WordPress

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Każdy temat założony w ewidentnie złym dziale będzie usuwany! Proszę czytać opisy działów i regulamin!

Reply to this topicStart new topic
> Migrowanie na inny serwer, przekierowywanie starych linków na inny serwer i zmiana ich struktury
koras
post 24.10.2007 - 17:01
Post #1

aktywność:
**

Grupa: +Bloger

Nr: 284

Generalnie to chciałbym przenieść bloga. Łatwa, sprawa, kopia bazy, a później kilka ustawień dla środowiska nowego takie jak adres strony itp. Przenieść mogę, zależy mi jednak na tym, żeby wszystkie linki do wpisów kierujące do starego serwera były automatycznie przekierowywane na adres nowy i wpisując adres wpisu starszego, który się np. zindeksował dobrze w googlach gość trafiał bezboleśnie pod tą samą treść na nowym serwerze.
Rozwiązanie wydaje się piekielnie proste. Wystarczy mod_rewrite na serwerze i kilka wpisów do .htaccess. Co zrobić, gdy stary serwer nie ma mod_rewrite. Myślałem nad wtyczką Permalinks Migration. Ta jednak pozwala na migrację struktur linków w obrębie używanej domeny, a nie migrację struktury linków i do tego przekierowywanie ich pod inną domenę. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc;) To pewnie proste, ale tak googlam, googlam i wygooglać nie mogęwink.gif

Przykładowo:
wpisuję adres jakiegoś wpisu, który był na starym serwerze: http://koras666.ovh.org/wp/index.php/jakis-wpis/ ,
a trafiam na http://nowadomena.info/jakis-wpis/ wink.gif

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
b4it
post 24.10.2007 - 17:34
Post #2

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 60

Jeśli na starym serwerze nie masz mod_rewrite to nie dasz rady zrobić przekierowania wszystkich linków.

--------------------
b4it's log

4Avatars v0.2
Nie jestem darmowym, prywatnym pomocnikiem!

+Quote Post
koras
post 24.10.2007 - 17:56
Post #3

aktywność:
**

To chociaż wpisy i podstrony, bo wszystkie aktualnie mają taką strukturę /index.php/post-name
Mam już właściwie pomysł, ale nie wiem jak to do końca urzeczywistnić.

W index.php w themie dam coś w tym stylu
KOD
<?php
// Permanent redirection
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://blablabla.com/  pobrane z bazy 'post_name' dla tego wpisu    ");
exit();
?>

Wordpress jakoś automatycznie zapewne pobiera z bazy to post_name. Jak to uzyskać dla dowolnego wpisu i dopisać do tego kodu, żeby było właściwie?

EDIT

Wpadłem na pomysł, że mogę uzyć tej migracji linków, zmienić je, a poźniej po prostu zmienić adres katalogu w którym jest wordpress, w opcjach głównych i się przekieruje automatycznie podstrona tam gdzie trzeba;) Dobre rozwiązanie?

Ten post edytował koras 24.10.2007 - 17:59

--------------------

+Quote Post
b4it
post 24.10.2007 - 19:56
Post #4

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 60

Dobre będzie jak zadziała. Jeśli mam być szczery to na Google nie zadziała bo wejdą na stary serwer a dopiero po kliknięciu na jakiś link przeniesie na odpowiednią stronę na nowym. Lepszym rozwiązaniem jest z przekierowaniem PHP.
Jeśli nie wiesz wyciągnąć tytuł do link to może połącz te dwa sposoby. Zmieniasz adresy w opcjach i potem
KOD
....
header("Location: ".the_permalink());
....

Oczywiście dajesz to do single.php a nie do index.php

Pokombinuj. Nie masz innego wyjścia.

--------------------
b4it's log

4Avatars v0.2
Nie jestem darmowym, prywatnym pomocnikiem!

+Quote Post
koras
post 25.10.2007 - 23:26
Post #5

aktywność:
**

Dzięki! wink.gif
Twoje sugestie tak mi pomogły, że już w końcu mnie oświeciło. To przekierowanie będzie bezbolesne dla robotów i gości.

mam w adresie starym tak: http://adressstaregoerwera.pl/index.php
plik index, przekierowuje od zawsze na /wp/, katalogu z wordpressem, i dzięki temu google indeksują mój blog po prostu, bez /wp/index.php po domenie

Używając twojego rozwiązania przekieruję wszystkie podstrony i wpisy, a uzywając tego ze mam ten index.php przekieruję bezboleśnie stronę główną.

Oczywiścię zmienie adres strony głównej w opcjach i strukturę permalinków, bo tam są inne i gitara!
Generalnie to świetny sposób to przekierowanie 301 w php;) Nie wiem co bym bez ciebie zrobiłjezyk3.gif Pewnie jakoś pokracznie i nieprzyjaźnie dla robotów bym to przekierował. Dzięki jeszcze raz. Może się komuś przyda ten mój chaotyczny przepis;)

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4 12 08 - 18:11
WebFan | Forum Komputerowe | Spotkania blogerów