IPB

( Zaloguj | Zarejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kopia mojego bloga?!, To blogi też podrabiają?!
Addam
post 31.3.2010 - 16:41
Post #1

Grupa: Bloger

Nr: 8 090

Witam,
Kilka miesięcy temu założyłem bloga na WP. Około 2 tygodni temu przeniosłem go na własną domenę i własny hosting. Wszytko jest ok, ale dzisiaj znalazłem w sieci kopię swojego bloga. Adres jest bardzo podobny i wszystkie moje wpisy z oryginalnego bloga z marca są prezentowane pod tym innym adresem. Oczywiście wygląd jest inny ale wszystkie wpisy moje. Jest co prawda odnośnik do oryginalnego blogu (czyli mojego) ale nie mam pojęcia kto i po co to zrobił? No i przede wszystkim chyba to jest nie zgodne z prawem. Nikt nie pytał o moją zgodę na publikowanie moich wpisów pod innym adresem. O co chodzi? Co z tym zrobić? Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

Oryginalny (mój) blog jest pod adresem: http://bez-granic.pl ten, który podszywa się pod mój http://bez-granic.morsy.net.pl/

Bardzo proszę o jakąś radę co z tym zrobić?

Pozdrawiam
Adam
Go to the top of the page

+Quote Post
andhy
post 31.3.2010 - 20:24
Post #2

aktywność:

Grupa: Redaktor Naczelny

Nr: 425

Klasyka gatunku. Skontaktuj się z właścicielem serwera. Napisz o co chodzi. Niech zabije usera.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

moje blogi: THX 1138 | diariusz.net

+Quote Post
Addam
post 31.3.2010 - 21:35
Post #3

CYTAT(andhy @ 31.3.2010 - 21:24) *
Klasyka gatunku. Skontaktuj się z właścicielem serwera. Napisz o co chodzi. Niech zabije usera.

Dzięki, już to zrobiłem. też pomyślałem, że od tego zacząć. Czy właściciel serwera musi zareagować Czy zależy to od jego dobrej woli? Szczerze mówiąc zastanawiam się po co ludzie to robią? No tak, ale robią i głupsze rzeczy.
Dzięki za reakcję.
Pozdr.

+Quote Post
andhy
post 31.3.2010 - 21:58
Post #4

aktywność:

Wolna wola. Zasadniczo to zwyczajna kradzież ale Policja może nie zechcieć zająć się tematem. Przy braku chęci współpracy możesz najwyżej dochodzić swoich praw na drodze pozwu cywilnego.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post
Addam
post 31.3.2010 - 22:05
Post #5

CYTAT(andhy @ 31.3.2010 - 22:58) *
Wolna wola. Zasadniczo to zwyczajna kradzież ale Policja może nie zechcieć zająć się tematem. Przy braku chęci współpracy możesz najwyżej dochodzić swoich praw na drodze pozwu cywilnego.

Czyli zasadniczo bierz i dziel sad.gif Ale zajrzałem przed chwilą i zamiast strony jest taki napis "Apache is functioning normally". Czyżby zadziałało i strona została zdjęta? Napisałem tez na pewne forum ( w blogrollu na tamtej stronie znalazłem link na pewne forum z adresem na tej domenie) tam też napisałem. Chyba coś podziałało.

Dzięki
pzdr

+Quote Post
amistad18
post 01.4.2010 - 10:45
Post #6

aktywność:

Grupa: Redakcja

Nr: 5 919

Yep, podziałało ...

+Quote Post
andhy
post 01.4.2010 - 20:18
Post #7

aktywność:

http://creativecommons.org/choose/?lang=pl - wybierz sobie licencję - wklej na stronie.

Po drugie zainstaluj plugin pozwalający na kontrolę ściągania RSS'ów. Do nich także dodaj informację o licencjonowaniu.

Docelowo poszukaj prawnika. Bo widzisz, z łepkiem, który kradnie Ci teksty dasz radę powalczyć - nie dasz rady powalczyć np. z p... redaktorem SuperExpress'u, któremu przyjdzie ochota wykorzystać Twój tekst.

--------------------
Pozdrawiam
Artur M.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

: 22 05 12 - 11:15