WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> NextGen gallery - widget
adamrz1
post 18.5.2008 - 13:25
Post #1

aktywność:
*

Grupa: Bloger

Nr: 3 987

Witam.
Kożrzystam z wtyczki:
http://wordpress.org/extend/plugins/nextgen-gallery/

Chciałbym zrobić takie coś, by w pasku pod lewym menu wyświetlał się pokaz zdjęć. Jednak skórka której używam nie reaguje na widgety (w ogóle jakby ich nie było), więc wszystko muszę zmieniać bezpośrednio w kodzie. I tu mam problem, bo nie wiem jak to zrobić, zeby w bocznym menu wyświetlić taki pokaz slajdów.
Nie mam pojęcia jak odwołać się kodem do widgeta. Mam nadzieję, że wiecie o co chodzi smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Riff
post 18.5.2008 - 14:48
Post #2

aktywność:

Grupa: +Bloger

Nr: 3 158

Przyznam szczerze, że sam miałem ten problem i wychodzi na to, że nextgenem ręcznie się nie da - trzeba zrobić widgeta - no to jazda:

Otwieramy folder stylu, patrzymy, czy jest tam plik "functions.php" - jeśli jest, to otwieramy, jeśli nie ma - tworzymy. Gdy już go mamy otwartego to powinien być tam taki kod:

KOD
<?php //Begin widget code
if ( function_exists('register_sidebars') )
    register_sidebars(1);
?>

Lub coś w tym stylu - jeśli nie ma, to robisz "kopiuj-wklej" i upwniasz się, że register_sidebars ma wartość conajmniej 1.

Następnie otwieramy plik sidebar.php i wybieramy miejsce, gdzie chcemy, aby tenże nasz widget się pokazał - wklejamy tam następujący kod:

KOD
<?php if ( !(function_exists('dynamic_sidebar') and dynamic_sidebar(1)) ) { ?>
<!-- TUTAJ-ZOSTAWIASZ-PUSTE -->
<?php } ?>

Następnie wchodzimy do "design" czy jak to tam jest w polskiej wersji WP, potem do panelu widgetów i aktywujemy widget nextgena - voila smile.gif.

--------------------
Jestem studentem, jeśli pomogłem, Ty pomóż mi:

Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21 11 08 - 02:12
Polski Blogger | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów