WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Pusta strona statyczna jako plik - jak zrobić?, Tworzenie statycznej strony jako plik.php
AdamHycnar
post 16.7.2008 - 18:30
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 178

Witam,

Mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić. O ile w panelu admina nie ma problemu z utworzeniem strony statycznej, o tyle jest problem, aby zawierała się ona w określonym pliku. Np strona statyczna http://domena.pl/strona/ nie będzie równoznaczna ze stroną http://domena.pl/strona/index.php System od razu zwróci błąd.

Chciałbym zainstalować u siebie skrypt impleBOT.pl na statycznej stronie, który zawiera funkcję:

include("InfoBox.html");

Ale nie mogę include'ować pliku, skoro on nie istnieje... No i błędne koło się zamyka. Walczę z tym już od kilku godzin. Próbowałem robić klony różnych plików typu index.php i czyścić je, ale to nie pomaga.

Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Na pewno jest, ale przerasta moje zdolności programistyczne... Chciałbym, aby ktoś pomógł mi się do tego zabrać. Chodzi mi jedynie o stworzenie pliku PHP, który zawierałby w sobie układ taki, jak jest na blogu. Tyle tylko, że jako content bym wpisał odpowiednie ścieżki, pliki itd.

--------------------
Pozdrawiam serdecznie,
Adam Hycnar - Power Blog
Go to the top of the page

+Quote Post
kejsi
post 16.7.2008 - 21:23
Post #2

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 3 286

CYTAT(AdamHycnar @ 16.7.2008 - 19:30) *
Chodzi mi jedynie o stworzenie pliku PHP, który zawierałby w sobie układ taki, jak jest na blogu. Tyle tylko, że jako content bym wpisał odpowiednie ścieżki, pliki itd.

Nie jestem pewien, czy o to Ci chodzi, ale jeśli chcesz w WP (a ściślej w szacie twojego szablonu WP i z jego funkcjami) otworzyć dowolną stronę zewnętrzną, utworzoną nie za pomocą WP, to możesz to osiągnąć poprzez skopiowanie pod inną nazwą np. pliku page.php i dodanie do kodu na samym początku takiej linii:

KOD
<?php define('WP_USE_THEMES', false); require('./wp-blog-header.php'); get_header(); ?>

To co wpiszesz pomiędzy
KOD
<?php get_header(); ?>
a stopką może być funkcją include lub czymkolwiek zechcesz.
Testowo próbowałem ostatnio zaimplementować do WP, właśnie jako stronę zewnętrzną, galerię Expose opartą na flashu i udało mi się to osiągnąć za pomocą powyższej modyfikacji.

Ten post edytował kejsi 16.7.2008 - 21:23

+Quote Post
AdamHycnar
post 16.7.2008 - 23:08
Post #3

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 4 178

Tak, dokładnie o to mi chodziło :-) Dziękuję - jesteś wielki! Wszystko teraz działa tak, jak powinno. Nie wspominając już o tym, że ta wiedza na pewno mi się przyda w przyszłości. Powinny powstać tutoriale odpowiadające na tego typu pytania. Wtedy by było znacznie prościej i przyjemniej.

Jedynie co mi jeszcze zostało, to uporać się z kodowaniem, ale to już temat nie na to forum. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc i dobrej nocy życzę!

--------------------
Pozdrawiam serdecznie,
Adam Hycnar - Power Blog

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5 09 08 - 22:27
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów