Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
29.10.2007 - 11:41
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 12 Nr: 1 580 |
Witam,
Po aktualizacji z 2.3 do 2.3.1 wszystkie polskie znaki na stronie zamieniły sie na "krzaki". Pozmieniałem w bazie danych porównywanie znaków z latin1_swedish_ci na utf8_unicode_ci. W efekcie mogę już wpisywać polskie znaki. Jednak wszystkie stare wpisy pozostały niezmienione, znaczy z "krzakami" zamiast polskich znaków. Pytanie: Czy muszę poprawiać wszystkie stare wpisy ręcznie, czy coś źle zrobiłem bo powinny polskie znaki powrócić "automatycznie"? Dziekuję |
|
|
|
29.10.2007 - 18:42
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 1 467 Nr: 1 |
Możesz użyć:
KOD UPDATE `wp_posts` SET post_content = replace( post_content, "stary_znak", "nowy_znak" ); choć wydaje się że od aktualizacji kodowanie nie powinno ucierpieć. -------------------- |
|
|
|
29.10.2007 - 21:43
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 12 Nr: 1 580 |
Dzięki serdeczne
Bardzo przyspieszyło mi to poprawienie strony. Jedynie "cudzysłów" trzeba było ręcznie w Wordpres-ie poprawić. Aktualizowałem z 2.2.2 do 2.3 gdzie przebudowało bazy i było OK, ale już z 2.3 do 2.3.1 nie było OK. Może nie sama aktualizacja, ale co innego było przyczyną. Najważniejsze, że w miarę szybko strona naprawiona. Acha. Zauważyłem, że w wersji 2.3 zmienił się plik wp-config.php - dodano wpis o kodowaniu wpisów w bazie danych. Ja zostawiłem stary zgodnie z instrukcją w dokumentacji Wordpress. Może to przez to? Jeszcze raz dziękuję |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21 11 08 - 05:05 |