( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
22.3.2011 - 11:05
|
|
|
Grupa: Bloger Postów: 9 Nr: 9 625 |
Witam.
Jestem tu nowy więc jeśli temat jest w złym miejscu to z góry przepraszam. Przyznam szczerze, że nie bardzo umiałem skorzystać z wyszukiwarki forum bo nawet nie wiem jak nazwać problem. Mam następujący problem w oparciu o wordpress chciałem zrobić stronę nazwijmy ją informacyjno-społecznościową. Spotkałem się jednak z problemem którego nie potrafię rozwiązać, ba nawet nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Opis problemu: Zainstalowałem nowy motyw - i stworzyłem Menu Główne- czyli strony statyczne (?) za pomocą opcji "Dodaj Stronę" z kokpitu zarządzania. Teraz główny problem polega na tym że na tej stronie będzie prowadziło blogi kilka osób. Jako jedna ze stron w Menu Głównym jest strona Nasi Blogerzy - chciałbym, aby po kliknięciu na tą stronę wyświtelała się lista blogerów - zakładam że mogę tutaj zrobić kolejną stronę statyczną i ją ręcznie wypełnić. Tylko, że dalej chciałbym aby każdy bloger posiadał własną stronę na której będą publikowane tylko jego wpisy. Jednocześnie nie będzie on miał możliwości robienia wpisów na stronach innych blogerów. Czyli np: W Menu Głównym wybieramy stronę Nasi Blogerzy i wyświetla się strona z nazwami blogerów: BLOGER1 BLOGER2 BLOGER3 Po wybraniu nazwy blogera jesteśmy przenoszeni na stronę gdzie znajdują się tylko jego wpisy. Zastanawiałem się nad możliwością nadawania uprawnień blogerom w pisaniu w konkretnych kategoriach (np. Kategoria BLOGER 1 dla użytkownika BLOGER 1), a następnie na zmuszeniu (???) wordpressa do wyświetlenia wpisów z tej kategorii na jednej konkretnej statycznej stronie. Czy coś takiego ma szanse powodzenia? A może istnieje jakiś inny sposób? Bardzo proszę o pomoc. Proszę również wziąć pod uwagę że obce mi jest stosowanie php/html itp rzeczy. Jeśli ktoś ma pomysł a nie ma czasu go opisać proszę chociaż o zakreślenie tematu - sam wówczas powoli spróbuję znaleźć rozwiązanie. Pozdrawiam Paweł |
|
|
|
22.3.2011 - 18:56
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
Można to rozwiązać na zasadzie kategorii, czyli że każdy bloger pisze w swojej kategorii, i później się wyświetla wpisy z danej kategorii - ale będzie problem z nadaniem uprawnień tylko do pisania w danej kategorii. Inną opcją jest pisanie w dowolnej kategorii, ale w menu zrobienie linku do wpisów danego autora - z ładnymi linka mi to chyba wyglądało tak adres.pl/autor/nick - jak dla mnie opcja lepsza. Można także się zainteresować WPMU, ale tutaj będziesz miał więcej roboty, bo będzie trzeba na podstawowym blogu pobierać wpisy z innych podblogów.
|
|
|
|
22.3.2011 - 23:28
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Można to rozwiązać na zasadzie kategorii, czyli że każdy bloger pisze w swojej kategorii, i później się wyświetla wpisy z danej kategorii - ale będzie problem z nadaniem uprawnień tylko do pisania w danej kategorii. Rozwiązanie ciekawe. Istotnie będę miał problem z nadaniem uprawnień, ale dopóki nie uda mi się rozwiązać tego problemu będę po prostu pilnował blogerów, żeby pisali w "swoich kategoriach". Do tej pory miałem problem jak wymusić (bez zagłębiania się w kod źródłowy (?)) wyświetlanie konkretnej kategorii na konkretnej stronie, ale po prostu nie wiedziałem, że można stworzyć swoje menu (korzystam z gotowego motywu z wyłączoną opcją menu) w którym będą linki do konkretnych kategorii. btw tego również się dowiedziałem czytając Twoje wpisy w innych miejscach. Inną opcją jest pisanie w dowolnej kategorii, ale w menu zrobienie linku do wpisów danego autora - z ładnymi linka mi to chyba wyglądało tak adres.pl/autor/nick - jak dla mnie opcja lepsza. Tą część nie bardzo zrozumiałem - pisanie w dowolnej kategorii? Wówczas pewnie dość trudno byłoby wymusić wyświetlanie wpisów jednego autora na konkretnej stronie? Wydaje mi się że pierwszy sposób z mojego punktu widzenia jest łatwiejszy i szybszy do zrealizowania. Pozostaje jeszcze inny problem - również związany z publikacją wpisów przez innych użytkowników więc pociągnę wątek tutaj. Otóż motyw z którego korzystam miał zrobioną stronę (startową? główną?) o nazwie "NEWS" (jest jako pierwsza pozycja w menu) - nie była ona utworzona jako strona statyczna wordpressa (nie wiem czy nie mieszam pojęć). W każdym bądź razie każdy wpis z każdej kategorii jest na niej wyświetlany. Chciałbym żeby nie pojawiały się na niej wpisy innych użytkowników (bo powstanie mieszanka wszystkich blogów) , a jedynie wpisy z jednej konkretnej kategorii (de facto o nazwie News). Przypuszczam że WP wymusza aby wszystkie wpisy były publikowane na jednej stronie - czy tak? Czy jest sposób aby wymusić pomijanie określonych kategorii? |
|
|
|
23.3.2011 - 00:55
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 254 Nr: 5 919 |
Do tej pory miałem problem jak wymusić (bez zagłębiania się w kod źródłowy (?)) wyświetlanie konkretnej kategorii na konkretnej stronie, ale po prostu nie wiedziałem, że można stworzyć swoje menu (korzystam z gotowego motywu z wyłączoną opcją menu) w którym będą linki do konkretnych kategorii. Można wyświetlać wpisy z tylko jednej kategorii także poprzez kod, ale po co, skoro można to zrobić linkiem? WP ma już taką funkcjonalność gdzie wyświetla wpisy tylko z jednej kategorii, są różne struktury bezpośrednich odnośników, więc bez adresu do Twojej strony mogę tylko zgadywać jak u Ciebie to wygląda - w każdym bądź razie takie coś na pewno masz, możesz też to zautomatyzować korzystając z wp_nav_menu(). Jak dla mnie, najprostszą opcją jest wyświetlanie wpisów autora, i jest tak samo jak wyżej - tzn. jest pewien link który wyświetla wpisy danego autora, wystarczy go dodać do menu. W takim wypadku, będziesz mógł także na stronie głównej, ( plik index.php lub home.php ) zdefiniować poprzez query_posts(), aby wyświetlało wpisy np. tylko Twoje, czyli admina, wtedy tylko Ty piszesz newsy, i problem z głowy. Wtedy nie musisz się martwić o uprawnienia, jedynie newsy będziesz mógł pisać tylko Ty, albo przy wpisach innych, będziesz musiał ustawiać siebie jako autora. |
|
|
|
23.3.2011 - 21:50
|
|
|
Jak dla mnie, najprostszą opcją jest wyświetlanie wpisów autora, i jest tak samo jak wyżej - tzn. jest pewien link który wyświetla wpisy danego autora, wystarczy go dodać do menu. W takim wypadku, będziesz mógł także na stronie głównej, ( plik index.php lub home.php ) zdefiniować poprzez query_posts(), aby wyświetlało wpisy np. tylko Twoje, czyli admina, wtedy tylko Ty piszesz newsy, i problem z głowy. Wtedy nie musisz się martwić o uprawnienia, jedynie newsy będziesz mógł pisać tylko Ty, albo przy wpisach innych, będziesz musiał ustawiać siebie jako autora. Dzięki za podpowiedź, rada okazała się bardzo cenna i co ważne dla takiego laika jak ja łatwa w zastosowaniu. Zdecydowałem się na wariant z wyświetlaniem wpisów na stronie głównej tylko od użytkownika admin. Udało się to dzięki wstawieniu: KOD <?php query_posts('author_name=admin'); ?> Odnośnie wyświetlania wpisów od innych użytkowników na różnych stronach - wcześniej pisałem że zdecydowałem się na wyświetlanie odrębnych kategorii przy wykorzystaniu bocznego menu. Teraz po tym co napisałeś: WP ma już taką funkcjonalność gdzie wyświetla wpisy tylko z jednej kategorii, są różne struktury bezpośrednich odnośników, więc bez adresu do Twojej strony mogę tylko zgadywać jak u Ciebie to wygląda - w każdym bądź razie takie coś na pewno masz, możesz też to zautomatyzować korzystając z wp_nav_menu(). zastanawiam się czy jest możliwość zmuszenia WP (za pomocą linku (?) ) do wyświetlania konkretnej kategorii na stronie statycznej? Hm... a może dałoby się stworzyć szablon strony (inny dla każdego użytkownika i stworzonej specjalnie pod jego blog strony statycznej) i na nim za pomocą query_posts() wymusić wyświetlanie tylko wpisów z jego kategorii?) - czyli w sumie tak jak na stronie głównej wcześniej. Czy to ma sens? Czy może istnieje prostszy sposób? Ponieważ jestem laikiem stronę przygotowuję na swoim komputerze. Korzystam z motywu "Makising" dostępnego na: http://wordpressthemesbase.com/view/966.html |
|
|
|
23.3.2011 - 23:53
|
|
KOD <?php query_posts('author_name=admin'); ?> Proponuję używać ID a nie nicków. Oczywiście można użyć query_posts() do wyświetlania wpisów tylko z jednej kategorii, ale po co - skoro już jest taka funkcjonalność? Powiedz jaką masz strukturę bezpośrednich odnośników, czyli powiedz jak wygląda u Ciebie np. link do jakiejś strony czy wpisu - po prostu podaj przykład. |
|
|
|
24.3.2011 - 08:09
|
|
|
Powiedz jaką masz strukturę bezpośrednich odnośników, czyli powiedz jak wygląda u Ciebie np. link do jakiejś strony czy wpisu - po prostu podaj przykład. Bezpośrednie odnośniki są ustawione na "domyślne" w kokpicie. Na przykład - odnośniki do strony blogera o nazwie strony "autor_test" i id=33 to: http://127.0.0.1/info/?page_id=33 |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 23 05 12 - 00:30 |