IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Closed TopicStart new topic
> Prędkość ładowania strony, Cache i zbędne pliki
Arnico
post 06.6.2011 - 09:37
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 9 534

Strona długo się ładuje. Zainstalowałem wtyczkę cache (pierwotnie W3TotalCache, jako że aktualnie jest niesprawna zamieniłem na zalecaną konfigurację DBCache Reloaded Fix + HyperCache + WPMinify). Strona żywiej reaguje ale szału nie ma. W statystyce Pingdom analizowanej strony widzę, że zaciąganych jest wiele zbędnych na danej podstronie plików graficznych (najczęściej .png) oraz .js/jQuery od zainstalowanych pluginów. Nawet wówczas gdy funkcji danego plugina nie wykorzystuję na bieżącej stronie.

Np. Shotcode Ultimate umożliwia za pomocą short kodów wstawienie w napisany tekst buttona, tabów etc., PollMe umożliwia wstawienie ankiety. Rzecz w tym, że ich nie użyłem, a są zaciągane zamulając masą ikonek .png i bibliotekami jQuery wszystkich stron wordpressa.

To jest tak jakbyś chcąc przeczytać książkę taszczył z sobą cały regał. Po co zaciąga wszystkie pliki jeśli nie są używane?
Go to the top of the page

+Quote Post
andhy
post 06.6.2011 - 23:42
Post #2

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

Z ciekawości zapytam ile blogów masz w sieci?

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
Arnico
post 07.6.2011 - 19:00
Post #3

aktywność:
**

Heh, trochę więcej niż pare, na zaplecze. Kłopotów z nimi nie mam bo i konfiguracja domyślna, parę seo pluginów i tyle.

Zmagam się z przyszłą stroną docelową. Chciałbym ją zrobić pod użytkownika, by oferować mu coś więcej niż pozostałe wymaga to instalacji dodatkowych pluginów. I to jest ból, zamulają WP nawet wówczas gdy nie użyte.

+Quote Post
andhy
post 08.6.2011 - 12:03
Post #4

aktywność:

CYTAT(Arnico @ 07.6.2011 - 20:00) *
Heh, trochę więcej niż pare, na zaplecze. Kłopotów z nimi nie mam bo i konfiguracja domyślna, parę seo pluginów i tyle.

Zmagam się z przyszłą stroną docelową. Chciałbym ją zrobić pod użytkownika, by oferować mu coś więcej niż pozostałe wymaga to instalacji dodatkowych pluginów. I to jest ból, zamulają WP nawet wówczas gdy nie użyte.

Nie zrozumiałeś - ile instancji działa w sieci tego konkretnego WP?

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post
Arnico
post 09.6.2011 - 13:31
Post #5

aktywność:
**

To wygląda tak, że mam zainstalowane w katalogach pod domeną dwa WP, domena.pl/wordpress1; domena.pl/wordpress2. Dzieje się tak dlatego, że używam w jednym themie opinii/recenzji, w drugim themie "zadaj pytanie".

Dlaczego tak. Użycie pluginów do podmiany themu w zależności od sluga, czy samodzielne wybieranie w panelu który them gdzie ma działać nie sprawdził mi się. Ze slugiem był problem i robiły się duplikaty treści, ta sama treść była dostępna pod dwiema lokalizacjami sluga. Po prostu plugin płatał psikusa z którym sobie nie umiałem poradzić i podarowałem sobie. Więcej zachodu niż to warte. Z drugim pluginem był problem tego rodzaju, że nie zaciągał do themu wszystkich wtyczek jakie powinne w nim działać, nie umiałem ustawić sidebara, który był zaciągany domyślny bez moich widgetów.

Łatwiej mi było rozwiązać te problemy dzięki instalacji kilku WP, każdy do określonej funkcji, tylko z zestawem określonych kilku pluginów do niej. Liczę, że strona odciążona od reszty wtyczek które nie byłyby w danej funkcji wykorzystywane będzie szybciej chodziła, mniejsza też jest baza MySql, niezasyfiona innymi pluginami.

Tak jak pisałem wcześniej, odpalając domena.pl/wordpress1/podstrona _z_wpisem_1 zaciąga mi .png i .js z pluginów które na niej używam, np. ankietę i button. I to jest normalne.
Na tej samej instalacji cms - domena.pl/wordpress1/podstrona _z_wpisem_2 zaciąga też .png i .js z tych samych pluginów, chociaż nie użyłem ani ankiety ani buttona. Po co.

Wolałbym nie ładować "na zaś" plików które nie są używane. To by lepiej rozwiązało sprawę mulącej strony niż pluginy cachujące.

Ten post edytował Arnico 09.6.2011 - 13:31

+Quote Post
Arnico
post 09.6.2011 - 13:33
Post #6

aktywność:
**

Tylko proszę nie pytaj zaraz o adres strony wink.gif

+Quote Post
andhy
post 09.6.2011 - 13:36
Post #7

aktywność:

Innymi słowy używasz dwóch jednoblogowych instancji WP a nie jednej Multisite. Wątek zamykam. Zdaj swoje pytanie we właściwym dziale.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 23 05 12 - 01:31