WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

> UWAGA!

Wszystkie tematy są moderowane. Przed ukazaniem się muszą być zaakceptowane przez Redakcję. Prosimy nie wysyłać wielokrotnie tego samego wpisu.

Reply to this topicStart new topic
> Ping oraz trackback - definicje nie do końca zrozumiałe, Proszę mnie poprawić jeśli się mylę
Elka
post 12.7.2007 - 02:50
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 2 703

Witam.
Z tego co wyczytałam a propo trackback i ping wiem tyle:

W panelu admina musi być włączona możliwość wysyłania sygnałów i powiadamiania o trackback i ping.

trackback: jeśli na czyimś blogu chcemy wpisać komentarz w polu gdzie wpisujemy swoje dane przed dodaniem komentarza wpisujemy także adres naszego bloga. Po ukazaniu się naszego wpisu każdy będzie mógł po kliknięciu na naszą nazwę przejść do naszej strony. I nie wiem jak ma wyglądać taki adres: czy należy dodac sam adres url do swojego bloga czy dopisać /trackback/ na końcu?

ping: polega na dodawaniu do pisanego przez nas artykułu na własnym blogu linku z odniesieniem do artykułu na innym blogu. (mogą to być także odnośniki do wcześniej pisanych artykułów na naszym blogu).Wtedy pod artykułem do którego umieściliśmy link na własnym blogu pojawi się komentarz z odniesieniem na naszą stronę do artykułu, w którym znalazł się link. I ten link podany przez nas na naszym blogu też musi jakoś specjalnie "wyglądać"? gdzieś trzeba wpisac jakiś "ping" czy "pingback"?

proszę o sprostowanie jeśli się mylę i odpowiedź na pytanie.

pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post
Fanatyk
post 12.7.2007 - 11:20
Post #2

Administrator

Grupa: Administrator

Nr: 1

Adres trackback wygląda różnie na różnych systemach blogowych.
Co do zasady działania to rozumujesz poprawnie wink.gif Kiedyś o tym nawet pisałem wink.gif

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4 12 08 - 21:39
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów