( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
23.8.2010 - 12:12
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 25 Nr: 8 729 |
Witam. Mam nadzieję , że trafiłam dobrze, gdyż problem dotyczy użytkowania. Nie muszę dodawać, że jestem w tym środowisku nowicjuszem.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu dyskusji na podobny temat, ale rady typu: " we właściwościach wyłącz Udostępnianie drukarek w sieci oraz wyłącz Klient Sieci Microsoft Networks, pozostaw QoS i TCP/IP I jeszcze wywal z autostartu aktualizację javy NeroCheck.exe i Messenger\msmsgs.exe , postaw sobie serwer DNS plus SQUIDA, albo samego chociaz SQUIDA....." jakoś do mnie nie docierają Dlatego moje pytania do Państwa są bardziej ogólne, gdyż, jak podejrzewam, łańcuszek powiązań obejmuje nie tylko Word Pressa, ale także sam komputer, dostawcę usługi internetowej, dostawcę serwera wirtualnego, itp. Przyczyna zatem może być wszędzie. Co do samego Word Pressa: Czy ktoś z Państwa zaobserwował:
Czy ktoś ma orientację, które pluginy czy widgety mogą wpływać na te spowolnienie (o ile wpływają) i których należy unikać? Czy obecność zdjęć w bazie może mieć znaczący wpływ (w rozmiarze 800x600) ? Czy obecność plugina wyświetlającego losowo miniaturki z wpisów może spowalniać otwarcie strony? Powyższe problemy występują niezależnie od tego czy jest, czy nie jest włączony WP Super Cache (miał niby pomóc więc zainstalowałam). Może zapomniałam o jakiś ustawieniach konfiguracyjnych? Strona ma być użytkowana przez kilka osób, piszących z kraju i z zagranicy, dlatego głupio mi na wstępie tłumaczyć się z faktu, dlaczego się nie otwiera (nikt 2. minut nie doczekał). Już sam fakt, że mail z hasłem po rejestracji trafia do Spamu wzbudził sporo zamieszania. Pytania wysłałam także do dostawcy serwera wirtualnego (chyba ma siedzibę poza poza krajem). Pytań mam więcej, niż odpowiedzi, ale mam nadzieję, że niektóre problemy znajdą rozwiązanie albo tutaj albo gdzie indziej (to się tą wiedzą podzielę pro publico bono Z góry dziękuję za porady bardziej doświadczonych użytkowników WordPressa. Pozdrawiam. |
|
|
|
23.8.2010 - 12:18
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 85 Nr: 5 962 |
A inne strony na tym hostingu otwierają się normalnie?
-------------------- |
|
|
|
23.8.2010 - 12:59
|
|
|
A inne strony na tym hostingu otwierają się normalnie? Dziekuję za reakcję Nie znam stron na tym hostingu (operator mzhost) To płatny serwer i w nazwie strony nie ma operatora. Nie wiem jak się takie strony identyfikuje. Ale wysłałam zapytanie wprost do pomocy technicznej: czy mają na swoim serwerze strony oparte na WordPressie i jak one funkcjonują. Może mi odpowiedzą. |
|
|
|
23.8.2010 - 13:29
|
|
Możesz wrzucić na serwer testowo inny skrypt, np Joomle i sprawdzić jak długo się ładuje. Bo może to nie ma nic wspólnego z WP.
-------------------- |
|
|
|
23.8.2010 - 13:48
|
|
|
Możesz wrzucić na serwer testowo inny skrypt, np Joomle i sprawdzić jak długo się ładuje. Bo może to nie ma nic wspólnego z WP. Pomysł cenny, dziękuję, ale nie mam takich testowych skryptów. Może spróbuję zainstalować jakąś darmowa galerię, bo obawiam się czy obecność zdjęć nie spowalnia otwierania stron. |
|
|
|
23.8.2010 - 13:54
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 295 Nr: 7 102 |
Joomla jest w pełni darmowym skryptem, więc możesz z niej skorzystać. Znajdziesz ją tutaj: http://www.joomla.pl/index.php/pobierz-joomla.html
-------------------- |
|
|
|
23.8.2010 - 15:05
|
|
|
Joomla jest w pełni darmowym skryptem, więc możesz z niej skorzystać. Znajdziesz ją tutaj: http://www.joomla.pl/index.php/pobierz-joomla.html Dzięki. Spróbuje to rozgryźć. Sądziłam, że joomla to środowisko , w którym dopiero coś trzeba "zbudować". Ale skoro wystarczy sama... to ja załaduję. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
|
23.8.2010 - 20:43
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
Jeżeli ten problem jest tylko z jedną stroną, to zapewne rada którą w internecie znalazłaś, jest bezużyteczna. Inne strony chodzą normalnie?
Oprócz tego, podaj adres do strony, wróżyć nie będziemy. |
|
|
|
23.8.2010 - 22:57
|
|
|
Jeżeli ten problem jest tylko z jedną stroną, to zapewne rada którą w internecie znalazłaś, jest bezużyteczna. Inne strony chodzą normalnie? Oprócz tego, podaj adres do strony, wróżyć nie będziemy. Witam. Mam tylko jedną stronę www.fotoreporter24.pl Dzisiaj, podczas korzystania z panelu właściwości elementu (w przeglądarce Chrome ) zauważyłam dwie ścieżki, prowadzące donikąd, zatem testowo wyłączyłam plugina Multi-Level-Navigation, bo szukał pliku suckerfish_blue.png tam, gdzie go nie ma (nawet taki katalog nie istnieje) i dodałam brakujący katalog do skórki Newshun'a: newshun/css/img z plikami fleche1.png i fleche2.png, których nie było. Chwilowo odczułam poprawę, ale może to złudzenie. Natomiast technicy mzhost'a polecili "zmniejszyć obciążenie generowane ze skryptu" , gdyż przekroczyłam dopuszczalne normy (5%) obciążając serwer w 27% i postraszyli rozwiązaniem umowy. Skrypty, które podali jako generujące obciążenie, to index.php i wp-admin/async-upload.php. Zastanawiam się czy to szukanie nie istniejących plików mogło być przyczyną obciążenia serwera albo zwolnienia przy otwarciu strony? Jutro nie wykonuję żadnych wpisów ani aktualizacji, żeby sprawdzić te obciążenie przy zwykłym otwieraniu strony i przechodzeniu między postami. Pozdrawiam i szukam dalej. Ten post edytował fotoreporter24 23.8.2010 - 23:00 |
|
|
|
24.8.2010 - 11:00
|
|
Plik index.php jest uruchamiany przy każdym uruchomieniu skryptu WP za wyjątkiem panelu admina. Ten drugi plik odpowiada za odbieranie plików przesyłanych za pomocą uploadera flashowego. Jeśli więc przesyłałaś dużo zdjęć na raz to wp-admin/async-upload.php mógł przekroczyć normy, nie może jednak mieć wpływu na wolne działanie strony.
Po za tym wydaje mi się, że takie problemy może powodować jakaś wtyczka która pobiera dane z zewnętrznego serwera np Twittera, Facebboka, jakiegoś kanału RSS. -------------------- |
|
|
|
24.8.2010 - 11:40
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
Jeżeli firma hostingowa straszy rozwiązaniem umowy - to kopnij ich w zada. Zerwij z nimi umowę, zażądaj zwrotu pieniążków za niewykorzystane, a już opłacone miesiące, i przenieś się gdzieś indziej. Osobiście polecam lh.pl, serwery mają niesamowite, trzymam u nich sporo stron opartych na WP, swoim klientom także polecam ten hosting, i oni także się tam stołują. Wiele wtyczek, wiele innych różnych skryptów czy cms'ów, nikt się jeszcze nie skarżył ... dopóki nie zaczniesz pisać jakiś skryptów specjalnie obciążających procesor, nie ma mowy aby admin się o jakiekolwiek obciążenie przyczepił.
Sama strona u mnie strasznie wolno się wczytywała, ale jak już się wczytała, zakładki się powczytywały, to potem przeskakiwanie między nimi jest całkiem płynne. Ciekawy przypadek, bo Yslow, Firebug i inne ciekawe narzędzia, niezbyt potrafią wskazać co zamula ... pobiera długo nagłówek, oraz ze skryptami google trochę się bawił. |
|
|
|
24.8.2010 - 13:22
|
|
|
Jeżeli firma hostingowa straszy rozwiązaniem umowy - to kopnij ich w zada. Zerwij z nimi umowę, zażądaj zwrotu pieniążków za niewykorzystane, a już opłacone miesiące, i przenieś się gdzieś indziej. Osobiście polecam lh.pl, serwery mają niesamowite, trzymam u nich sporo stron opartych na WP, swoim klientom także polecam ten hosting, i oni także się tam stołują. Wiele wtyczek, wiele innych różnych skryptów czy cms'ów, nikt się jeszcze nie skarżył ... dopóki nie zaczniesz pisać jakiś skryptów specjalnie obciążających procesor, nie ma mowy aby admin się o jakiekolwiek obciążenie przyczepił. Sama strona u mnie strasznie wolno się wczytywała, ale jak już się wczytała, zakładki się powczytywały, to potem przeskakiwanie między nimi jest całkiem płynne. Ciekawy przypadek, bo Yslow, Firebug i inne ciekawe narzędzia, niezbyt potrafią wskazać co zamula ... pobiera długo nagłówek, oraz ze skryptami google trochę się bawił. Witaj, dzięki za czytanie w myślach Z listu Pomocy technicznej: " strona na Wordpress jest bogata w treść, a tym samym baza danych wykonuje wiele zapytań. Dlatego może to być wynikiem spowolnienia działania. Każdy pakiet posiada limity obciążeń, u Pani jest to do 5%. Jeśli skrypt wykonuje większe obciążenie system może taką stronę zablokować. Proszę zrobić optymalizację bazy oraz pousuwać niepotrzebne moduły ze skryptu". Otóż, czytam i poza pomysłem, żeby ogołocić stronę z wszystkiego, czyli zrezygnować z idei gazetki, nic mi nie przychodzi do głowy. Ja tych skryptów nie tworzę, więc i nie wiem jak zoptymalizować. Wspominasz o narzędziach do analizy. Nawet takich nie znam. Na trop wyszukiwania nieistniejących plików wpadłam przypadkiem, bo w Chromie czas dostępu do nich sięgał w sekundy. Po usunięciu Multi-Level-Navigation Chrom już nie pokazuję anormalnych czasów, ale po stronie nie chodzi się gładko. Te co się otwierają szybciej pewnie już są w cache'u, otwierane po raz pierwszy nadal wykazują ociężałość. Dziękuję za sugestię serwera , wyślę zapytanie czy tego typu strona ma szansę tam działać normalnie. Ciekawi mnie jeszcze wspomniany aspekt "zapytań do bazy", które to głównie obciążają serwer. Po mojemu jeśli w bazie są i teksty i zdjęcia, to każde otwarcie strony, przeglądanie miniaturek, czy filtrowanie tagu lub kategorii jest "zapytaniem" do bazy. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem. Bez tych zapytań jak internauta miałby korzystać ze strony? Co do skryptów google adsense też mnie zaniepokoiły, gdyż pojawia się komunikat (w Chrome) Unable to post message to [http://]googleads.g.doubleclick.net. ... Przeszukałam internet i ktoś zgłosił podobny problem, a nawet podejrzenie, że to spowalnia ładowanie stron: "The ads seem to show properly and it doesn't affect my native javascript code. However sometimes these errors seem to slow down page loading. How can I fix this problem?" Ale jak to bywa pytań więcej, niż odpowiedzi, nawet na angielskojezycznym forum. Nagłówek... Hmmm... tu jest tylko jpg i też skrypt google... Może odinstaluję te skrypty i będzie jakiś kolejny test. Obawiam się jednak, że błędem było oprzeć ideę gazetki na Word Pressie (środowisko odkryłam ledwie miesiąc temu) , to faktycznie bardziej się nadaje na bloga jednoosobowego i głównie tekstowego. Nie rozumiem tylko, po co sprzedają po 2 Giga powierzchni dyskowej, jeśli dostęp do zdjęć i tekstów jest takim problemem? Czy mam rozumieć, że nawet jeśli kupię gotową aplikację, jednego autora, nie posklejaną z różnych pluginów WP, nie do końca może przetestowanych, to problem korzystania z niej pozostanie? Bo będą zbyt liczne zapytania do bazy? Ech... Dzięki amistad18 za podpowiedzi. Każdy trop jest cenny. Pozdrawiam |
|
|
|
24.8.2010 - 13:46
|
|
|
Plik index.php jest uruchamiany przy każdym uruchomieniu skryptu WP za wyjątkiem panelu admina. Ten drugi plik odpowiada za odbieranie plików przesyłanych za pomocą uploadera flashowego. Jeśli więc przesyłałaś dużo zdjęć na raz to wp-admin/async-upload.php mógł przekroczyć normy, nie może jednak mieć wpływu na wolne działanie strony. Po za tym wydaje mi się, że takie problemy może powodować jakaś wtyczka która pobiera dane z zewnętrznego serwera np Twittera, Facebboka, jakiegoś kanału RSS. Witaj, dzięki wielkie za odpowiedź Jak myślisz, czy taki skrypt google adsense można zakwalifikować do "wtyczek, które pobierają dane z zewnętrznego serwera", bo do innych serwisów nie sięgam. Chyba, że YouTube, ale to dopiero po kliknięciu, obecność kodu udostępnienia chyba nie wadzi??? A może? No, ale jaki sens miałaby stronka ogołocona do zera? Faktycznie z poziomu funkcji "dodaj obrazek" jest możliwe grupowe ładowanie zdjęć. Zdjęcia są wcześniej przygotowane do wymiaru max 800x600, ważą max 200kB. Nie umiem ocenić czy to taki obciążający załadunek ... Widząc , ile schodów nagle się pojawiło (a miało być taki miło i bezboleśnie) zadałabym już zupełnie inne pytanie: jakiego serwera mam szukać,o jakich parametrach, żeby dodawanie zdjęć, tekstów i ich oglądanie/czytanie nie groziło serwerowi zapaścią a mnie zerwaniem umowy? No i czy faktycznie powinnam zapomnieć o Word Press'ie jako środowisku do realizacji takiej stronki. Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
24.8.2010 - 15:14
|
|
Wydaje mi się, że winny może być sam hosting który działa na wolnych serwerach. Radziłbym zmianę hostingu.
Co do Wordpressa to jest to własnie jeden z najlepszych CMSów jeśli chodzi o lekkość. Np. Drupal to system do tworzenia dużych serwisów ale jego wadą jest to, że jest bardzo ciężki i łatwo tam przekroczyć limity. Na Twojej stronie wydaje mi się, że nie ma aż tyle treści by WordPress mógł przeciążyć bazę. -------------------- |
|
|
|
24.8.2010 - 18:35
|
|
Dziękuję za sugestię serwera , wyślę zapytanie czy tego typu strona ma szansę tam działać normalnie. Nie trać czasu, Twoja strona w porównaniu do stron które ja tam stawiałem klientom, wygląda jak uboga wizytówka. Zarejestruj się, przenoś FTP'a, bazę - i testuj, masz na to bodajże 14 dni ... jak się efekty spodobają, to i domenę przenieś na tamten serwer. ( w razie czego jak nie jesteś zdecydowana, to się odezwij na priv, a udostępnię Ci do testów swój serwer w lh.pl ) I co do obciążeń skryptów - kij im w oko. Taki hostingi są najgorsze, bo zamiast oni zoptymalizować i skonfigurować serwer, zwalają winę na klienta. Firma lh.pl to chyba jedno osobowa firma, plus programista, plus może jakieś ze dwie osoby do obsługi technicznej ( mail, tel ), więc właściciel tej firmy zabiega o klienta, zadowolonego klienta, monopoliści mają inaczej. Sam właśnie tam mam pewien autorski systemik, pisany jakiś czas temu, strukturalnie, i co prawda wielkościowo WordPressowi do pięt nie dorasta, ale myślę że w ilości zapytań do bazy jest odwrotnie, bo w ogóle nie jest pisany optymalnie ... oczywiście nie mam z nim żadnego problemu, na localhoście jedynie trochę dłużej myśli. To tak po krótce, później jak usiądę na dłużej to w całości przeczytam Twoją wypowiedź, bo widzę że nie owijasz w bawełnę i w porównaniu do innych profesjonalniej podchodzisz do otrzymanej tu pomocy, co bardzo mnie cieszy |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 8 02 12 - 09:50 |