Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!
![]() ![]() |
08.7.2008 - 11:41
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 305 Nr: 3 158 |
Wyobraźcie sobie, że mamy pojedyńczą stronę (single.php), na której wyświetlany jest tylko jeden wpis - znajduje się on w określonej kategorii, np. "Kaczuszki" (muhaha, wiem jak to brzmi). Chciałbym teraz na sidebarze wyświetlić 10 ostatnich wpisów tylko i wyłącznie z kategorii "Kaczuszki". Wiem jak ustawić ilość, ale nie mam pojęcia jak się odnieść do aktualnej kategorii w sidebarze.
Może jakiś loop w loopie? Moje pomysły się wyczerpały, może ktoś z was jakiś pomysł ma? -------------------- |
|
|
|
08.7.2008 - 12:06
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 161 Nr: 3 567 |
Wstaw przed loopem z sidebara:
KOD <?php query_posts('cat=4'); ?> -------------------- WPNinja | WordPress to moje Kung-Fu - strona poświęcona WordPressowi
|
|
|
|
08.7.2008 - 13:12
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 305 Nr: 3 158 |
Ee? A co to da poza pobraniem danych z kategorii o ID 4? Chodzi mi o to, aby "system" skapnął się w której kategorii jest aktualni wyświetlany wpis, aby móc potem wyświetlić na sidebarze wpisy tylko z tej kategorii. Przy okazji - sidebar ładowany jest jako pierwszy, post właściwy jest ładowany później.
Toteż najlepiej byłoby pewnie coś wpisać w header.php, typu: "skapnij się, co to teraz za kategoria, pobierz jej ID, przypisz do zmiennej, abym za chwile tę zmienną mógł wciepać do funkcji wyświetlającej wpisy" -------------------- |
|
|
|
08.7.2008 - 14:07
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 161 Nr: 3 567 |
To co podałem to część łamigłówki. Wystarczy teraz sprawdzić (poza pętlą jak rozumiem) w jakiej jesteśmy kategorii:
KOD <?php
global $post; $category = get_the_category($post->ID); echo $category[0]->term_id; ?> -------------------- WPNinja | WordPress to moje Kung-Fu - strona poświęcona WordPressowi
|
|
|
|
08.7.2008 - 15:56
|
|
Dziaaaala
-------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8 09 08 - 05:47 |