( Zaloguj | Zarejestruj )
![]() ![]() |
17.3.2010 - 07:25
|
|
|
Grupa: Bloger Postów: 3 Nr: 8 010 |
Witam,
chciałbym zrobić link w menu (lista stron które tworze w WP jako STRONY, typu: STRONA GŁÓWNA,FIRMA,KATEGORIA 2,KONTAKT,) która by prowadziłą do kategori znalazłem iż trzeba to zminić w header.php w: <!-- Start Menu --> <div class="menu"> <div class="pages"> <ul> <li<?php if ( is_front_page() ) echo ' class="current_page_item"'; ?>><a href="<?php echo get_option('home'); ?>/"><span>Strona główna</span></a></li> <?php $pages = wp_list_pages('sort_column=menu_order&title_li=&echo=0'); $pages = preg_replace('%<a ([^>]+)>%U','<a $1><span>', $pages); $pages = str_replace('</a>','</span></a>', $pages); echo $pages; ?> </ul> <? unset($pages); ?> </div> Problem w tym że jak dodam: ... <li<?php if ( is_front_page() ) echo ' class="current_page_item"'; ?>><a href="<?php echo get_option('home'); ?>/"><span>Strona główna</span></a></li> <li><a href="http://www.blabla.pl/category/blabla/"><span>blabla</span></a></li> ... to mi style nie działają (konkretnie jak wejde w KATEGORIE 2 powinna być zanaczona), rozumie że to trzeba zrobić w pętli ale nie potrafie, pomoże ktoś ? chyba że istnieje jakiś inny sposób. Dzięki i pozdrawiam Ten post edytował plutoo 17.3.2010 - 07:27 |
|
|
|
17.3.2010 - 07:36
|
|
|
aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 887 Nr: 3 286 |
Link do kategorii trzeba skonstruować następująco:
KOD <li <?php if ( in_category('1') ) echo ' class="current-cat"'; ?>><?php $category_id = get_cat_ID( 'Kategoria 2' ); $category_link = get_category_link( $category_id ); ?> <a href="<?php echo $category_link; ?>" title="Kategoria 2">Kategoria 2</a> </li> gdzie w tym przykładzie 1 to ID Kategorii 2. Ten przykład podświetli Ci w menu pozycję Kategoria 2 jeśli będziesz na stronie z archiwum tej kategorii. Jeśli ma być podświetlona również gdy jesteś na stronie pojedynczego wpisu z tej kategorii trzeba dodać warunek KOD || in_category('1') && is_single() Teraz dodaj w css taką deklarację KOD .pages .current-cat{ background:red; } i się nazwa kategorii podświetli na czerwono po spełnieniu powyższych warunków. Ten post edytował kejsi 17.3.2010 - 08:36 |
|
|
|
17.3.2010 - 09:41
|
|
|
dzieki za szybką odpowiedź
niestety ... KOD <a href=" Catchable fatal error: Object of class WP_Error could not be converted to string in /home/..../..../header.php on line 65 65 linia to KOD <a href="<?php echo $category_link; ?>" title="Kategoria 2">Kategoria 2</a> reszta zrozumiała podpowiedzi:) Ten post edytował plutoo 17.3.2010 - 09:42 |
|
|
|
17.3.2010 - 09:59
|
|
|
Pokaż jak wygląda cały kod, który wklejasz
|
|
|
|
17.3.2010 - 10:06
|
|
|
Pokaż jak wygląda cały kod, który wklejasz, ale myślę, że nie zmieniłeś nazwy kategorii podanej w przykładzie (Kategoria 2) na prawdziwą nazwę kategorii, jaką nosi ona u Ciebie to ta linia z
KOD $category_id = get_cat_ID( 'Kategoria 2' ); zamiast Kategoria 2 powinna być nazwa twojej kategorii.
|
|
|
|
18.3.2010 - 10:59
|
|
|
Pokaż jak wygląda cały kod, który wklejasz, ale myślę, że nie zmieniłeś nazwy kategorii podanej w przykładzie (Kategoria 2) na prawdziwą nazwę kategorii, jaką nosi ona u Ciebie to ta linia z KOD $category_id = get_cat_ID( 'Kategoria 2' ); zamiast Kategoria 2 powinna być nazwa twojej kategorii.dokłądnei jest tak jak piszesz. Wpadłęm później na to DZIAŁA WIELKIE DZIEKI (szczerze powiem że nie sądziłem że komuś bedzie się chciało w to wgłębić) Jeszcze raz DZIEKI Ten post edytował plutoo 18.3.2010 - 10:59 |
|
|
|
![]() ![]() |
| : 9 02 12 - 05:23 |