Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
Wszystkie tematy są moderowane. Przed ukazaniem się muszą być zaakceptowane przez Redakcję. Prosimy nie wysyłać wielokrotnie tego samego wpisu.
![]() ![]() |
12.3.2007 - 18:43
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 26 Nr: 2 189 |
Jak promujecie swojego bloga. Przez system wymiany linków, top listy itp. ? Co zrobić żeby zachęcić czytelników do odwiedzania naszego WP?
|
|
|
|
16.4.2007 - 14:58
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 54 Nr: 2 394 |
Ja wymieniam się linkami ze znajomymi osobami prowadzącymi blogi o podobnej tematyce (informatyczne, techniczne). Wtedy czytelnicy zainteresowani taką tematyką "krążą" między naszymi blogami.
-------------------- |
|
|
|
17.4.2007 - 12:50
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 106 Nr: 2 060 |
Pomysł dobry i słuszny. Zarówno dla czytelników, jak i dla autora, ale co ja mam biedny zrobić
Piszę sobie o różnych sprawach, czasem bardziej lub mniej prywatnie, ale jakoś nie znajduję nikogo chętnego do owej wymiany. Myślę, że to ze względu na taką właśnie tematykę, bo tutaj większość ludzi ma techniczne usposobienie. Jeśli ktoś nie bardzo kapuje o czym mówię, niech przeczyta cokolwiek na KOD http://krzysztof114.dl.pl/ .No a teraz pytanie: w jaki sposób to cholerstwo promować? Do katalogów dodałem, wyszukiwarki chodzą często i nie mam na co narzekać, ale brakuje mi ludzi, którzy by się wypowiadali. Co robić? |
|
|
|
17.4.2007 - 14:19
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 76 Nr: 633 |
jeśli uprawiasz pamiętnikarstwo, to pozostaje ci tylko pisać ciekawie i podać adres swojego bloga znajomym, jeśli zdarza się jakaś tematyka możesz odwiedzić fora o podobnej tematyce, a najlepiej to wyluzuj się, bo nie chodzi o nabijanie licznika. Ludzie sami przychodzą, nikogo nie trzeba na siłę przyciągąć. Jeśli adres Twojego bloga nie jest w cieniu, to ze spokojnie bijącym sercem możesz ciekawie pisać dalej
|
|
|
|
17.4.2007 - 15:18
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Postów: 1 469 Nr: 1 |
Ani katalogi ani wymiana linkami nie są już dobrym pomysłem na promocję. Ja polecam wziąć sobie do serca słowa przedmówcy. Internet to rynek samoregulujący się - jeśli będziesz pisał ciekawie to ludzie będą to czytać, jeśli będziesz pisał o czymś co ich interesuje będą to czytać.
Pierwszy krok to odpowiedź na pytanie "Czy mój blog jest dla mnie ciekawy?" -------------------- |
|
|
|
27.8.2007 - 21:16
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 4 Nr: 913 |
Pozwolę sobie dodać kilka słów.
Oczywiście dobrze jest, aby blog był skoncentrowany na jednym wybranym temacie. Po pierwsze w celu wypromowania bloga postępujesz z nim tak samo jak ze zwykłym serwisem: czyli pozycjonowanie, katalogowanie, umieszczanie linków do siebie na stronach o podobnej tematyce z ciekawym tematycznym anchorem. Ogólnie im więcej tzw. wartościowych linków (tematycznych i bezpośrednich, ze stron o PR>0) tym lepiej, ale należy tutaj uważać żeby czasem nie zaistniała sytuacja, że w ciągu np. doby nagle pojawi się do Twojej strony kilka tysięcy linków, bo od razu Google Cię wywali z rankingu. To są tematy dotyczące optymalizacji i pozycjonowania. Więcej na ten temat znajdziesz na: http://forum.optymalizacja.com Rzecz, o której rzadko ludzie wspominają, to promocja z pogranicza kreowania wizerunku. Napisz artykuł tematycznie związany z Twoją stroną, udostępnij go w serwisach z artykułami do przedruku, kilka linków znajdziesz tutaj: http://del.icio.us/gzaxel/Przedruk To bardzo szybko pomoże w uzyskaniu internetowego rozgłosu, a być może Twój artykuł ukażę się również w innych mediach. Stopki w listach. Komukolwiek piszesz list, odpisujesz, umieść w stopce link do swojego blogu. Wskazane jest zachęcenie do kliknięcia w ten link, a nawet prośba o polecenie bloga znajomym. Nie bój się prosić swoich przyjaciół, użytkowników itd. o przesłanie dalej informacji o Twoim blogu. Stopki umieszczaj również w każdym wpisie na blogu czy grupie dyskusyjnej. Znajdź fora i grupy dyskusyjne, w których możesz udzielić rzetelnej odpowiedzi i odpisuj nawet na archiwalne pytania, oczywiście z odpowiednią stopką. Zwiększy to ilość linków, Ciebie wypromuje na eksperta w danej dziedzinie, a to przełoży się na oglądalność. Artykuły i odpowiedzi na forach pisz rzetelnie, uważaj z kryptoreklamą. Najlepiej ogranicz się do stopki. Nie SPAMUJ! Buduj listę adresową swoich użytkowników. Newsletter, który wysyłasz zaraz po ukazaniu się nowego wątku, albo dowolny napisany przez Ciebie kurs oparty o autorespondery. Możesz do tego wykorzystać darmowego Freebota: http://freebot.pl Dotarcie do internauty, który był już na Twojej stronie jest 5 razy prostsze niż zdobycie nowego Zapisz się na darmowy kurs e-mailowy - Jak zwiększyć liczbę odwiedzin Twojej strony WWW z Google i innych wyszukiwarek? Kurs nie tylko o optymalizacji i pozycjonowaniu, ale również o szeroko pojętej promocji stron WWW. Przeczytaj książkę: Marketing Internetowy w Praktyce, Angela Mcloada Znajdziesz w niej szerzej opisane podane przeze mnie zagadnienia. Na podanej stronie znajdziesz również darmowy fragment książki, która wprowadzi Cię w tematykę promocji strony. POLECAM! No i oczywiście zajrzyj na mój blog Nie zapomnij o tym żeby pisać ciekawie i "wyjść do ludzi", a internauci sami zaczną promować Twojego bloga! Pozdrawiam Grzegorz Zieba Blog - rozwój osobisty ukierunkowany na e-biznes Ten post edytował gzaxel 27.8.2007 - 21:51 |
|
|
|
23.9.2007 - 11:12
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 23 Nr: 438 |
Powymieniać się ze znajomymi prowadzącymi blog o podobnym temacie linkami.
Rozesłać po znajomych, poproś o ocenę bloga, co by poprawili etc. Pisz ciekawe wpisy dodawaj najciekawsze do serwisów typu wykop.pl Na różnych forach na których się udzielasz ustawiaj w profilu adres swojego bloga, jak jest tam temat na zareklamowanie swojej strony - zrób to. I pozostaje tylko czekać na komentatorów:) I wypozycjonuj stronkę Ten post edytował Xavi 23.9.2007 - 11:13 |
|
|
|
02.12.2008 - 17:08
|
|
![]() aktywność: ![]() Grupa: Bloger Postów: 1 Nr: 5 057 |
Pozwolę sobie dodać kilka słów. Przeczytaj książkę: Marketing Internetowy w Praktyce, Angela Mcloada Znajdziesz w niej szerzej opisane podane przeze mnie zagadnienia. Jeśli już mowa o Angus Mcleod, to napisał on coś specjalnie dla Blogerów - "Blogi od A do sławy i pieniędzy". Oprócz kompleksowego podejścia do tematu blogów, na ponad 140 stronach znajdziesz kilka rozdziałów nt. promocji Twojego bloga. Próbkę tego o czym piszę znajdziesz na http://tiny.pl/679b -------------------- Pozdrawiam serdecznie
Miłosz www.wan2m.blogspot.com |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4 12 08 - 19:35 |