( Zaloguj | Zarejestruj )
Musisz mieć co najmniej 20 postów na koncie aby korzystać z tego działu.
![]() ![]() |
28.6.2009 - 00:01
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() Grupa: +Bloger Postów: 88 Nr: 2 711 |
Witam
Kurdu.pl, tak nazwałem swoje najnowsze i mam nadzieję ostatnie wypociny. Po dwóch wcześniejszych podejściach z 20th.pl i maniaktv.pl, które ostatecznie znalazły się w koszu z powodu wariującego serwera, tym razem czas na coś nowego i stałego. Na nazwę adresu wpadłem przypadkowo. Kiedy przeglądałem neta natrafiłem na śmiesznie składający się adres "o.rang.es" i postanowiłem, że zrobię coś podobnego tylko że z końcówką pl "pel" i nie mogłem wynaleźć nic innego jak kurdupel, tzn. kurdu.pl Zapraszam |
|
|
|
28.6.2009 - 02:32
|
|
![]() aktywność: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redakcja Postów: 4 252 Nr: 5 919 |
Z jakimi hostingami miałeś problem? Podziel się wiedzą dla potomnych.
|
|
|
|
06.1.2010 - 09:37
|
|
Hey.
No właśnie, jeśli ktoś chce sobie założyć Wordpress-a na jakimś hostingu płatnym, to nie polecam neteasy.pl. Niby wszystko instaluje się dobrze i działa poprawnie. Po pewnym czasie wszystko się jednak zmienia i nie dodając żadnej nowej wtyczki ani innych modyfikacji okazuje się, że przez tydzień nie mogę dodać ani edytować wpisu, bo wywala jakiś błąd. Mam na tym serwerze postawionych kilka stron i problem pojawia się na każdej z nich. Wgranie pliku FTP jest niemożliwe, po czym problem znika, by po pewnym czasie, gdy na stronę wejdzie więcej ludzi, zawiesza się nie wiadomo dlaczego. Daleko mam do przekroczenia transferu, więc z pewnością nie jest to ten problem. Kontakt z administratorem jest naprawdę świetny. Odpowiada najpóźniej 20 minut po napisaniu, jednak często nie daje żadnej pomocnej odpowiedzi. Odpowiedzi jakie najczęściej padają to: "u mnie nie ma takich błędów" i na tym kończy się jego pomoc. Najdziwniejsze jest jednak to, że po kilku dniach problem sam znika i znów wszystko działa bez jakiejkolwiek ingerencji z mojej strony. Ogólnie rzecz biorąc oferta tego hostingu cenowo i technicznie jest opłacalna i nie ma większych problemów. Jednak czasami bezradność jest tak duża, że odechciewa się prowadzenia stron. Polecam więc wszystkim zastanowić się nad zakupem ich usługi. |
|
|
|
24.1.2010 - 20:46
|
|
|
aktywność: Grupa: Bloger Postów: 14 Nr: 7 720 |
jak to jest zrobione, że przez chwilkę czcionka jest domyślna z przeglądarki, a potem zamienia się w rysowaną?
|
|
|
|
15.2.2010 - 09:03
|
|
Najpierw na serwer w folderze szablonu wgrałem font o nazwie Nerwus w formacie ttf.
W pliku style.css dodałem kod KOD @font-face { font-family: "Nerwus"; src: url(Nerwus.ttf) format("truetype"); } Tak gdzie chciałem, żeby wyświetlała się ta czcionka dodałem KOD .title { font-family: "Nerwus", georgia; font-size:25px; margin: 0 12px; padding: 5px 0 13px; line-height: 31px; text-align: center; } Domyślna czcionka to "Georgia", a "rysunkowa" to "Nerwus". Jeśli dodasz w np w index.php kod KOD <a class="title" href="<?php the_permalink() ?>"><?php the_title(); ?></a> to tytuł wyświetli Ci się w tej czcionce. Ważne, żeby dodać "class=title". Na początku pojawia się czcionka domyślna, bo Twój komp musi najpierw pobrać czcionkę "Nerwus" (130kb) z serwera i dopiero wyświetla napisy "rysunkowe". Wiem, że Firefox radzi sobie z wyświetlaniem czcionki dodanej przeze mnie, ale np w IE już nie osiągniesz takiego efektu. Nie wiem jak jest na innych przeglądarkach, bo nigdy z nich nie korzystałem. Ten post edytował jachu 15.2.2010 - 09:04 |
|
|
|
16.2.2010 - 05:37
|
|
|
aktywność: ![]() Grupa: +Bloger Postów: 40 Nr: 7 284 |
emmm ... ja mam zwykłą czcionkę , mam FF i czekałem dość długo
-------------------- |
|
|
|
24.2.2010 - 22:47
|
|
|
aktywność: Grupa: Bloger Postów: 14 Nr: 7 720 |
dzięki jachu za wyjaśnienie. Szkoda, ze nie ma uniwersalnej opcji dla wszystkich przeglądarek.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| : 8 02 12 - 09:58 |