WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Polskie znaki w WP 2.3, WP 2.2.3 -> WP 2.3
Rlyeh
post 01.10.2007 - 01:44
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 2 316

Witam,

Postanowiłem sobie uaktualnić instalację WP z 2.2.3 do 2.3. Ogólnie rzecz biorąc wszystko poszło pomyślnie. Do momentu, w którym po aktualizacji bazy nie wszedłem na indeks. Polska czcionka odeszła w niebyt. Pomyślałem, że warto by było wiedzieć, jakie to kodowanie ma teraz moja strona... Europa Środkowa Windows/ISO/DOS, UTF-8, Europa Zachodnia ISO - każde wyświetla inny rodzaj krzaków, tylko nie nasze polskie. Reasumując - nie byłem w stanie w jakikolwiek sposób uzyskać wyświetlania polskich znaków. W międzyczasie pobieżnie przegrzebałem internet - trafiłem na forum i wątek, w którym ktoś miał zbliżony problem do mojego - u tej osoby krzaki były w sidebarze, lub coś w tym stylu. Cóż, backup.
Opcja w WP - UTF.
System porównywania znaków - utf8_unicode_ci.
Ale już metoda porównywania napisów - latin1_swedish_ci.

Host znajduje się na ovh (i to baza na ovh może być przyczyną problemu), nie jest to opcja darmowa.

Zaskakująco pytanie nie będzie brzmiało "co robić?", tylko "czy upgrade bazy WP zmienia jakieś pole mające związek z interpretacją znaków?".
Go to the top of the page

+Quote Post
b4it
post 01.10.2007 - 16:11
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 60

Sprawdź latin2. Powinno być dobrze, choć nie gwarantuję bo już był taki problem na forum.

--------------------
b4it's log

4Avatars v0.2
Nie jestem darmowym, prywatnym pomocnikiem!
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4 12 08 - 21:47
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów