WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Stałe urle / permalinks + htaccess, nic się nie wyświetla
dog_master
post 30.10.2008 - 23:47
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 400

Pomóżcie proszę smile.gif

Chciałabym zmienić wygląd adresów na przyjaźniejsze. Mam Wordpress'a 2.6.3, bez żadnych wtyczek, ze stylem film-reel jeżeli on ma tu coś do rzeczy. Serwer obsługuje mod_rewrite [przynajmniej tak piszą wink.gif].

Wchodzę na /wp-admin/options-permalink.php. Gdy jest tam "/index.php/%year%/%postname%/" to działa, wiadomo. Gdy daję "/%year%/%postname%/" to nie działa, 404, więc tworzę sobie ręcznie plik .htaccess w katalogu głównym [czyli jest tam, gdzie index.php], uprawnienia do zapisu ma, ale...

Nigdzie nie pojawia mi się informacja, że np. .htaccess'a nie ma albo że nie da się do niego zapisać [już próbowałam zmylić WP, żeby mi pokazał, co mam w niego wkleić] i nic... Jedyne, co się pojawia, to na górze strony, że stałe linki zmieniono [co jest prawdą, odnośniki się zmieniają, ale htaccess ciągle bez zmian, więc nie działa].

Wiem, że muszę coś w nim mieć wink.gif tylko nie wiem, co... I dziwię się, czy to nie powinno się gdzieś wyświetlać?

Moglibyście mi powiedzieć, jak on ma wyglądać? Jest jakaś ogólna treść?

Ten post edytował dog_master 30.10.2008 - 23:52
Go to the top of the page

+Quote Post
WPNinja
post 31.10.2008 - 07:29
Post #2

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 3 567

Jeśli WordPress sam z siebie podpowiedział Ci, że Twoje odnośniki muszą być poprzedzone "index.php" oznacza to, że najprawdopodobniej na Twoim serwerze nie ma zainstalowanego Apacha.

.htaccess jest tworzony tylko na serwerach z Apachem. Inne nie potrzebują tego pliku żeby przepisywać odnośniki (ale wymagają aby w jego strukturze było "index.php").

Można wiedzieć jaki to hosting?

Ten post edytował WPNinja 31.10.2008 - 07:30

--------------------

Moje artykuły o WordPressie:

+Quote Post
dog_master
post 31.10.2008 - 15:07
Post #3

aktywność:
*

No właśnie WP mi nic za bardzo nie powiedział... Po prostu stwierdził, że moja ścieżka, którą chciałabym mieć (rok/post) jest prawidłowa, a ona nie działa. Cokolwiek tam nie wpiszę to WP twierdzi, że jest dobrze... wink.gif Mogę sobie równie dobrze w "własne" wpisać %ciekawecoztegowyjdzie% i WP twierdzi, że linki zostały zmienione. Ale słowem .htaccess nie pada...

Hosting to boo.pl - Apache jest, mod_rewrite jest (cytat admina: "Moduł ten jest włączony domyślnie i nie należy go aktywować ponownie poprzez pliki .htaccess poleceniem RewriteEngine On gdyż spowodowałoby to wtedy błędy nr. 500 i zablokowanie tym poleceniem witryny internetowej.").

Jakiś czas temu na boo.pl stawiałam innego WP, inną wersję, jakąś starą i na 100% wyskoczyło mi, że WP nie ma prawa do zapisu .htaccess [zapomniałam zmienić mu chmody] i podana była treść, jaką ten plik ma zawierać...

A teraz nie dzieje się nic i to mnie martwi... sad.gif

A mógłby mi ktoś powiedzieć, co powinien zawierać ten plik? smile.gif

Ten post edytował dog_master 31.10.2008 - 15:09

+Quote Post
dog_master
post 31.10.2008 - 21:11
Post #4

aktywność:
*

Sorry za post pod postem, ale tak imho lepiej widać, że już poradziłam sobie.

Tu znalazłam, jak ma ten plik wyglądać:
http://wordpress.org/support/topic/205904?replies=2
I pięknie działa!

Gorzej będzie, jak będę chciała zmienić strukturę... wink.gif Nie wiem, jak go zmienić... No, ale to działa, więc jest już nieźle smile.gif

Dzięki i pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
Riff
post 31.10.2008 - 21:26
Post #5

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 3 158

Z tego co pamiętam nic w pliku zmieniać już nie trzeba będzie w przyszłości, bo ten tylko określa dla WP odpowiednie zachowanie - samym przepisywaniem linków zajmuje się już sam WP, także w przyszłości wszystko będzie się odbywać poprzez panel admina.

--------------------
Jestem studentem, jeśli pomogłem, Ty pomóż mi:

+Quote Post
dog_master
post 01.11.2008 - 16:05
Post #6

aktywność:
*

Ooo to jeszcze lepiej! smile.gif Dzięki wielkie smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8 01 09 - 10:46
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów