi o exclude) dla funkcji wp_list_pages. Przeszukaj forum, jak że te temat był już kilkakrotnie omawiany LUB poczytaj Codex WP -> tutaj wink.gif

Kasia

--------------------
Curiosity killed the cat, but satisfaction brought her back.

+Quote Post
Razer
post 26.1.2008 - 13:32
Post #3

aktywność:
*

Nr: 3 597

Instrukcja OK, wszystko rozumiem, tylko mam dziwny problem. To chyba zależy od motywu. Mianowicie w deafult mam ustawione:
CYTAT
function wp_list_pages($args = '') {
$defaults = array(
'depth' => 0,
'show_date' => '',
'date_format' => get_option('date_format'),
'child_of' => 0,
'exclude' => '',
'title_li' => __('Pages'),
'echo' => 1,
'authors' => '',
'sort_column' => 'menu_order, post_date'
);

Jak widać funkcja show_date jest wyłączona. W Header.php za to:
CYTAT
<?php wp_list_pages('depth=1&title_li='); ?>

Również nie mam jej włączonej, a zmodyfikowanie nagłówka i tak nic nie daje. Czy to jest wina motywu? Ma ktoś jakieś pomysły?

-----------------EDIT-----------------

Dobra udało mi się. Wyjaśniam co zrobiłem, w razie jakby ktoś miał podobny problem. Otóż autor mojego motywu odwalił lekką fuszerkę i strony ustawił na pliku index.php. Zauważyłem już wcześniej, że inne szablony mają dużo więcej plików (np. page.php albo single.php). Domyśliłem się co i jak, najpierw sprawdziłem czy w funtions.php coś jest inaczej rozwiązane (nie było) i dla testu wrzuciłem z podstawowego szablony page.php. Okazało się, że od razu zastąpił on strony w moim menu. Dalej wystarczyło, że skopiowałem index.php, z edytowałem do odpowiadającego mi wyglądu i zapisałem jako page.php, a następnie wgrałem na serwer. Wszystko jest OK!

Ten post edytował Razer 26.1.2008 - 15:01

+Quote Post
mzio
post 24.8.2008 - 15:05
Post #4

aktywność:
*

Nr: 4 302

A może również ktoś pomoże mi? Mam ten sam problem, jestem laikiem WP, Codexu nie przeczytam bo nie znam angielskiego, jeśli możecie nie olać mojego postu i mi odpisac byłbym bardzo wdzięczny. W ogóle nie wiem o chodzi z tym EXCLUDE, gdzie grzebać?

Jak zrobić żeby strona nie pokazywała się w menu, a żeby działała?

+Quote Post
mzio
post 24.8.2008 - 15:33
Post #5

aktywność:
*

Nr: 4 302

Już sobie poradziłem, dziękuję

A jak skasować storny z poziomego menu?

+Quote Post
WPNinja
post 24.8.2008 - 15:59
Post #6

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 3 567

CYTAT
A jak skasować storny z poziomego menu?

Że co, przepraszam, zrobić? Ktoś to w ogóle zrozumiał?

--------------------

Moje artykuły o WordPressie:

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8 01 09 - 10:43
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów