( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
21.4.2006 - 19:40
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 47 Nr: 449 |
Wątek w innym dziale został zamknięty, więc postanowiłem stworzyć nowy tutaj. Nie będę rozpisywał się o wyższości jednego skryptu nad innym. Zamiast tego wymienie moim zdaniem najciekawsze projekty, które są darmowe. Oczywiście istenieje wiele innych skryptów godnych uwagi, ale wybrałem swoich ulubieńców.
Simple Machines Forum, czyli kombajn. Bardzo rozbudowany skrypt, który spokojnie może konkurować z wielką trójcą: phpBB, vBulletin, Invision Power Board. Posiada sporą społeczność. Sporą wadą jest licencja, która może doprowadzić jak w przypadku IPB do komercjalizacji. FUDforum - wielki zapomniany. Bardzo dużo opcji i stosunkowo mała społeczność. Nie oznacza to, że skrypt jest gorszy. Do tego licencja GNU. PunBB, czyli mniejszy brat. Świetny skrypt pod małe i średnie (?) fora. Aktywna społeczność i zgodność skryptu ze standardami to spore atuty. Vanilla - słodki skrypt. To co wyróżnia Vanillę to wygląd i wygoda użytkowania. Minusem jest kiepski panel administracyjny. MyTopix, czyli świeżak. Niedawno opublikowany skrypt, który zapowiada się bardzo obiecująco. Należy tu wspomnieć o ciekawym panelu administracyjnym. Beehive Forum - inny niż reszta. Zdecydowanie najbardziej oryginalny skrypt, co ma swoje zalety. Jednak nie do końca jestem przekonany co do jakości kodu, trzeba będzie trochę jeszcze poczekać na rozwój. Ten post edytował blinkkin 22.4.2006 - 01:58 -------------------- Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| : 23 05 12 - 11:55 |